Olt. Dublă lansare de carte la Slatina a lui Nicolae Croitoru

DSC_0403,,Biserica de sub salcie”, schițe și nuvele și ,, Flori de ață despicate”- poezii, sunt două lucrări  remarcabile pe care poetul Nicolae Croitoru le-a lansat, joi 20 iunie a.c., la Biblioteca Județeană din Slatina, în prezența a unui public numeros, iubitor de artă și cultură.

Despre această lucrare și autorul ei, marele scriitor Dinu Săraru spunea: „Cu un debut tulburător, la senectute, ca un meșter artist al cuvintelor potrivite, poetul Nicolae Croitoru rămâne în arenă și după cel de-al treilea volum de poezie, sigur și stăpân pe deplin pe mijloacele pe care cutezător și le-a ales, cunoscător al miezului mustos al cuvântului dezghiocat și, nu o dată, luminat atât de original, astfel încât versurile lui scânteiază în metafore rare, picturale, înmiresmate, ocrotitoare de meditații profunde, încât putem vorbi de o artă inspirată de bucuria și smerenia marilor scrieri.”

Nicolae Croitoru, născut în Popești, sat. Mărgineni, jud. Olt, în data de 17 februarie 1946 Nicolae Croitoruîntr-o familie săracă. A terminat două facultăți, una de filosofie și una de economie, în București, iar doctoratul și-a făcut pe Teoria valorilor morale la Facultatea de Filosofie din capitală. Idolul său literar este Eugen Ionescu, iar Slatina este leagănul de unde a plecat și unde s-a întors astăzi pentru a-și lansa cele două volume.

Octavian Știreanu a scris prefața la cartea de proză scurtă a lui Nicolae Croitoru și a avut o revelați când a citit-o, legat de ceea ce reprezintă cartea Biserica de sub salcie, într-un asemenea context cultural și literar.  „Cartea nu este interesantă, cartea este DSC_0401valoroasă. Domnul Croitoru a scris aceste cărți deoarece are ceva de spus! Fundamental în ziua de astăzi e ca fiecare dintre noi să ne băgăm în seamă și să ne băgăm în vorbă doar atunci când avem ceva de spus, ceva util celor din jur, iar domnul Croitoru are destul de multe de spus prin această carte, care este o colecție de proză scurtă, dar toate împreună  alcătuiesc un tablou unitar. Una dintre particularitățile acestei cărți este această recompunere a lumii satului ca personaj colectiv, dincolo de epicul din fiecare povestire. Lumea satului, ca atare, este personajul colectiv al acestei cărți pentru că, în rest, în carte nu sunt personaje, sunt oameni, oameni pe care odată citind cartea o să îi recunoașteți. Personajele sunt reale, altele sunt credibile și de aceea cartea comunică foarte ușor” menționează, printre altele, Octavian Știreanu, adăugând că „Şi în această carte, ca şi în poeziile sale, Nicolae Croitoru ridică Omul la rangul unei religii supreme, Biserica de sub salcie este, din acest punct de vedere, o capodoperă. Scriitorul se apropie debordant de tipul literar regăsit în Rinocerii lui Eugen IonescoOctavian Știreanu,  sau în 1984 al lui George Orwell. Propunând propria sa viziune asupra realităţii, scriitorul se situează acolo unde s-au aflat dintotdeauna conştiinţele DSC_0399reprezentative ale unei naţiuni.”

Avocat, prof., membru la Uniunea Scriitorilor, Iancu Tănăsescu, a făcut câteva precizări despre volumele lansate, criticând lipsa redactorului din cuprinsul coperții: „ori de câte ori vorbim despre ceea ce ne place, cât și despre partea care nu ne place. Această cartea (n.r. – Biserica de sub salcie) este o carte fără redactor, deși editura este foarte cunoscută, editura Niculescu, care este una dintre cele mai mari din țara noastră, dar care deși este menționat titlul „Biserica de sub salcie” nu avem nicio biserică  și nicio salcie”.

Iancu Tănăsescu a rămas plăcut surprins asupra modului în care autorul a putut să aducă în viață lucruri uitate, precum și asupra umorului original al lui Nicolaer Croitoru.

În încheiere, membrul Uniunii Scriitorilor, Iancu Tănăsescu, a transmis următorul mesaj: „Citiți-l și mai ales recitiți-l pe domnul Nicolae Croitoru. Veți găsi opinii, veți găsi atitudini proprii pe care le-ați estompat, nu ați avut curajul să le mărturisiți. E un mare curaj pentru autor să se lase devoalat prin gândire, prin stările care le prezintă. Citiți și veți încerca la un moment dat să-l imitați. Aceasta este literatura bună și adevărată, cea care îți dă un sâmbure pentru a continua”.

În continuare, a vorbit și scriitorul Nicolae Croitoru, care a menționat că în acest an se împlinesc 55 de ani de când a terminat școala profesională, fiind în prima promoție a Uzinei de aluminiu și tot în această vară se împlinesc 50 de ani de când a terminat liceul la Radu Greceanu. Pentru Nicolae Croitoru, astfel Cum afirmă, Slatina este orașul, cumpăna unde a cunoscut binele și răul.

În primul rând, în centrul cărților mele este omul, omul ca esență, omul ca făuritor. Din această perspectivă, voi dezvolta în continuare și voi menține treaz acest izvor de meditație pentru scriitorii ce sunt și ce vor veni. Noi avem o datorie mare să îmbogățim limba română, să o dezvoltăm, să o ferim de infiltrațiile nocive care vin să estompeze izvorul nostru de aur. Veți găsi în scrierile mele cuvinte noi, acele cuvinte au un sens nou, sunt departe de a-și atinge scopul. Am spus și vă spun că am fost și sunt patriot” a conchis Nicolae Croitoru.

Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Reporter Georgiana Raicu, redactor Ionuț Cocârlău, op.,editor imagine și montaj Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s