9 Mai – zi cu triplă semnificație sărbătorită în toată țara

9maiPe 9 mai, anul acesta, românii au sărbătorit  142 de ani de la momentul în care, în anul 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, afirma în fața deputaților țării: ”Suntem o naţiune liberă şi independentă!”. Discursul ministrului a fost urmat de adoptarea unei rezoluții prin care a fost proclamată independența.

Ceremonii militare, expoziţii, concerte şi proiecţii de filme au avut loc, astăzi, în toată ţara, pentru a marca Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi Ziua Europei.

Pe 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat, astfel, sfârşitul în Europa al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.646x404

Cinci ani mai târziu, tot pe 9 mai, ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, făcea o declaraţie care a devenit piatra de temelie a Uniunii Europene, cooperarea politică între statele bătrânului continent fiind menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Pentru România, 9 mai are încă o semnificaţie importantă, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de independenţă a ţării.

03-Declaratie-indep(1)În aprilie 1877 a izbucnit războiul între ruși și otomani. Ca urmare a intrării trupelor rusești pe teritoriul României, artileria turcă a bombardat localitățile românești de la Dunăre. Pe 26 aprilie artileria română a ripostat și a bombardat Vidinul și Turtucaia. Astfel, între români și turci s-a creat o stare de război/

Opinia publică și presa cereau guvernului să proclame de urgență independența țării. Adresându-se la 14 aprilie Corpurilor legiuitoare, convocate în sesiune extraordinară, Carol I aprecia: ”Războiul a izbucnit. Stăruințele noastre pe lângă Înalta Poartă și Puterile Garante, ca neutralitatea noastră, pentru a cărei menținere, în decurs de un an am făcut atâtea sacrificii… au rămas fără succes”. În aceste condiții, România, ”nu mai are să conteze decât pe sine” și la nevoie să recurgă ”la brațul” fiilor ei. El cerea parlamentarilor să analizeze această situație și să stabilească ”linia de urmare” a guvernului ”pentru a face față greutăților războiului, pentru a apăra drepturile și interesele României”. Ca domnitor, ”în capul junei și bravei noastre armate, voi ști a plăti cu persoana mea”. Pe 25 aprilie, Carol I constata că raporturile cu Turcia s-au degradat, teritoriul României a fost încălcat, astfel că ”vom fi siliți a respinge forța cu forța”. Pe 29 aprilie Adunarea Deputaților a dezbătut, în ședință publică situația creată, adoptând următoarea moțiune:

Pe 30 aprilie Senatul a votat o moțiune similară. Prin aceasta se deschidea calea Ziua Indep Vlproclamării independenței de stat a României. Luând cuvântul la Senat pe 7 mai, Carol I constata că românii au fost provocați și atacați pe teritoriul propiu de turci, exprimându-și convingerea că armata română va ști să dea replica necesară. În aceeași zi, Consiliul de Miniștri a analizat oprtunitatea proclamării independenței, stabilind că aceasta trebuia să se realizeze într-o ședință publică a Parlamentului.

În aceste condiții, pe 9 mai 1877 Parlamentul s-a întrunit în ședință extraordinară. Potrivit relatărilor vremii, ”un public imens și nerăbdător” venise cu mult timp înainte de începerea ședinței, umplând până la refuz toate tribunele. Cei care nu au mai găsit loc în sală au rămas în curte și pe dealul mitropoliei, doritori să afle, cu o clipă mai devreme, vestea cea mare, de atâta timp așteptată. Din însărcinarea grupării liberal-radicale, și cu asentimentul miniștrilor, deputatul Nicolae Fleva a adresat o interpelare, solicitând guvernului să răspundă dacă a adus la cunoștința Puterilor Garante ruperea relațiilor de dependență față de Poartă

monumentvalcea caver

și, prin urmare, ”independența absolută a României”. Răspunzând, ministrul afacerilor străine, Mihai Kogălniceanu, a declarat: ”În starea de răsbel, cu legăturile rupte ce suntem? Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare… Așadar, domnilor deputați, nu am cea mai mică îndoială și frică de a declara în fața Reprezentanței Naționale că noi suntem o națiune liberă și independentă”. După dezbateri, Adunarea Deptaților a votat următoarea moțiune: ”Camera, mulțumită de explicațiile guvernului asupra urmărilor ce a dat votul ei din 29 aprilie curent, ia act de răsbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României au primit consacrarea oficială”.

Moțiunea a fost adoptată, la puțin timp după ora 13:30, cu 79 de voturi pentru și 2 abțineri. O moțiune asemănătoare a adoptat în aceeași zi și Senatul în jurul orei 15. Ziua de 9 mai a devenit Ziua Independenței României.

Olt. Ziua Independenței și Europei, sărbătorită la Slatina

Pe 9 mai, anul acesta, românii au sărbătorit 142 de ani de la momentul în care, în anuldep coroane de flori olt 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, afirma în fața deputaților țării: ”Suntem o naţiune liberă şi independentă!”. Discursul ministrului a fost urmat de adoptarea unei rezoluții prin care a fost proclamată independența.

Pentru a marca acest moment autoritățile județene din Olt, împreună șefi de deconcentrate ai structurilor MAI precum și cu reprezentanții ai principalelor partide politice, au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din Slatina. Înainte de această ceremonie, un sobor de preoți ai Episcopiei Slatinei și Romanaților au oficiat o slujbă de pomenire. Prefectul Silviu Neacșu a ținut un discurs emoționant despre această zi cu triplă semnificație.

dep coroane oltReprezentantul MApN, în deschidere, a ținut să menționeze câteva aspecte privitoare la eveniment. „Astăzi sărbătorim ziua independenței, ziua victoriei Coalițiilor Unite în cel de-al doilea război mondial, ziua Uniunii Europene. În această zi de sărbătoare, cu o triplă semnificație istorică, ni se oferă prilejul de a-i cinsti și a-i onora pe cei ce ne-au arătat ce înseamnă curajul și sacrificiul, și care pe câmpul de luptă au pus mai presus decât viața lor idealurile naționale numite: independență și suveranitate, jertfindu-se pentru ele.  Cu acest prilej, autoritățile publice locale în colaborare cu garnizoana Slatina au organizat acest ceremonial militar și religios, și se va finaliza cu activitatea de depunere a coroanelor și jertfelor la Cimitirul Eroilor” a spus printre altele, reprezentantul Garnizoanei Slatina.

Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, a transmis mesajul ministrului de interne, Carmen Dan, în cadrul ceremoniei de pe 9 mai a.c. la Slatina. „Faptul că astăzi sărbătorim Ziua Europei din postura deținerii, pentru o perioadă de 6 luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, trebuie să ne amintească de alte 2 evenimente fără de care această performanță a României, ca țară și națiune,  nu ar fi fost posibilă: independența României și încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. 9 mai, o zi cu triplă semnificației pentru noi, care reprezintă tot atâtea momente de mândrie și respect față de înaintașii noștri, români și cetățeni ai familiei europene.(…) Istoria este făcută de oameni, așadar, fiecare dintre noi este important așa cum detaliile fac diferența și gesturile frumoase: acțiunile corecte, defilare oltaltruismul și înțelepciunea influențează parcursul unei țări, al comunității din care facem parte. Crede în România și în români, crede în Uniunea Europeană și în parteneriatul care a adus progresul în viața noastră, a tuturor, fiind convinsă că parcursul nostru ca națiune se contopește cu cel european. La 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană putem constata beneficiile acestui demers, precum și eforturile conjugate ale tuturor statelor membre  de a se adapta noilor provocări, de a răspunde acestora cu proiecte care să întărească încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană. Este important ca toți să înțelegem rolul pe care îl avem și să continuăm să fim parteneri de încredere în acest spațiu european care duce mai departe dezideratele înaintașilor și creează un viitor sigur urmașilor” a fost mesajul transmis de Carmen Dan prin prefectul de Olt. Mesajul este cel puțin surprinzător, în contextul în care ministrul laudă realizările U.E., în timp ce sloganul partidului și în special al lui Liviu Dragnea este acela că românii sunt înjosiți în Uniunea Europeana.

Președintele Uniunii Scriitorilor – Filiala Olt, dr. Călin Grigore  a recitat o poezie, intitulată „De mii de ani luptarăm”  prin care a adus un omagiu acestei zile cu multe semnificații.

Evenimentul s-a încheiat cu depunere de coroane la Cimitirul Eroilor de către autoritățile locale, acompaniate de fanfara militară prezentă.

Ziua independentei valceaVâlcea. Zi cu triplă semnificație marcată la RM Vâlcea!

Ziua de 9 mai este dedicată unor ceremonii speciale cu prilejul sărbătoririi Zilei Europei, Zilei Independenței de Stat a României, dar și a Victoriei Coaliției Antifasciste. Pentru a marca aceste trei evenimente, autoritățile județene din Vâlcea au ancorat drapelul României și depus coroane în semn de omagiu și recunoștință pentru eroii din județ care au luptat pe teatrele de război.

Primarul orașului Râmnicul Vâlcea, Mircia Gutău, a deschis ceremonia, salutând toate persoanele prezente, printre care, prefectul județului, președintele CJ Vâlcea, dar și parlamentari. A transmis un mesaj pentru ziua de 9 mai, o zi cu o triplă semnificației istorică, la finalul căruia a sfătuit vâlcenii să se implice în constituirea structurilor reprezentative europene și să participe la alegerea noilor europarlamentari.

Sărbătorim astăzi ziua Europei într-un context mai special, România deține DSC_0606președinția Consiliului Uniunii Europene și dovedește că poate gestiona cu succes o astfel de înaltă responsabilitate. De aceea, la Sibiu, la 80 de km de noi, liderii statelor europene sunt reuniți pentru a discuta agenda strategică pentru perioada 2019-2024. Mai mult decât atât, suntem cu 17 zile înaintea alegerilor Parlamentului European, un prilej al tuturor românilor de a trimite în forul legislativ al Europei reprezentanți care să-i susțină și să le promoveze interesele acum 69 de ani, la 9 mai 1950, însă după o prea lungă separare de triunghiul european avem și noi de 12 ani posibilitatea să construim o uniune mai eficientă, mai activă, mai atentă la nevoile fiecărui membru și care ține cont de specificul național a tuturor statelor care o compun” a conchis primarul Mircia Gutău.

9-mai-1877Prefectul Județului Vâlcea, Florian Marin, a dat citire mesajului transmis de Carmen Dan, ministrul de interne: Faptul că astăzi serbăm Ziua Europei, din postura deținerii pentru o perioadă de 6 luni a Președinției Consiliului Uniunii Europene, trebuie să ne amintească de cel puțin alte două evenimente fără de care această performanță a României, ca țară și ca națiune, nu ar fi fost posibilă: Independența României și încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. 9 mai – o zi cu întreită semnificație pentru noi, care reprezintă tot atâtea momente de mândrie și respect față de înaintașii noștri – români și cetățeni ai marii familii europene. Sentimentele de mândrie și onoare pe care le simțim astăzi nu ar fi fost posibile fără jertfa ostașilor în Războiul de Independență, curajul și sacrificiul românilor din cel de-Al Doilea Război Mondial sau fără hotărârea și iscusința clasei politice postdecembriste. Istoria este făcută de oameni. Așadar, fiecare dintre noi este important. Așa cum detaliile fac diferența și gesturile frumoase, acțiunile corecte, altruismul și înțelepciunea influențează parcursul unei țări, al comunității din care facem parte. Cred în România și în români, cred în Uniunea Europeană și în parteneriatul care a adus progresul în viața noastră a tuturor, fiind convinsă că destinul nostru ca națiune se contopește cu cel european. La 12 ani de la aderarea monum vlRomâniei la Uniunea Europeană, putem constata beneficiile acestui demers, precum și eforturile conjugate ale tuturor statelor membre de a se adapta noilor provocări, de a răspunde acestora cu proiecte care să întărească încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană. Este important ca toți să înțelegem rolul pe care îl avem și să continuăm să fim parteneri de încredere în acest spațiu european, care duce mai departe dezideratele înaintașilor și creează un viitor sigur urmașilor”.

Ulterior transmiterii acestor mesaje, atât reprezentanții autorităților publice, cât și vâlcenii au mers la Monumentul Independenței pentru a participa la ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori.

În cadrul ceremoniei de la Monumentul Independenței, atât primarul municipiului, cât și președintele Consiliului Județean Vâlcea au mai transmis un mesaj auditoriului.

depunere coroane valcea,,Ziua de 9 mai este una dintre datele cu importanță istorică pentru România, care transpune în cartea de aur a istoriei naționale, momentele de referință pentru libertatea, unitatea și independența statului, încărcate de glorie și patriotism. Se împlinesc astăzi 142 de ani de la momentul în care, în anul 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, afirma în fața deputaților țării: ”Suntem o naţiune liberă şi independentă!”. Discursul ministrului a fost urmat de adoptarea unei rezoluții prin care a fost proclamată independența.
Retrăind astfel, un arc peste timp, a acelui moment care a deschis drumul spre o recunoaștere internațională a dreptului națiunii române de a-și decide singură soarta, ne reafirmăm respectul și recunoștința față de înaintașii care e-au lăsat moștenirea României independente.

O etapă importantă în istoria lumii a reprezentat-o Ziua Victoriei Coaliţiei defilare ziua ind vlNațiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, eveniment care a pus capăt celei mai mari conflagrații mondiale în care aproximativ 64 milioane de oameni și-au pierdut viața.
Acum, poate, mai mult ca oricând, trebuie să nu uităm ce au însemnat și câte suferințe au adus perioadele de conflict la nivel global. Amenințările la adresa securității au căpătat între timp forme care, din păcate, lovesc în oameni nevinovați și neimplicați, iar în fața unor astfel de amenințări trebuie să fie găsite soluții în identificarea cauzelor, prin dialog și cooperare la nivel național, european și internațional.

Astăzi la sărbătorirea și a Zilei Europei,putem reafirma importanța țării noastre care la acest moment de sărbătoare se află la conducerea Consiliului Uniunii Europene, fapt ce îi conferă un rol deosebit în trasarea politicilor prioritare ce privesc convergența Europei, păstrarea valorilor comune precum coeziunea, ca valoare europeană comună,în vederea asigurării unui climat de siguranță 03-Declaratie-indep(1)european.

Această triplă sărbătoare reconfirmă totodată faptul că, indiferent de condiţiile istorice sau conjuncturile politice, voinţa poporului este suverană şi că numai prin unirea popoarelor sale, Europa îşi va putea controla destinul.
„Doar uniți putem impune voința”, pentru un viitor mai bun pentru noi şi copiii noştri, iar Eroilor români care își dorm somnul de veci, fie în pământul românesc, fie în cel străin, le arătăm deopotrivă recunoștința pentru sacrificiul suprem, de credință și patriotism.

La ceas de sărbătoare le doresc tuturor românilor și în mod particular vâlcenilor aflați atât în țară dar și în afara acesteia, un sincer și călduros, La mulți ani!
La mulți ani România! La mulți ani Europa! ”
a mai declarat prefectul județului Vâlcea, Florian Marin.

MONUM. EROI PITEȘTI Argeș. Manifestări culturale dedicate triplei sărbători

Autoritățile județene din Argeș în frunte cu prefectul Emilian Dragnea și Dan Manu, președintele CJ Argeș, precum și reprezentați ai deconcentratelor alături de un public numeros, au asistat la o ceremonie religioasă și militară dedicată celor trei sărbători națoinale. Cu acest prilej s-au spus alocuțiuni despre importanța celor trei evenimente care au marcat istoria țării noastre, au fost depuse coroane de fluor la Monumentul Eroilor din Piteți, după care, ceremonia s-a încheiat cu o paradămilitară.

Tot cu acest prilej, la Pitești în curtea Muzeului Judeţean Argeş a fost organizat un Simpozion dedicat zilei de 9 mai, zi cu triplă semnificaţie.

Aici, elevi ai Colegiului Naţional “Zinca Golescu” Piteşti, elevi ai Şcolii Gimnaziale“ Ion Minulescu” Piteşti şi Corul Veteranilor au prezentat un moment cultural- artistic în fața auditoriului prezent.
Ziua de 9 mai are în conştiinţa poporului român o triplă semnificaţie: proclamareaMANIFESTARI ARGES independenţei de stat a României, la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945 şi Ziua Europei, la 9 mai 1950.
Proclamarea independenţei statale, la 9 mai 1877, nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declară în Parlamentul ţării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută, apoi, de puterile europene.
Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-Al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.
Cel de al treilea eveniment este Ziua Europei: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”, a declarat Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, la 9 mai 1950.

Mai multe amănunte la VGTv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor/ reporter Georgiana Raicu, op. imagine Viorel Raicu

––––––––––––––

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s