Olt. ,, Ziua Legumicultorului sărbătorită la Pleșoiu

DSC_0685
Cupluri premiate

Duminică 11 august, localitatea Pleșoiu a îmbrăcat haine de sărbătoare, participând cu mic, cu mare la cea de-a treia ediție a sărbătorii inițiate de primarul Valeriu Măndescu, denumită sugestiv ,,Ziua Legumicultorului”, în cinstea celor care trudesc pământul, pentru ca legumele produse de ei să ajungă pe mesele românilor din toată țara.
Sărbătoarea a debutat pe stadionul din localitate cu  premierea a cinci cupluri care în acest an împlinesc 50 de ani de căsătorie.

DSC_0865
Dorina Mete și Mihail-Stefan Minulescu

Edilul localității i-a felicitat și totodată le-a acordat câte o Diplomă de Onoare și un premiu a câte 1000 lei fiecare. Acesta a ținut să precizeze că începând cu anul următor premiile pentru cuplurile longevive vor fi acordate la împlinirea a 40 de ani de căsnicie.

DSC_0890 Petrecerea dedicată comunei Pleșoiu și locuitorilor un show de zile mari organizat de cunoscutul interpret oltean de muzică populară Costel David, care reușește să aducă, de fiecare dată, la toate sărbătorile locale, artiști consacrați și iubiți de publicul larg.
Astfel că pleșoienii s-au bucurat de prezența îndrăgiților interpreți precum Emilia Ghinescu, Dorina Mete, Mihail- Ștefan Minulescu, Romică David, Costel David, Riky By Latino.  DSC_0745

De departe cel mai așteptat moment  a fost cel în care, pe scenă a urcat Niculina Stoican, care a scos la joc întreaga comunitate prezentă la eveniment.

Evenimentul s-a încheiat pe ritmuri latino urmat de un impresionant  foc de artificii care a luminat cerul înstelat al frumoasei localități Pleșoiu.

*************************************************

DSC_0950
Costel David

Pe lângă faptul că pleșoienii sunt oameni harnici și muncitori, știu să păstreze cu sfințenie tradițiile, meșteșugurile dar mai ales, portul și dansul călușeresc, unic în zona Olteniei prin virtuozitate.
Istoricii spun că această localitate este atestată documentar încă din secolul al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea.
Totuși, primul document poartă data de 23 iunie 1512-1513, unde se vorbeste despre Codrea si Dracia din satul Pleșov (Arh. Stat, vol.I, pg.80).

DSC_0843
Romică David

Al doilea document cu data de 18 aprilie 1533, vorbeste despre Codrea, Dracia si Stan din Pleșov (Arh. Stat, vol. II, pg. 135).
Și tot aceleași surse mai arată că la 13 ianuarie 1587, găsim cuvântul ,,Pleșoi” în loc de Pleșov, în actul prin care Mihnea Turcitu Voievod, confirmă vânzarea unei moșii lui Ion Postelnicu de la Arcești și semnează ca

martor Vladu Paharnic din Plesoi (Arh. Stat, vol. IV, pg. 285)
În 1613, a fost descoperit un document mai clar unde se vorbește detaliat despre satul Pleșoi și oamenii de frunte din acest sat (Arh. Stat, fond al Mânăstirii Bistrița, pac.16, nr.2). Prin acest document Radu Voievod întărește lui Pirvu logofăt din Pleșoi la sud Romanați, jumătate din

DSC_1004
Niculina Stoican

moșia parte a lui Constantin, fiul lui Izvoranul din satul Izvor.

Mai multe amănunte într-o înregistrare la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s