Florin Cotarcea, sculptorul care a dat viață lui Burebista la Cazanele Dunării

Gabriel VochotGabriela Vochot, o tânără din  Turnu Severin, a  ținut să reamintească opiniei publice de  Florin Cotarcea, sculptorul impozantei statui al lui Decebal  de la Cazanele Dunării. Acesta a condus o echipă de 12 alpinişti, care au muncit, zi de zi, timp de 10 ani. La locul în care s-a realizat sculptura se poate ajunge doar cu barca, motiv pentru care nu s-au putut folosi utilajele grele. Alpiniştii îşi cărau în spate uneltele şi se căţărau până la schelă, într-o zonă plină de vipere.

Este în stare de conservare, din 2004  și este principalul punct de atracţie al zonei, fapt ce a dus la dezvoltarea turismului foarte mult şi oamenii fiind surprinşi, uimiţi de lucrare şi de frumuseţea locurilor. Estimările făcute de reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier arată că numai anul trecut în jur de 50.000-56.000 de turişti au ajuns în zonă.

Tânăra este  dezamăgit de faptul că niciodată, în toate prezentările, nu este amintit Cotarcea, sculptorul lui Decebalnumele sculptorului ci doar al finanțatorului. Statuia lui Decebal, construita în perioada 1994 – 2004, se afla între localitățile Eșelnița și Dubova, la 17,5 kilometri de Orșova. Are 55 de metri înălțime fiind considerată cea mai mare statuie din Europa.

Iată ce scrie Gabriela pe pagina sa de Facebook, despre sculptorul Florin  Cotarcea:

,,Profit de ocazie și încerc să fac cunoscut un nume: FLORIN COTARCEA. Toți cunosc vestita sculptură în piatra ce se afla în Cazanele Dunării, dar putini cunosc cine a făcut-o.
Toate ziarele scriu despre finanțatorul acestei imense sculpturi, Constantin Drăgan, dar nimeni nu spune despre cel care a făcut prima schiță pe foaie și apoi a muncit 10 ani la aceasta statuie.
clisura dunariiEl se numește Florin Cotarcea și este contemporan cu noi, îl cunosc personal și sunt foarte dezamăgită că se afla într-un con de umbră.
Florin a vândut machete în miniatura cu vestita statuie , dar sutele de turiști care au cumpărat aceste machete , habar nu au ca in spatele lor se afla cel care a gândit si construit gigantica statuie.
Acum, Florin lucrează în Germania ca montator schele metalice. Hai să dăm Cezarului ce este al Cezarului și să îl facem cunoscut. În general, în lumea artei, nu finanțatorii rămân în istorie, ci sculptorii. Va rog share, și poate vom reuși, măcar atunci când se scrie un articol în presă despre această statuie să-i fie menționat numele. Va mulțumesc! Cei 10 alpiniști Gheorghe Predoni, Ion Predoni, Robert Torok, Petre Negoitescu, Mircea Furlan, Marian Bebe Pastiu, Pavel Boroancă, decebalusDorin Băleanu, Petre Nițu și Ion Cristinel Kiss, alături de “tatăl” lor, sculptorul Florin Cotarcea, de mecanicul Rudolf Cocic, “bunicul”, si de paznicul Petre Rosu, au dat viața unui colos de piatră impresio­nant.”
A precizat tânăra mehedințeancă.

Această impozantă sculptură a chipului lui Decebal de la Cazanele Dunării, a fost considerată de specialiștii americani ca fiind cea mai spectaculoasă statuie din lume.

Georgiana Leulescu

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s