Festivalul ,, Pomul Vieții” păstrat cu multe sacrificii la Balș

Pomul_Vietii_BalNe întrebăm de foarte multe ori de ce se pierd tradițiile noastre românești, meșteșugurile prin care s-a construit această țară sau identitatea care  ne-a făcut cunoscuți în toată lumea. Răspunsul este unul cât se poate de  simplu: nepăsarea sau reaua voință a celor ce sunt vremelnic prin funcții decisive.

Așa se face că, primarul liberal din orașul Balș, Mădălin Teodosescu, depune eforturi supraomenești ca să mențină tradiția Festivalului Etno Folcloric ,, Pomul Vieții”, care a ajuns în acest an la cea de-a XXVI-a ediție.

Evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură Balș, cu sprijinul Muzeului Judeţean Olt, Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Olt şi Fundaţia pentru Tineret Olt.

Festivalul ,, Pomul Vieții” a început, joi, 6 iunie, în sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului festivalul pomul vietii2și a Zilei Eroilor, când autoritățile locale au mers în întâmpinarea meșterilor olari pentru deschiderea târgului din parcul orășenesc.

Aici au expus nu mai puţin de 16 meşteri populari din judeţul Olt, dar şi din localitatea vâlceană Horezu, precum  Marin Ciungulescu, Ştefan Truşcă, Rodica Truşcă, Gheorghe Dragomir, Gheorghe Turcitu, Ionuţ Vlad, Ion Turcitu, Ion Murgăşanu, Constantin Murgăşanu, Ion Puieţu din Horezu, Gheorghiţa Boiangiu, Petre Ciobanu de la Şcoala Călui, Constantin Gheja, Ion Nica, Ilie Chirea şi Ionel Cococi de la Vădastra.

Tot cu acest prilej,  la  Biblioteca „Petre Pandrea” s-a desfăşurat simpozionul „Petre Pandrea”. În timpul prânzului, toți cei prezenți, împreună cu autoritățile locale, elevi și cadre didactice au participat la manifestarea „Omagiu Ziua Eroilor” la Monumentul Eroilor.

pomul_vietii_balsDe aici, ansamblurilor de amatori au mers către locul de desfășurare a festivalului, într-o excepțională paradă a portului popular, printre acestea numărându-se ansamblurile „Pomul Vieţii” din Balş, „Olteţul” din Morunglav, „Brâuleţul” din Pârşcoveni, „Flori de măr” din Curtişoara, „Hora Florilor” din Osica de Jos, „Ghiocelul” din Cezieni, „Trăieniţa” din Traian, „Plaiurile Olteţului” din Osica de Sus şi „Dobruneanca” din Dobrun.
Seara, invitații de onoare ai festivalului, Ansamblul „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, a pomul vietii, bals primar ( foto Ziarul de Olt)urcat pe scena amenajată în parcul orășenesc și a dat o reprezentație de zile mari. Au evoluat soliştii Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Olguţa Berbec, Ion Drăgan, Roberta Crintea, Marian Medregoniu, Georgiana Bârsac, Alexandra Bleaje, Roxana Croitoru, Claudia Torop şi corpul de balet al ansamblului.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s