Olt. În comuna Poboru investițiile continuă

imageResizeLocalitatea Poboru din județul Olt se dezvoltă chiar și în aceste condiții de criză, meritele fiind ale echipei primăriei care nu a ratat niciodată ocazia captării unui proiect în beneficiul localității. „Bineînțeles,  întotdeauna este loc de mai bine oriunde” spune modest primarul localității, Iulian Bărăscu care ne precizează că „niciodată nu ne-a plăcut să cheltuim banii de dragul de a-i cheltui”.

Chiar dacă banii la primăria sunt foarte puțini anul acesta, Iulian Bărăscu nu se plânge, ci înțelege conducerea județului, lucrând cu banii care-i sunt dați: „lucrăm cu ce avem, hqdefaultexact ca acasă” susține primarul.

Administrația locală din Poboru are proiecte inițiate și aprobate atât pe fonduri europene, prin programul GAL fiind construit un teren de fotbal, cât și pe fonduri guvernamentale. „Contractele (n.r. – pe conduri guvernamentale) au fost semnate pe timpul în care domnul Paul Stănescu era ministrul dezvoltării regionale, căruia îi mulțumesc. Am semnat 2 contracte destul de importante pentru comuna noastră și mă refer aici la asfaltarea a 8 km de drumuri locale, cu care am încheiat rețeaua de drumuri  locale, nu mai am nicio uliță nemodernizată în comună. De asemenea, am școala cu clasele V-VIII din satul Cornățelul în reabilitare totală, va fi ceva frumos acolo, inclusiv toalete în interior. În localitatea Poboru încă avem copii, în jur de 160” a declarat pentru VG TV Regional primarul Iulian Bărăscu.

imageResize (1)Proiectul de canalizare nu a fost aprobat, având în vedere numărul mic al locuitorilor, însă primarul speră că în final să realizeze acest proiect atât de necesar comunei sale, asemenea proiectului de racordare a locuințelor din comună la gaze. „Referitor la gaze, acum câțiva ani am făcut un sondaj în comună și spre surprinderea mea doar 13% din cetățeni voiau gaze, motivul pentru care nu voiam oamenii erau costurile mari pentru introducere, în contextul în care populația este îmbătrânită, trebuie să plătească din pensiile pe care știți cum sunt. La noi este o zonă cu păduri și spun cu mândrie că la noi nu s-a defrișat sau furat. Aici aproape fiecare familie are câte un hectar de pădure, de unde se taie în regim silvic și oamenii au astfel cu ce se încălzi. Dacă ne vom putea racorda în viitor la conducta cu gaz ce va trece prin Scornicești, cu siguranță  o vom face” spune primarul localității Poboru.

eorgia

La Poboru este instalată o Stație Antigrindină operativă între 01 aprilie – 31 octombrie, care are o rază de acțiune de 10 km, protejând așadar și localitățile învecinate, însă nu a fost cazul să fie pusă în funcțiune, având în vedere condițiile meteorologice. „Avem acolo băieții, care lucrează în ture și colaborează cu Ministerul Agriculturii, MApN, Administrație Națională de Meteorologie pentru a știi când este cazul să fie pusă în funcțiune  (n.r. – stația antigrindină)” precizează Iulian Bărăscu.

Până la sfârșitul acestui mandat, primarul social-democrat  Iulian Bărăscu. vrea să ducă la bun sfârșit proiectele inițiate și aprobate, dar să inițieze și niște proiecte cu privire la schimbarea scenei din centrul localității, renovarea pe exterior a primăriei, lămpi cu becuri economice pe toate străzile din localitate.

DSC_0160Din vara anului trecut a fost înființată o formație de dansuri populare în Poboru, care reprezintă cu mândrie localitatea pe scenele amplasate pentru multe concursuri și spectacole din țară. „În fiecare sâmbătă am repetiție cu cei 30 de copii din ansamblu, fie în Căminul Cultural, dacă vremea este rea, fie pe scena din centrul localității, unde vin cetățeni la repetiții. Le place ce văd. Eu, din banii proprii, le-am cumpărat copiilor costume populare de la Tismana, foarte apreciate pe unde au fost” a spus cu mândrie primarul.

În urmă cu câteva luni, o angajată a primăriei, a fost împușcată accidental și riscă să-și piardă brațul. Tânăra a găsit o clinică din Germania pentru operație și proteză, dar resursele financiare sunt limitate, astfel încât primarul localității și 2 studente au avut ideea de a iniția un spectacol caritabil pentru a strânge o parte din suma de 30.000 de euro necesară pentru această intervenție din străinătate.

Noi avem la dispoziție 2 luni să o ajutăm să-și strângă banii și o ajutăm pentru că suntem DSC_0822oameni și trebuie să ne ajutăm la greu” susține primarul, care ne povestește cum s-a pus bazele acestei inițiative caritabile: „Sâmbătă mi-am dat întâlnire cu fetele (n.r. – cele 2 studente) pentru a pune la cale niște detalii  și sincer nu mă gândeam să iasă de asemenea proporții evenimentul acesta, a fost mult până am distribuit eu pe Facebook   și de acolo s-a ramificat”.

DSC_0969

Ideea de strângere de fonduri consta, la început, în gruparea unor copii pentru a merge din casă în casă în localitate,  însă doamna instructor a ansamblului folcloric, Ana Mirela Răduleanu, a venit cu ideea ca ansamblul să susțină un spectacol în orașul Scornicești, unde se vor mai strânge bani și la intrările în sediul unor firme. „La final, cu cutiile sigilate, 7-8 câte or fi, vrem să mergem la ea acasă (n.r. – la angajata primăriei) să le deschisă și să vadă că noi suntem alături de ea” spune plin de speranța Barascu Iulian.

Angajata primăriei, care și acum vine la serviciu și lucrează la calculator doar cu o spectacol caritabilmână, era o femeia care, împreună cu familia sa muncea mult în gospodărie. Pe lângă serviciul de la primărie ea avea acasă peste 30 de vaci și 160 de oi, animale pe care însă le va vinde, pentru a strânge banii necesari pentru operație și proteză.

Mai multe amănunte într-un interviu la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Reporter Georgiana Raicu, redactor Ionuț Cocârlău, op. Imagine editare și montaj, Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s