Vâlcea. A fost resfințită Biserica Sfinții Apostoli din Rm Vâlcea

DSC_0577Cu prilejul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii Paraclisului Arhiepiscopal Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Municipiul Râmnicu-Vâlcea, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de resfințire a acestui locaș și Sfânta Liturghie arhierească.

Totodată, această zi de sărbătoare a fost declarată în Eparhia Râmnicului ca Sărbătoarea jurnaliștilor și scriitorilor din Arhiepiscopia Râmnicului spre comemorarea și cinstirea promotorilor și continuatorilor culturii și spiritualității vâlcene. În acest sens, imediat DSC_0590după Sfânta Liturghie Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de mulțumire și binecuvântare pentru toți jurnaliștii prezenți și a parastasului pentru cei adormiți în Domnul.

****

Parohia „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”  a luat ființă la data 1 Iunie 1990, la cererea credincioșilor din zona de Nord a Municipiului Râmnicu Vâlcea.

DSC_0577Noul locaș de cult a fost construit la iniţiativa preoţilor Ion Bănuţă şi Ion Gavrilă, profesor la catedra de Muzică psaltică de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. La realizarea ei au contribuit enoriașii parohiei, credincioși din oraș şi din țară, dar şi multe firme comerciale. Mărturie referitoare la actul de ctitorire a noului locaș de cult, rămâne pisanie acesteia: Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi harul Sfântului Duh, s-a ridicat această sfântă şi dumnezeiască biserică cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel în anii mântuirii 1990-2002; S-au ostenit pentru ridicarea ei P.C. Preot Ion Bănuţă şi P.C. Preot slujitor Ion Gavrilă şi s-a târnosit în anul 2002 iunie 29 de către P.S. Gherasim, Episcopul Râmnicului. Dumnezeu să binecuvânteze pe slujitorii, ostenitori şi binefăcătorii acestei sfintei biserici.

Biserica a fost zidită între anii 1990-2002, de preotul paroh, Iconom Stavrofor Ion Bănuță,DSC_0519 iar pictura a fost realizată în ulei de către Prof. Pictor Traian Doța, împreună cu echipa sa formată din Toma Costel, Elena Doţa şi Cristina Petre, din Curtea de Argeş în perioada 1996-2002, iar demisolul a fost pictat de Pictorul Dumitru Tecuci în tehnica tempera grasă.

Paraclisul cu hramul „Sfântul Ioan Rusul”, este situat la demisolul bisericii parohiale. Demisol a fost pictat în perioada 1994-1995 de către pictorul Tecuci Dumitru din Bucureşti.

DSC_0531Paraclisul a fost înființat în anul 2015, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte DR. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Paraclisul deservește pentru oficierea sfintelor slujbe şi activități pentru persoanele cu dizabilităţi auditive (surdo-muţi), având ca preot paroh pe Pr. Raul Popescu. Când a fost târnosită pentru prima dată, a fost dotată cu un policandru proiectat şi executat de Ing. Florin Bondoc din Curtea de Argeş.

Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Redactor / reporter Georgiana Raicu, op. Imagine Ramona Negru, editare și montaj Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s