Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, cinstite de toți românii

cinstire eroi Brâncoveni, olt5De Ziua Înălțării Domnului, în România se comemorează și Ziua Eroilor,  bărbați și femei, care au murit în timpul celor două războaie mondiale, pentru apărarea gliei strămoșești.

Astfel că,  cu acest prilej, în localitatea  Brâncoveni din județul Olt, autoritățile locale, împreună cu elevii și profesorii de la școlile din localitate, au organizat un moment de adâncă recunoaștere a faptelor înaintașilor lor, bunici și străbunici însumând peste 260 de eroi, căzuți pe câmpurile de luptă.

Evenimentul a avut loc în centrul comunei, acolo unde primarul Ion Cheroiu a reparat și modernizat  Monumentul Eroilor, unde elevii școlii din localitate împreună cu profesorii lor au pus buchete și jerbe de flori.cinstire eroi Brâncoveni, olt

După ce preotul a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor locali, un grup de copii au spus câteva versuri înălțătoare evocând faptele de vitejie ale celor care au apărat țara cu prețul vieții.

În finalul evenimentului, primarul localității Ion Cheroiu a ținut să transmită câteva gânduri despre această sărbătoare cu dublă semnificație: ,, E o zi de rugăciune, e ziua eroilor neamului nostru, o sărbătoare dedicată eroilor cunoscuți și necunoscuți, căzuți în luptă de-a lungul veacurilor pentru credință, dreptate, libertate, pentru apărarea și reîntregirea țării. Cinstirea celor ce și-au dat viața pentru aceste idealuri se săvârșește încă din anul 1920, când s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie odată cu Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională. Pomeniți la toate liturghiile, eroii neamului au astăzi parte de o atenție deosebită din partea tuturor.

cinstire eroi Brâncoveni, olt4E ziua în care ne plecăm frunțile și rostim o rugăciune în cinstea celor ce au pierit departe de cei dragi, dar pentru o cauză dragă. Poate n-ar fi rău s-o facem mai des deoarece, avem azi o țară întreagă, trăim liberi, trăim în pace pentru că ei și-au dat viața pentru noi!

 Lor le datorăm mai mult decât recunoștință! Le datorăm existența noastră ca neam, ca țară și chiar ca individ. Să nu le uităm jertfa, să le cinstim memoria și, mai ales, să nu uităm de principiile care i-au mânat pe ei în luptă: Credință, Libertate și Dreptate!

Vă reamintesc tuturor că România a pierdut în cele două războaie mondiale peste cinstire eroi Brâncoveni, olt3un milion de eroi. Numai în comuna Brâncoveni, au căzut în cele două războaie mondiale 261 de eroi. Mai precis, în primul război mondial au pierit 166, iar în cel de-al doilea 95.

 Dumnezeu să îi ierte! Amintire Veșnică și Hristos a Înălțat!” a spus edilul localității Brâncoveni, cu lacrimi în ochi și emoție în glas.

festivitati copii monument Comani Respect eroilor români, la Comani

  Și în Comani ca, de altfel, în toate localitățile din țară s-a sărbătorit Ziua Eroilor de Ziua Înălțării Domnului.

În acest cartier aparținând orașului Drăgănești Olt, există o dragoste mare față de țară și de strămoșii noștri – dragoste pe care, în ceea ce mă privește, am  datoria de a o sădi în sufletele elevilor mei.

Ea trebuie  dăruită  de tânăra generație strămoșilor care s-au jertfit pe altarul sfânt al patriei.

Bărbaţii au fost şi sunt pilonii de bază ai familiilor, ai comunităţii. Tot ei au sărit la nevoie şi la apărarea pământului strămoşesc. Unii chiar cu preţul vieţii. A fost o grea încercare pentru familiile lor şi pentru sat.

Dar sacrificiul lor a adus libertatea. Datorită lor ne putem noi bucura de zile senine. ,,Spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătălie pentru întregirea neamului!”.Să fim mândri de acești eroi! Sădepuneri coroane Comani, draganesti olt ne aducem, în veci, aminte de curajul și jertfa lor! Aprindeți-le din când în când câte o lumânare fiind convinși că jertfa lor nu a fost în zadar! Deviza lor era: ,,PE AICI NU SE TRECE!” și nu s-a trecut. Dar cu ce preț?

La vremea respectivă puține case au rămas neîndoliate și este important de știut că mulți căzuți pe câmpul de luptă fac parte din același neam  de sânge, unii sunt frați din aceeași familie.

Această micuță localitate a dat o jertfă uriașă de sânge pentru reîntregirea neamului. Numele lor stă încrustrat în piatra monumentului

din centrul Comaniului. Ei sunt eroii noștri. Îi plângem împreună şi îi cinstim în fiecare an. Consider că este important ca şi generaţiile tinere să le cunoască numele, faptele, astfel ei rămân nemuritori.

Azi ne bucurăm de tot ce este în jurul nostru datorită jertfei lor, celor care nu au avut frică de moarte și au luptat pentru apărarea patriei.

I-am întrebat pe elevii mei din clasa I de la Școala Gimnazială Comani ,,Ce putem face noi azi pentru cei care și-au dat viața ca noi să   trăim azi în libertate?” Știți ce mi-au răspuns? ,, Le ducem flori lamonument, … aprindem o candelă, … spunem o rugăciune, poezii și cântece patriotice. ”Credeți că este de ajuns? ,,Nu. Dar atât putem noi să facem la vârsta asta. ”

Așa că nu am mai pierdut timpul. Ne-am încolonat și am plecat împreună spre monumentul din centrul Comaniului unde  a avut loc o ceremonie festivă de comemorare a eroilor căzuți pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea patriei.

La această ceremonie au participat membrii Primăriei și Consiliului Local, domnulfestivitati rm valcea viceprimar Ciubuc Dumitru care a depus o coroană din partea Primăriei orașului Drăgănești-Olt, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Olt, Muzeului Câmpiei Boianului ,,Traian Zorzoliu”, Bibliotecii ,,Dumitru Popovici”, Casei de Cultură ,,Ileana Constantinescu”, bisericilor din localitate, Școlii Gimnaziale Comani, Grădiniței ,,Elena Farago”din Comani, elevi, părinți, localnici printre care și urmași ai eroilor comăneni.

După slujba de pomenire pentru eroii neamului ținuță de preoții parohi, Iancu Dumitru și Oprea Ion, ai parohiilor din Comani, elevii clasei I ai Școlii Gimnaziale Comani au prezentat un scurt program, de cântece și poezii patriotice, închinat  Zilei Eroilor.

În încheiere doamna Lală Mihaela, directorul Muzeului Câmpiei Boianului ,,Traian Zorzoliu” din Drăgănești-Olt, a ținut un discurs în memoria eroilor prin care a menționat că ,, …pentru jertfa lor ar trebui să-i cinstim  în fiecare zi nu doar de câteva ori pe an. ”

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea florilor într-un cadru solemn. În tot acest timp s-a intonat ,,Imnul eroilor”.S-au împărțit ouă roșii, suc, colivă și prăjituri cum este obiceiul strămoșesc. Copiii au fost foarte emoționați, dar foarte încântați că au adus un omagiu cât de mic eroilor noștri.

festivități ziua eroilor rm valceaVâlcea. Râmnicenii și-au comemorat eroii neamului

,,Jertfa Eroilor Neamului a fost puterea care a dus România mai departe, iar Revoluţia de acum aproape trei decenii a fost cel mai recent moment dintr-un mult prea lung şir de confruntări în care s-a plătit un astfel de tribut. Ziua Eroilor reprezintă cel mai bun prilej, şi încă unul încărcat de semnificaţii divine, pentru a ne reculege în faţa jertfei aproapelui, pentru a-i slăvi memoria şi pentru a încerca, pe cât ne stă în puteri, să ne ducem viaţa după asemănarea faptelor bune ale celorfestivitati depuneri coroane rm valcea de dinaintea noastră.Fie ca nu numai astăzi, de ziua lor, să ne amintim de eroii cărora le datorăm totul, iar reculegerea la mormintele lor să ne fie o obişnuinţă dată de respectul pe care fiecare trebuie să-l poarte istoriei naţionale.” A declarat, printre altele,  viceprimarul municipiului Rm Vâlcea, Eusebiu Vețeleanu.

Eroii comemorați și la Perișani

perisaniLocalitate cu adâncă semnificație istorică, Perișani din județul Vâlcea, a comemorat la rândul său eroii căzuți pe câmpurile de luptă.

,,Astăzi, alături de preoți, profesori, elevi și credincioși, am participat pentru a XV- a oară, de când sunt primar, la comemorarea festivă a eroilor neamului, prima ediție a fost o premieră când primarul și reprezentanți ai autorităților locale organizau și participau la așa ceva în Perișani. Până atunci, doar preoții și câțiva enoriași obișnuiau să meargă pentru a stropi cu vin puținele cruci de eroi aflate pe margini de cimitire. Ulterior au procedat la fel și alți primari, în acest moment comemorarea eroilor a devenit o tradiție în majoritatea localităților vecine. Și aici, prin intermediu Facebook, aduc un pios omagiu perisani primarbravilor eroi care și-au jertfit viața pentru țară. Dumnezeu să-i ierte de păcatele lumești și să aibă sufletele pline de lumină în lumea veșniciei.”, a scris pe pagina sa de Facebook, primarul din Perișani.

bârla ag comemorareArgeș. Ceremonii la patru monumente de la Bârla

De asemenea primarul localității Bârla, Gică Voicu, a ținut să precizeze că sărbătoarea Înălțării Domnului și comemorarea Ziua Eroilor, desfășurată joi, 6 după Sfânta Liturghie,, s-a oficiat la toate cele patru monumente din Bârla, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc la cele patru monumente din comuna Bârla. Elevii școlilor din comuna Bârla împreună cu cadrele didactice au omagiat memoria eroilor prin cântece patriotice si depunere de coroane de flori.
Cinste si recunoștință eroilor noștri!”
a punctat edilul din Bârla.

Primarul localității Rucăr, Ionel Dulamă, a ținut să transmită, la rândul său câteva monumentul eroilor, rucăr , argesgânduri despre această mare sărbătoare, desfășurată la Monumentul Eroilor, când a fost omagiat și veteranul de război, Moise Popanica, de 95 de ani: „În fiecare dintre noi bate o inimă de Mihai, Mircea sau Ștefan, o inimă de domnitor sau de simplu soldat care și-a ascuns toată țara în raniță. Ca să nu i-o mai fure nimeni, niciodată! „Cu gândul la copii și la părinți/ Au murmurat Cuvântul către sfinți,/ Simțind că nu e rană să te doară/ Mai tare decât DRAGOSTEA DE ȚARĂ.” „

Moise Popanica, veteran de razboi, Rucăr ArgeșMai multe amănunte la VGtv Regional, www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Raicu, Elena Marinaș, editor imag. Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s