Olt. Ziua Medicilor Veterinari sărbătorită la Slatina

DSC_0944.JPGPe 15 mai, 2019, medicii veterinari din Olt, au marcat 80 de anii de la înființarea Colegiului Medicilor Veterinari din România. Inițiatorul acestui eveniment a fost președintele CMV Olt, Dr. Ion Bozgă, președinte al Comisiei Legislative al CMV din România și profesor universitar la USAMV, Filiala Slatina.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși medici veterinari din tot județul dar și de prezența unor personalități în domeniu precum Academicianul Nicola Manolescu, dr. Dănuț Pale, deputat, dr. Veronel Bolborea, director DSVSA Olt, dar și Dr. neurolog Renică Diaconescu, senator de Olt.

Dr. Ion Bozgă a susținut că a militat pentru a acorda acestei zile o semnificație mai DSC_0961aparte reușind să convingă câteva personalități ale profesiei  medical-veterinare să participe la acest eveniment astfel, Academicianul Nicolae Manolescu, copleșit de emoții, prezintă în fața mulțimii prezente un discurs prin intermediul căruia se declară „foarte mult legat de Județul Olt și de medicii veterinari colegi”.

DSC_0846Academicianul a fost plăcut surprins de proiectul științific care se derulează în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, proiect care va ridica foarte mult nivelul colegilor săi. Profitând de această oportunitate, aduce la cunoștință câteva lucruri pe care le consideră revoluționare, nu numai la nivel național cât și internațional. ”Medicina veterinară este cea care poartă stindardul Europei astăzi pentru implementarea conceptului nou medical global care schimbă total ideea că noi trebuie să ne ocupăm numai de sănătatea animalelor. Medicina umană se confruntă cu hepatita E, este o premieră pentru România, această boală are Ziua med veterinari cu bozga, renica si bolborearezervorul de virus în carnea de porc și vită. Aici este greșit să se socotească că putem fi apărați de această boală prin consumarea unui procesat foarte bine fiert sau foarte bune prăjit ci este vorba de contactul care se va face începând cu  creșterea animalului. Această boală este foarte gravă iar noi vom fi chemați să găsim soluții pentru problema animalului dar găsind soluții pentru această problemă vom rezolva și problema colegilor noștri medici umani.” a spus Academicianul Nicolae Manolescu.

După terminarea discursului, domnului Manolescu i-au fost acordate o medalie și o ziua med veterinaridiplomă de excelență în semn de înaltă recunoaștere a activității științifice și profesionale cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înființarea Colegiului Medicilor Veterinari dar și un trofeu pentru deosebita implicare în activitatea științifică.

Doctorul neurolog Renică Diaconescu a menționat că este de datoria sa să susțină medicina indiferent că este medicină umană sau veterinară, considerând că profesia de medic veterinar este mult mai grea decât cea de medic uman deoarece acolo pacientul nu spune ce-l doare, trebuie depistat, ceea ce este foarte greu. „Trebuie să înțelegeți că este o revoluție și dumneavoastră aveți primul pas în acest lucru. Aici cred că va fi și vă rog să faceți nodul acela de care avem nevoie ca Slatina să beneficieze de un Institut  de Cercetare” a spus domnul Renică Diaconescu.

DSC_0896În continuare, doctorul Dănuț Pale, fiind invitat să spună câteva cuvinte, a ținut să precizeze încă din început că doi oameni l-au determinat să fie prezent, domnul președinte al Comisiei de Agricultură pentru Agricultură-Silvicultură pentru industria alimentară și servicii specifice, Sandu Stănescu. „Cred că un medic veterinar care are o putere economică poate să se gândească și la o cercetare și la știință pentru că nu are grija zilei de mâine.” a spus Dănuț Pale.

După discursurile de excepție, tuturor medicilor prezenți le-au fost înmânate diplome de excelență în domeniu, seara culminând cu un recital de excepție al unei formații de muzică populară.

Istoric CMVDSC_0836

În perioada premergătoare primului război mondial, serviciile veterinare, atât cele civile cât şi cele militare, erau sub tutela Serviciului sanitar uman.

Respectul faţă de trecut permite stabilirea de tradiţii, de educare şi de dezvoltarea profesiunii în general şi a celei medical-veterinare în special. Aşa cum deseori se afirmă, ştiinţa este a 4-a putere în stat(la concurenţă cu mass-media), dovada cea mai concludentă fiind aceea că, economia statelor superindustrializate (USA, Germania, Japonia, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada) au acordat o atenţie maximă dezvoltării cercetării ştiinţifice proprii, cât şi DSC_0961achiziţionării de brevete, invenţii şi patente din alte ţării, pe care le-au pus în aplicaţie în sectoarele economice. Cunoaşterea trecutului profesiunii medical-veterinare, a personalităţilor din învăţământ, cercetare şi din activitatea practică, a realizărilor lor, constituie o necesitate indispensabilă în vederea statuării prezentului şi mai ales a edificării viitorului medicinei veterinare.

Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor Ionuț Cocîrlău, reporter, op. Omag, editare și montaj, Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s