Olt. Bustul Mitropolitului Nifon Criveanu, în parcul din Slătioara

dezvelire bust Mifon CriveanuDuminică 2 iunie a.c., în localitatea olteană Slătioara a fost inaugurat Parcul ,, Nifon Criveanu”,  în prezența PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Virgil Delureanu, vicepreședintele CJ Olt, a autorităților locale, a celor doi preoți parohi Eugen Durac și Marin Bica dar și a numeroși enoriași din localitate sau din satele învecinate.

Pe masa de lucru a primarului Savu Ungureanu, pe lângă alte investiții, s-a aflat și acest proiect încă de la începutul mandatului său.

Locul potrivit pentru a păstra vie memoria mitropolitului Olteniei se află la intersecția parcul Nifon Criveanustrăzii Unirii cu strada Nifon Criveanu, chiar în fața bisericii ,, Sf. Arh. Mihail și Gavril” și în vecinătatea Postului de Poliție din localitate.  Această zonă era mai tot timpul plină de buruieni și crea o imagine dezolantă la intrarea în sat.

În acest părculeț, autoritățile locale au construit cu ajutorul unor specialiști, un bust al mitropolitului Nifon Criveanu, înscăunat la 21 decembrie 1939, la Mitropolia Olteniei din Craiova.

binecuvantari arhierști și parinteștiCeremonia de inaugurare a Parcului ,, Nifon Criveanu” a fost oficiată de PS Sebastian, împreună cu un sobor de preoți ai Episcopiei Slatinei și Romanaților, după care primarul, Savu Ungureanu a vorbit celor prezenți despre personalitatea primului Mitropolit al Olteniei.  ,, La 20 februarie 1889, s-a născut în Slătioara, fostul județ Romanați (azi în jud. Olt), viitorul mitropolit Criveanu Nifon. A fost profesor și director la Seminarul „Nifon” din București (1926-1928). Intră în monahism în anul 1927 la Mănăstirea Cernica, fiind hirotonisit arhimandrit-vicar al Episcopiei Râmnicului în anul 1928. Între bust nifon criveanu1929-1933 a fost arhiereu-vicar la aceeași eparhie, cu titlul de „Craioveanul”. La 19 octombrie 1933 a fost ales episcop de Huși, fiind înscăunat la 12 martie 1934. La 30 noiembrie 1939 a fost ales Mitropolit al Olteniei, cu reședința la Craiova, fiind înscăunat la 21 decembrie, același an. A fost pensionat forțat la 20 aprilie 1945. A fost autorul unor lucrări importante, precum „Calea vieții. Studii exegetice (1913)” și „Spre fericire. Studii morale (1914)”. Ca mitropolit, s-a remarcat mai ales prin organizarea asistenței sociale.” A precizat edilul localității Slătioara. 

slujba de pomenrea a mitropolituluiLa finalul ceremoniei, întreg alaiul, condus de PS Sebastian și cei doi parohi ai localității, au mers la casa părintească al înaltului prelat oltean și au sfințit placa comemorativă amplasată pe zidul exterior,  în urmă cu nouă ani.

Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Redactor/ reporter Georgiana Raicu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s