Argeș. Ziua Portului Popular la Mioveni

parada portului popular MioveniLa Mioveni a avut loc, duminică 12 mai, deja tradiționala Zi Naţională a Portului Popular, manifestare tradiţională, care are rolul de a promova portul şi tradiţiile românești. Sărbătorită în a doua duminică din luna mai, Ziua Naţională a Portului a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015, în Monitorul Oficial.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Local, Primăria, Centrul Cultural Mioveni, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii Pitești.

Printre participanți s-au putut remarca primarul Ion Georgescu, președintele CJ Dan Manu, senatorul Șerban Valeca, deputatul Simona Bucura Oprescu, etc.

„Costumul naţional nu-l îmbraci doar. Îl simţi. Simţi cum îţi restabilesti legăturileparada portului mioveni cu rădăcinile tale, cu părinţii şi bunicii tai, pe care i-ai pierdut. Costumul naţional înseamnă, de fapt, emoţia pe care o ai când ştii ca porţi valoarea a 100 de ani, poate chiar 200 de ani de povesti de viaţă. Parca le simţi bucuriile şi durerile celor 3, 4 generaţii care l-au purtat înaintea ta. De fapt această emoţie ne duce astăzi pe toţi în România de la Argeş pentru că noi păstrăm tradiţia”, a declarat pentru un ziar local, Elena Iagăr, managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti.

parada mioveniEvenimentul a în debutat cu o paradă a costumelor populare naționale specifice mai multor zone din județ, dar și din județele limitrofe cu vechi tradiții populare, la care au participat peste 3000 de persoane de la copii, până la bunici şi străbunici.

Sărbătoarea a continuat cu un  concurs de dansuri populare ”Hora”, la care s-au  întrecut 16 formații de copii și tineri, împărțiți pe trei categorii de vârstă, respectiv 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani la următoarele secțiuni de dans: ansambluri folclorice, obicei popular, formații de băieți/fete, formații mixte și călușari. În centrul oraşului au fost prezenţi foarte mulţi tineri, care au uitat pentru o zi de îmbrăcămintea modernă şi s-au simţit bine, alături deparada portului mioveni prieteni, la o sărbătoare care uneşte comunitatea.

Organizatorii au dorit ca participanții să vină cu cele mai frumoase straie populare, îndemnându-I să le scoată din lada de zestrea a bunicilor și să arate întregii lumi cum se păstrează tradiția la Argeș.

Georgiana Raicu

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s