Olt. Carmen Budulan a lansat CD-ul ,, Omule cu gânduri multe”

carmen budulan lansare cd Vineri, 17 mai 2019, sala Centrului Cultural ,,Eugen Ionescu” din Slatina a găzduit un frumos eveniment: lansarea celui de-al doilea album al îndrăgitei interprete de muzică populară Carmen Budulan, ,,Omule cu gânduri multe.

Dar să vedem cine este Carmen Budulan,  într-un scurt interviu.
 Reporter. Doamna Carmen Budulan, ce ne puteți spune despre dumneavoastră?

Carmen Budulan: Sunt născută în data de 26 februarie 1981, în oraşul Corabia, judeţul Olt, fiica lui Iustin şi a Elenei Budulan din Vădăstriţa-Olt. Copilăria mi-am petrecut-o în Vădăstriţa, o frumoasă comună de pe malul Dunării. Încă de mică am îndrăgit cântecul popular românesc. Dragostea mea pentru folclor a luat naştere odată cu mine.

  1. De unde dragostea pentru folclor?

C.B.  Provin dintr-o familie de iubitori de folclor, tradiţie şi port popular. Am avut bazele carmen budulanmuzicii încă de micuţă. Copilăria şi timpul meu liber erau dedicate cântecului, camera era sala de spectacol, spray-urile erau microfoanele, iar suportul bradului de Crăciun era stativul microfonului… pick-upul şi discurile erau coloana sonoră. Aşa decurgea o zi din copilăria mea. Totul mulţumită părinţilor mei, care mi-au transmis acest dar minunat – „MUZICA”.

Ţin să-i mulţumesc şi domnului învăţător Marin Bătrânca, din Vădastra-Olt, care  mi-a pus în mână stiloul şi vioara, iar în suflet mi-a sădit sămânţa muzicii. Tot domnul învăţător este cel care mi-a dat posibilitatea ca la vârsta de numai 8 ani să urc pe scena unui festival naţional de folclor, după care a urmat o serie de spectacole şcolare, judeţene – perioadă în care am obţinut nenumărate premii.

La vârsta de 12 ani am obţinut Premiul Tinereţii ,,Corabia de aur”, Premiul Radio ,,Stea Oltenească” – Craiova, Dolj, Premiul de participare la Festivalul Naţional ,,Maria Tănase”-Dolj şi multe altele. În 1998 am obţinut premiul al III-lea la Festivalul ,, Crizantema Galbenă”-Scorniceşti, Olt, premiul al II-lea la Festivalul Naţional ,,Corabia de aur”, şi premiul I la Festivalul de folclor ,,Doine şi balade”- Drăgăneşti-Olt.

  1. De când ați început să vă aplecați asupra cântecului popular românesc?

      C.B. Activitatea artistică a început la vârsta de 15 ani alături de Ansamblul ,,Dunărea”  din Corabia. Au urmat apoi multe înregistrări radio şi tv, în anul 2005. După ce am studiat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, urmând cursurile Colegiului Universitar de asistent medical, am decis să plec în Italia, în anul 2006, fără familia mea, pentru un viitor profesional mai bun, un schimb de experienţă în calitate de cadru medical, dar şi pentru un salariu satisfăcător, purtând în inimă teama că iubirea mea pentru folclor ar putea avea de suferit. M-am integrat repede în comunitatea italiană, am avut plăcerea să colaborez cu persoane minunate, care m-au respectat şi m-au apreciat atât ca om, cât şi profesional. Satisfacţiile în domeniu creşteau pe zi ce trecea, fapt ce m-a ajutat şi am reuşit să mă gândesc că undeva, acolo în inima mea, am închis o ,,cutiuţă muzicală” – folclorul românesc. Dar asta nu a durat mult.

  1. Am înțeles că și în Italia cântați și sunteți foarte apreciată…

 C.B. După nici doi ani de la sosirea mea în Italia am bătut la uşa Radioului din Torino, ,,Radio Torino Internaţional”, unde am fost primită foarte bine de directorul radioului,  domnul Rino Cassese. Melodiile mele au încălzit sufletele românilor din Italia. Au urmat apoi o serie de spectacole și evenimente la diverse Asociaţii Culturale din Torino, Verona, Roma, Milano, evenimente ce m-au făcut cunoscută şi m-au determinat să deschid ,,cutiuţa” din inima mea.

În 2012 am avut onoarea, mulţumită producătorului Rino Cassese, să fac  o ,,Compilaţie de colinde de Crăciun” pe teritoriul torinez.

  1. Când ați lansat pentru primul dumneavoastră album?

  C.B. În luna septembrie a anului 2013 a avut loc lansarea primului meu album de folclor, intitulat ,,O poveste aş vrea să spun”, album care conţine 12 piese de autor. A fost lansat şi înregistrat cu orchestra condusă de maestrul Virgil Iordache într-un spectacol aniversar în Torino şi la mai multe posturi TV din România.

În 2014 am revenit în ţară şi am început să colaborez cu Ansamblul Profesionist ,,Maria Tănase” din Craiova şi Ansamblul Profesionist ,,Doina Oltului” din Slatina până în 2016.

În 2015 m-am înscris la Facultatea de Muzică din Craiova secția canto clasic.

În aprilie 2017, în urma unui concurs, am obţinut postul de solist vocal în cadrul Ansamblului ,,Doina Oltului”, unde activez şi în prezent.

În aprilie 2018  am înregistrat cu Orchestra Radio Bucureşti  8 melodii din repertoriul personal, urmând o serie de colaborări cu Radio Difuziunea Română şi spectacole la Sala Radio din Bucureşti.

Anul 2019 mi-a adus cel de-al doilea album de folclor, ,,Omule cu gânduri multe”, înregistrat cu orchestra condusă de maestrul Virgil Iordache, aranjamentele orchestrale aparţinând atât domniei sale, cât şi maestrului Cristian Dumitru, oameni pe care îi apreciez, îi respect şi le mulţumesc pentru tot sprijinul oferit.

  1. Aveți un repertoriu impresionant, de unde vi-l alegeți?
  2. B. Repertoriul personal este cules din zona etnografică a Romanaţiului, de la rapsozii din sat, printre care şi bunicul meu Stan Budulan, unchiul meu Marin Budulan, din culegeri de folclor aparţinând doamnei Angelica Dumitrescu din Vădăstriţa-Olt, din culegerea de folclor ,,Cuvântări adânci” a lui Costică Ciobanu din Pleniţa-Dolj. Am şi creaţii proprii, inspirate din trăirile cotidiene.

Vreau să mulţumesc în primul rând lui Dumnezeu, familiei mele şi tuturor persoanelor care m-au ajutat în tot ce am realizat până acum!

***

Deci, aceasta este Carmen Budulan. Am cunoscut-o şi eu. Este o fată frumoasă, talentată, muncitoare şi cu suflet mare.

Dar să ne întoarcem la lansarea CD-ului, unde Carmen Budulan şi invitaţii săi au susţinut un spectacol de excepţie. În deschidere am avut parte de o surpriză. Doamna Carmen împreună cu Bogdan Olaru, tenor la Opera Română din Craiova și Samuel Guiu, student al Facultății de Muzică din Craiova, au prezentat un moment liric care a surprins publicul.

Au fost invitate şi nume de marcă ale folclorului românesc: doamnele Maria Ghinea, Neta Soare şi Ileana Lăceanu, care ne-au încântat cu melodiile dumnealor, acompaniate de renumita orchestră a Ansamblului Profesionist ,,Doina Oltului” din Slatina.

O felicit şi îi urez, la rândul meu, cât mai multe realizări pe plan profesional şi personal!

Prof. Elena Marinaș

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s