Mehedinți. Termele romane – un vis antic pentru severineni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Terme  Romane

Continuând periplul nostru printre interesantele ruine ale Castrului Roman de la Drobeta Turnu Severin, am remarcat Termele Romane, un fel de  centrală termică din zilele noastre care încălzea locuințele și totodată oferea și apă caldă, o inginerie greu de imaginat și pentru vremurile noastre.

Reamintim faptul că, în ediția trecută scriam despre Drobeta Turnu Severin, orașul de reședință al Mehedințiului, este una dintre cele mai vechi așezări umane din țara noastră, aici descoperindu-se oseminte ce datează de peste 9000 de ani. Din acest motiv, adevărații istorici spun că pe aceste meleaguri au trăit strămoșii noștri, pelasgii din care se trag aproape toate popoarele lumii.

Cele mai importante vestigii din Drobeta sunt cele construite de împăratul  Traian în anii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

103-105, când acesta a ridicat prima cetate din piatră pe teritoriul Daciei, în care se afla, pe lângă clădirile administrative și locuințele ostașilor și niște instalații speciale denumite terme.

De asemenea, reamintim faptul că această cetate romană de la Drobeta avea rolul de apărare și un important centru militar și politic, inițial fiind construit pentru a adăposti 500 de soldați care asigurau paza podului. Această așezare a fost ridicată la rang de municipiu în 121 de împăratul Hadrian și la rang de colonie în 193 de Septimiu Sever.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Termele Romane

În această ediție, așa cum am prezentat la început, vom vorbi despre termele Romane, situate undeva în partea de sud-vest a Castrului, pe malul Dunării.

Arheologii au descoperit că termele sunt construite pe  două nivele pentru o folosire adecvată a pantei dată de relieful zonal. În nordul castrului a fost construită palestra, un patrulater înconjurat de porticuri, cu încăperi cu hipocaust. Încăperile termei, trei dintre ele care s-au păstrat, erau în succesiunea clasică tepidarium, laconicum, caldarium, fiind situate pe terasa inferioară. Nivelul al doilea avea camere legate de palestră. Instalațiile termale pot fi imaginate datorită unui culoar pe care era, probabil, construită și scara de acces spre nivelul al doilea. S-au păstrat un colț al unei săli mari, un bazin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dreptunghiular (rezervor), și un frigidariu circular.

Lucrările de refacere a sitului arheologic cu Castrul Roman și clădirea Muzeului Porţile de Fier, au costa nu mai puțin de 12 milioane de euro, bani europeni, iar obiectivul turistic se află pe  lista obiectivelor de patrimoniu naţional. Muzeul adăpostește exponate unice în lume, din domeniile științelor naturii, numismaticii și artei populare. Curtea muzeului şi vestigiile aflate aici sunt într-o permanentă operațiune de restaurare, iar situl se desfășoară sub forma unui amfiteatru cu vedere spre Dunăre.

Doinița Mariana Chircu, directorul Muzeului Regiunii Porţile de Fier, a avut un aport presedinte CJ Mehedinti- Severindeosebit în realizarea acestui proiect de anvergură și își dorește ca aici să fie cel mai important punct turistic din zonă. De asemenea, aici se vor desfășura

spectacole de teatru sau alte activități culturale menite să pună în valoare această importantă localitate istorică.

În ziua când noi am poposit la Muzeul Porțile de Fier, se amenaja parcul din fața muzeului, se plantau flori și arbuști ornamentali. În momentul în care au aflat că unul dintre membrii familiei regale și-a anunțat sosirea, au lăsat totul baltă și au început să alerge toți în toate părțile, ca pe timpul lui Ceaușescu când venea ,,tovarășul secretar” de la județeana de partid.

Acest lucru mi-a lăsat un gust amar, mai ales că respectivul personaj ( mai mult sau mai puțin regal!), nu a avut nicio contribuție la amenajarea sau promovarea complexului muzeografic de la Drobeta Turnu Severin.

Din păcate, aceleași mentalități comuniste de servilism exagerat, țin pe loc dezvoltarea unui dintre cele mai vechi așezări umane din România, unde au fost descoperite rămășițe umane ce depășesc 9000 de ani. Și dacă pe timpul romanilor, în urmă cu 2000 de ani, aici existau termele care încălzeau locuințele precum și clădirile administrative, acum după 30 de ani de pseudocapitalism severinenii nu mai beneficiază de acest confort antic.

Am constatat cu amărăciune că nici măcar în Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin, nu există apă caldă și nici căldură iar bolnavii tremură de frig, ceea ce face ca actul medical să fie aproape inutil pentru tratarea pacienților.  Nici interiorul sau dotarea spitalului nu arată așa cum ar trebui să arate o unitate spitalicească, dar despre acest aspect într-un alt material.

Poate dl președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, în subordinea căruia se află Spitalul Județean, găsește lampa fermecată și face o minune pentru a oferi, cel puțin severinenilor, confortul necesar, demn de secolul în care ne aflăm.

Georgiana Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s