Olt. Două lansări de carte la Centrul Cultural ,,Victoria” din Slatina

Centrul Cultural Victoria din Slatina, a fost gazda lansării a două volume de carte ale autorilor Valerica Predescu cu ,, Aurul din timp” și Florin Adrian Deaconu, cu volumul ,, Chipul Cărții”. Autorii sunt la prima lansare de carte și promit că acestea nu vor fi și ultimele.

Evenimentul a fost organizat de Liga Scriitorilor, Filiala Olt, condusă de scriitorii Paulian   Buicescu- președinte și Grigore Călin – vicepreședinte.

lansare carti2Înainte de lansarea celor două volume de poezie, au fost acordate Diploma ,, Premiul Cititorului”  scriitorilor  Corneliu Colpacci, Paulian Buicescu, Călin Grigore, Florin Adrian Diaconu, Valerica Predescu, Ioana Mihaela Luță, Adriana Neacșu, Margareta Saimac, Ion Saimac, dr. Aurel Furtună și Ion Anuța.

De asemenea, tot cu acest prilej au mai fost conferite Diploma ,, Meritul Cultural” doamnei profesor Margareta Chirițoiu- critic literar,  Asociației Liga Scriitorilor Filiala Olt, pentru contribuția adusă la promovarea culturii și  Diploma ,, Trofeul Literar”  oferite lui Florin Alexandru Țene, președintele Național al Ligii Scriitorilor Români și poetului Ion Anuța, pentru  volumele de poezie patriotică ,, Lacrimi pentru neam și țară”, ,,Cugetări” și ,, Golgota românilor”.

Despre volumul de poezie ,, Aurul din timp” al Valericăi Predescu, criticul literar lansare carti3Margareta Chirițoiu a spus: Polemizând implicit cu o întinsă literatură dedicată dragostei întâmplătoare, lipsită de autentica și nobila comunicare dintre îndrăgostiți, Viorica Predescu aspiră la iubirea posibilă numai prin descătușarea omului din toate limitele, înnobilată de exigență și demnitate, antrenând toate personalității umane, sentiment de a sta centru creatorilor de frumos: ,,Prin iarbă și flori/Sub frunze și nori,/ Sunt mii de cărări./ Cum să cântărești/ Să ști să pășești/ Ca să greșești?!/ Da! Cu ochii minții/ Cu sudoarea frunții/ De-ai dărâma munții…/Alege o cale/ De învingătoare!/ Dar pune-nainte …/O viață cuminte!” ( Cărarea).

lansare carti1Lecturând creațiile Vioricăi Predescu din volumul ,, Aurul din timp”, pot afirma că autoarea este o poeta a trăirilor simple, a unei poezii de atmosferă, care cheamă spre tainele ființei umane, armonizându-se perfect cu afirmația unui mare compozitor german ,, Trebuie să exprim tot ce am în inimă; acesta este motivul pentru care compun.”(Ludwig Van Beethoven).

Margareta Chirițoiu a avut, de asemenea, un cuvânt important de spus și în cazul volumului de poezie lansat de Florin Adrian Deaconu. În prefața semnată de ea, a ținut să precizeze printre altele: Poeziile domnului Deaconu se remarcă prin formulare artistică impecabilă sub raportul frazări și sub cel al gândirii mai ales, lucru cel mai important.

 Ele sunt crâmpeie ale imaginilor pe care poetul le descoperă ori de câte ori lansare carti34.JPGprivește în adâncul propriei ființe. Notației gândurilor i-a fost necesar un exercițiu spiritual corespondent, un exercițiu al minții și al inimii în imediatul actului creației:

,, Speriat înainte prin imagini zgâriate de oameni…

Liniștea nu se mai află înaintea mea, ci în urmă!

Unde-i persoana stenică de altă dată dat? Acum…”

 ( Viața începe la 40 de ani?)

lansare cartiReflexe ale unei lumi pline de contradicții, de amintiri, ale unor stări sufletești anterioare, străluminări ale speranței se amestecă în vârtejuri care treptat se liniștesc și se rânduiesc melodioase ca un cântec:

 ,, Dintotdeauna pe pământ au trăit…oameni?

Ei au creat din iubire arta, religia, politica…”

(Paradisul pierdut)

Volumul  se deschide cu titul  ,, Teatrul Uman”, poezie ce trimite la viziunea shakespeariană ,, Ca lumea e o scenă pe care o joacă actorii- bărbatul și femeia- protagoniști descriși în jocul amar și caraghios al vieții”

Amănunte la VGTV Regional,  www.vgtvregional.ro.

Redactor Georgiana Leulescu, op. imagine, editare și montaj tv Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s