Vâlcea. Statuia Victoriei din fața primăriei Ocnele Mari

statuia victoriei ocnele mariUn popas la Ocnele Mari este un prilej de a întâlni sau reîntâlni numeroase locuri evocatoare care prin elementele distinctive definesc un eveniment.
Un obiectiv important din localitate se află în fața Primăriei: Monumentul Eroilor, înregistrat în lista monumentelor istorice cu VL-III-m-B-09998 -Statuie comemorativă 1916-1918. Această statuie a fost făcută de către Ioan Schmidt-Faur.
Despre activitatea sculptorului cât și despre acest monument găsiți în scrierile lui Virgiliu Z. Teodorescu.
Vă prezentăm o parte din relatările acestuia la 1989:
“Printre reușitele anului 1926 se înscrie la loc de cinste monumentul Eroilor realizat pentru orașul Ocnele Mari, jud. Vâlcea.

Acțiunea s-a declanșat în anul 1923 când I. Schmidt a trimis o ofertă de principiu, statuia victorieisusținută și verbal în luna septembrie a aceluiași an. Au urmat schimburi de mesaje finalizate prin încheierea, la 18 noiembrie 1924, a contractului de întreprindere cu delegatul Comitetului de inițiativă din localitate. La 15 august 1925 primarul localității beneficiare recepționa lucrarea, iar dezvelirea a avut loc la 13 mai 1926, de ziua eroilor, în cadrul unor ample manifestări organizate în piața din fața Primăriei.
Pe soclu, o femeie, întruchipare a Victoriei, purtând pe cap o diademă, înveșmântată în costum roman, ține cu mâna dreaptă o ramură de laur, îndreptată spre placa pe care sunt dăltuite numele eroilor, iar în mâna stângă ține hampa și faldurile unui steag. Statuia înaltă de 3,10 m, în raport cu soclul înalt de 2,90m și cu baza de 2,70 X2,70 m împreună cu panourile laterale, formează un reușit ansamblu monumental în centrul localității.

Mădălina Firescu, CIT Ocnele Mari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s