Vâlcea. Icoana Maicii Domnului din Ocnele Mari

FB_IMG_1566543091349Despre originea acestei sfinte icoane nu se mai ştie nimic. Anul în care ea a fost pictată şi cine a realizat-o rămân necunoscute. Tot ceea ce s-a păstrat din vechile timpuri despre această icoană este anul în care ea a fost placată în argint. La baza ei apare o inscripţie cu litere chirilice care spune că ferecătura s-a realizat prin anii ‘50 al secolului al XIX-lea.
“Această îmbrăcăminte de argint a FB_IMG_1566543103434icoanei Maicii Domnului s-a făcut la 15 august 1854 prin stăruinţa iubitorilor de Dumnezeu, ctitori ai bisericii, Pitaru N Nisipeanu împreună cu Pătru Nicolae şi Petre Constantinescu, epitropi”.
Preotul Iulian Diţă spune însă că originea ei este mult mai veche. Iniţial, ea s-a aflat într-o bisericuţă situată undeva pe deal. O dată ridicată noua biserică icoana a fost mutată din bisericuţa de pe deal. La biserica FB_IMG_1566543112340Adormirea Maicii Domnului a stat până în 1957, când a fost mutată la biserica domnească cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în urma unei slujbe arhiereşti.
O icoană de legendă
Legendele ţesute în jurul acestei icoane făcătoare de minuni sunt numeroase. Cea mai răspândită şi încă învăluită în mister rămâne cea legată de strămutarea ei de la bisericuţa de pe deal la biserica parohială. “Se spune că icoana, pe vremea când se afla în biserica parohială, se muta în vechea biserică. Seara era lăsată în biserică iar dimineaţa o găseau în vechea biserică… Pentru a reuși ca icoana să rămână în biserica nouă a fost nevoie de o slujba cu 40 de preoți,rămânând și acum în biserica Sfântul Gheorghe. Dar legende despre icoană sunt multe.
O altă legendă spune că în anul 1854, un negustor de prin părţile Dunării ar fi venit să se roage la Maica Domnului pentru a scăpa de o boală incurabilă. Miracolul s-a produs şi, drept mulţumire că nu mai este bolnav, a contribuit la placarea cu argint a acestei icoane pictată pe lemn.
Biserica Adormirea Maicii Domnului, în care a stat icoana vreme de câteva secole, este cea mai veche din localitate. Lăcaşul de cult a fost construit pe vremea lui Radu de la Afumaţi, dar nu se ştie cu exactitate anul în care a fost ridicată. În anul 1746 , biserica a fost refăcută. De la această renovare, menţionată pe uşa amvonului, nu mai apare nicio informaţie despre lucrările de renovare suferite de biserică. În 1940, biserica s-a ruinat din cauza unui cutremur. Bărbaţii au plecat pe front şi, probabil, nu a mai avut cine s-o repare. Apoi, întorşi după ce s-a terminat războiul, probabil că nu au mai fost fonduri, astfel că a rămas o ruină. Icoana a fost strămutată în biserica domnească Sf. Gheorghe în 1957 , câţiva ani după aceea în biserică s-a mai făcut sfinţirea apei.
Biserica închinată Maicii Domnului este construită în forma de cruce,având faţadele străbătute de un singur rând de firide înguste. Acest stil architectural este specific domnitorului Matei Basarab.
Momentan această biserică se află în reconstrucţie, încercându-se să se păstreze vechea pictură cât şi arhitectura.

Mădălina Firescu, CIT Ocnele Mari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s