Editorial. Lupta pentru viață

Gheorghe duduialaViața este o suită de rezolvări de probleme și tot ce învățăm devine o deprindere abia după ce experimentăm programe cu finalitate bazate fie prin reușită, fie prin eșec.

Dorințele noastre, speranțele, teama, sugestiile pozitive sau negative, convingerile, optimismul, pesimismul sau blazarea constituie un răspuns, desigur limitat la posibilitatea noastră, la întrebarea: “Cine suntem, și dacă știm, ce ne rămâne de făcut? Dacă spunem ca Dumnezeu i-a creat pe oameni din iubire, de ce i-ar îndemnat să se și ucidă între ei?” Noi realizăm ca avem acum o moștenire grea, o societate umană civică, o societate a tupeului fiind organizată de la început pe principii nesănătoase, dăunătoare cum ar fi cele ale unor fanatisme religioase și ideologice ce vin în totală contradicție cu natura și normalitatea vieții.

Este ușor de înțeles n acest context de ce atitudinile ostile, pătimașe manifestate în confruntările dintre adversarii politici sunt depășite de evoluția lumii, fiind uneori nocive in raport cu așteptările si scopurile noastre în lupta pentru viață. Avem o explicație clară de ce sunt nocive ura, răzbunarea, discriminarea, manipularea, umilirea sau agresarea oamenilor pașnici si fără mijloace de apărare.

Gândirea juridică pare și ea că a pierdut legătura în interesul pentru legile biologice și cu tot ce se repercutează asupra vieții noastre și asupra naturii în general. Atitudinea spirituala a bisericii, sistemul social și ideologic, organizarea concreta a societății trebuie sa fie în acord cu nevoile și dreptul la viață în orice loc de pe pământ.

Iată de ce este necesara o noua concepție despre om, natura si Dumnezeu. Nu de o soluție economica are nevoie omenirea pentru a ieși din actuala criza care este în primul rând o criza de ordin spiritual, moral, ci de o revenire prin cunoaștere la ordinea naturală care presupune originea revelată de creatorul unic al tuturor lucrurilor.

Această teamă nu este nouă, ea a preocupat omenirea, dar fără să accepte ritualurile unor religii ce pot deschide porțile “cetății cerești”, mijlocul de conectare la izvorul energiei cosmice.

Este surprinzător sa vezi numeroși oameni de știința care au crescut cu toții într-o societate în întregime desacralizată, respectiv, matematicieni, fizicieni, astrofizicieni reconstruind un univers în care Dumnezeu își are rolul său. În concluzie, fără favoare divină orice acțiune umană este sortită eșecului câtă vreme nu vom ști că viața este inteligentă ce mișcă, animă și mobilizează întregul univers. Viața este ceea ce noi numim Dumnezeu, ea vine prin noi dar nu de la noi.

În consecință, pentru a schimba ceva în viața noastră, soluția salvatoare este împăcarea omului cu sine, este calea de a ne lamuri cu privire la amăgirea ce ne apare ca o invenție a naturii în tot ce ne dorim sa facem clipa de clipa.

Gheorghe Duduială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s