Picătura de cultură. Geamul spart pe dinăuntru

Cornel-Udrea.jpgDe luni întregi, într-o năvală cinică, televiziunile, presa scrisă, oameni care n-au nicio competență, nicio legătură cu problema respectivă, cu tragedia petrecută la Caracal, nu fac altceva decât să strângă lațul imaginii în jurul unui oraș liniștit, unui oraș care nu este numai orașul lui Dincă, așa cum nici Vasluiul n-a fost și nu este orașul celor șapte tineri care au nenorocit o fată.

Credeți cumva, voi cei care stați mineralizați în fotolii așteptând să se întâmple un rău, trăindu-vă viața ore întregi din răul care se întâmplă în lume, că în Caracal nu există alți oameni decât nenorocitul acela care a distrus cine știe câte vieți?

Ceea ce a fost abject în acest spectacol abject, este faptul că au ieșit pe sticlă mulți cornel udreaoameni, a ieșit o sumedenie de nechemați, care și-au făcut capital politic din nenorocirea acestor copii. Cinismul acestora, nu face altceva decât să oglindească o stare de fapt, o stare pe care politicienii o adoptă cu bucurie și în care se simt foarte bine, ca mâinile într-o mănușă.

De ce? Pentru că este oportunitatea de a ieși în față, oportunitatea de a ne arăta cât sunt ei de înțelepți și de inteligenți. Ei bine, făcând aceste lucruri, ne dovedesc că nu sunt nici inteligenți și nu sunt sub nicio formă oameni deștepți. Nu sunt decât cei care sunt capabili să calce pe umbra omului, tocmai pentru a-și împlini neroadele și nenorocitele de vise pe care le cred idealuri. Nu așa trebuie să fie România cunoscută în lume.

Nu este nevoie ca românul să se trezească dimineață cu accidente, crime, violuri, incendii, să meargă și așa necăjit cum este el, la locul lui de muncă, dacă-l are! După aceea să vi să îl bombardezi întreaga zi, minut de minut, cu amănunte mai mult sau mai puțin emoționante, care pot să aibă un impact asupra cui? Asupra nenorocitei de vieți și nenorociților de copii care au căzut pradă acestor ființe numai cu chip de om.

O să vină ziua în care se va trage linie și se va plăti pentru toată această campanie murdară, abjectă, furibundă, la adresa unui oraș, și generalizând, la adresa oamenilor acestui județ. Numai aici în județul Olt se pot întâmpla asemenea crime?

Peste tot în țară există asemenea nenorociți, există situații și fapte care sunt, sau nu sunt prezentate, care sunt prezentate mai mult sau mai puțin, tot la umbra unor interese cinice.

Sunt clujean. Vin de fiecare dată la acest festival „Oltenii și restul lumii”, vin chiar de la început. Iubesc Slatina, iubesc acest festival, iubesc oamenii de aici, și de fiecare dată mă emoționez când văd dansurile, când aud cântecele acestea. Și eu sunt, ca să parafrazez o categorisire a unui celebru desenator din Timișoara, și eu sunt un „ciuruc”! Sunt copilul unui „ciuruc” din Turnu-Severin, de lângă Severin, din Ilovăț, și vreau să vă spun că sunt mândru de acest fapt, că tatăl meu, Dumnezeu să-l odihnească, a fost oltean.

Aici în Slatina, am găsit foarte multă ambiție culturală, aici în Slatina am găsit foarte mulți oameni dornici de a ridica orașul și prin cultură, de a-i da o identitate culturală precisă. Festivalul este o emulație de excepție și are acele compartimente ludice care îl fac viabil și care îl fac un festival de umor serios.

Puține au mai rămas de acest fel în România. Mă despart de Slatina, plec mai departe spre un alt festival, festivalul vieții de fiecare zi, și le spun celor de aici din județul Olt, le spun oltenilor, slătinenilor, că îi iubesc, îi îmbrățișez, și voi reveni oricând, pentru că aici este și lumină, aici este și căldură, aici este și adevăr, în pofida celor care în dorința de a avea rayting, din dorința de a avea procentaj de audiență, calcă în picioare tot ceea ce este frumos! Și ceea ce este trist, s-o spunem, generalizează răul.

O să dea socoteală și cei care zi de zi și seară de seară, săptămâni întregi, au indus o stare de neliniște de teamă, de neîncredere în organele statului român de a rezolva asemenea tragedii.

Nimeni nu dă dreptul unei fâșnețe cu pretenții de ziaristă să se vâre cu microfonul în sufletul înlăcrimat al unei mame. Sunt ziarist de 50 de ani și mi-e rușine cu asemenea colegi de breaslă. Am să revin aici la Slatina împreună cu semnele doveditoare ale faptului că Transilvania iubește și Oltenia.

 

Cornel UDREA

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s