File de Istorie. Eroul caporal Vasilescu Constantin

60009424_2330472623679024_3074806880078397440_nConstantin Vasilescu s-a născut la 2 noiembrie 1922 în comuna Cocorăşti, judeţul Romanaţi ( azi sat al comunei Pleşoiu, judeţul Olt). Părinţii săi se numeau Vasile şi Elena.
A fost încadrat în Regimentul 2 Infanterie ( Dorobanţi, Vâlcea ), contingent 1944. Cu acest regiment a luat parte la 23 august 1944 la luptele din jurul capitalei , apoi la teribilele lupte de la Oarba de Mureş şi Cipău.
La 24 octombrie 1944 împreună cu regimentul său s-a aflat în apropierea oraşului Satu Mare. Între 21 – 25 octombrie 1944 s-a desfăşurat a treia fază de eliberare a Transilvaniei, urmărindu-se zdrobirea forţelor inamice din zonele oraşelor Carei şi Satu Mare. Misiunea forţelor române era extrem de dificilă deoarece inamicul dispunea de poziţii amenajate din timp în mai toate localităţile din această zonă.
Ostilităţile pentru eliberarea oraşului Satu Mare au început în ziua de 24 octombrie 1944, când Divizia 11 Infanterie comandată de generalul Edgard Rădulescu ( din Corpul 2 Armată ) a cucerit mai multe poziţii importante din apropierea oraşului. Acestă zi de toamnă era o zi ceţoasă care împiedica vizibilitatea. Ostaşii Reg. 2 Dorobanţi au ajuns la marginea aeroportului de lângă oraşul Satu Mare. La atacul forţelor româneşti ia parte şi un pluton de tunuri antitanc, la comanda căruia se afla sublocotenentul Toma Roşescu. erouAcest pluton făcea parte dintr-o companie de armament greu a Reg. 2 Dorobanţi. După o scurtă pregătire artileriştii şi infanteriştii au pornit la atac. Românii se aflau în câmp deschis pe când hitleriştii se aflau în turlele clădirilor din oraş ( în special biserici ) de unde vedeau perfect poziţia trupelor româneşti. Primul atac românesc asupra oraşului a fost respins de unităţile germano-horthiste. Ofensiva românească a fost reluată în cursul nopţii de 24 – 25 octombrie reuşidu-se ca până spre mijlocul zilei de 25 oraşul să fie în întregime eliberat. În această zi la apelul făcut pe regiment nu au răspuns prezent sublocotenentul Toma Roşescu, caporalul artilerist Nicolae Rusu şi caporalul mitralior Constantin Vasilescu. Din Reg. 2 Dorobanţi la eliberarea oraşului Satu Mare au căzut 7 eroi, dintre ei 5 erau foarte tineri 22 – 23 ani.
În cinstea ostaşilor care s-au jerfit pentru oraşul Satu Mare, ostaşi din Divizia 11 Infanterie şi 8 Cavalerie din Armata a – 4-a Română s-a ridicat în 1963 Monumentul ostaşului român, opera sculptorului I. Merianu.
Pentru faptele sale de vitejie eroul Vasilescu Constantin a fost decorat post-mortem cu medaliile „Virtutea Militară” clasa a-II-a şi „ Barbăţie şi credinţă” clasa a-III-a.
Ne plecăm fruntea în faţa acestui erou din Cocorăşti şi a celor 60 de eroi cunoscuţi ai Reg. 2 Dorobanţi căzuţi pentru eliberarea „ultimei brazde” de pământ românesc dar şi a celor 191 de eroi necunoscuţi căzuţi aici.
Veşnică amintire Eroilor Neamului Românesc.
Doina Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s