Vâlcea. S-au împlinit 5 ani de la întronizarea lui IPS Varsanufie

arhiepiscopia ramnicului
Arhiepiscopia Ramnicului

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a împlinit sâmbătă, 8 iunie 2019, cinci ani de la întronizarea ca Arhiepiscop al Râmnicului.

Cu acest prilej, prefectul Florian Marin a transmis un mesaj de felicitare înaltului prelat.

,,Se împlinesc astăzi 5 ani de când Înaltpreasfinția Sa Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului cârmuiește cu dăruire și înțelepciune viața creștinească a locuitorilor județului nostru.
Întru mulți și binecuvântați ani, Înalpreasfinția Voastră!”

Și primarul Râmnicului, Mircia Gutău, dorit, la rândul său să felicite pe IPS Varsanufie:  ,,De cinci ani suntem martori ai păstoririi pline de har pe care Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiescopul Varsanufie a adus-o peste poporul drept-credincios al Râmnicului şi al Vâlcii. Am fost de faţă, în tot acest timp, la nenumărate şi minunat de IPS Varsanufiechibzuite fapte pline de credinţă, care au sporit cultura locului, au întărit zidurile sfintelor lăcaşe şi au umplut de speranţă sufletele năpăstuiţilor. Înaltpreasfinţia Sa ne-a fost sprijin atunci când ne-a fost greu şi s-a bucurat alături de noi la momentele de sărbătoare. La împlinirea a cinci ani de la întronizarea ca Arhiepiscop al nostru, ne rugăm bunului Dumnezea să îi dea încă mulţi ani de aleasă păstorire pe tronul arhieresc al Râmnicului, sănătate şi puterea de a-şi duce lucrarea până la capăt! La mulţi şi plini de vrednicie ani! Mircia Gutău Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea” i-a transmis primarul Râmnicului, Mircia Gutău.

***

IPS VarsanufieÎnaltpreasfințitul Părinte Varsanufie s-a născut în data de 24 ianuarie 1968, în București, într-o familie creștin-ortodoxă, din părinții Petre-Vasile și Domnica.

Școala primară a urmat-o în București. A aboslvit apoi cursurile Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul (1985-1990) și pe ale Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul (1990-1994), ambele din București.

Și-a continuat studiile, urmând cursurile de Masterat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța (2002-2004), și pe cele de Doctorat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova (2010-2013).

În data de 15 aprilie 1997 a fost închinoviat și tuns în monahism la Sfânta Mănăstire Slănic, din județul Argeș, primind numele Varsanufie. În 7 iunie 1998 a fost hirotonit ierodiacon, iar la 8 iunie 1998 a fost hirotonit ieromonah.

Între anii 1999-2006 a fost stareț al Sfintei Mănăstiri Radu Vodă din București, pe care a reactivat-o și unde a întreprins lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță, construind și un lumânărar nou, împodobit cu mozaic.

Între anii 1999-2001 a fost exarh al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor. În data de 31 august 1999 a primit rangul de protosinghel, iar în 29 septembrie 2001, pe cel de arhimandrit.

La propunerea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, în 30 septembrie 2001, a fost ales și hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titlul de Prahoveanul.

Între anii 2001-2007 a coordonat Sectoarele CulturalSocialPatrimoniu și Exarhat ale Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, iar din 2007 și celelalte sectoare ale eparhiei.

În 2004 i s-a conferit, de preşedintele României de atunci, dl. Ion lliescu, Ordinul Meritul Cultural în gradul de Comandor.

Din 2007 a fost secretar al Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și președinte al Comisiei Liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În data de 22 mai 2014 a fost ales de Sfântul Sinod în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului. Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu Vâlcea, în 8 iunie 2014, Duminica Pogorârii Sfântului Duh.

 La mulți ani minunați și din partea redacției VGtv Regional!

Georgiana Raicu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s