Argeș. Rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elena reînhumate la Curtea de Argeș

elena 3-3Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns astăzi în jurul prânzului la Palatul Elisabeta, fiind depus timp de 45 minunte în Sala Regilor timp de 45 de minute.

Cortegiul a fost aşteptat în faţa Palatului Elisabeta de câteva zeci de simpatizanţi ai Casei Regale, care au adus buchete şi jerbe din flori albe şi steaguri tricolore.

După o scurtă slujbă religioasă în Sala Regilor, cortegiul funerar a plecat către Mânăstirea Curtea de Argeş.

Pentru buna desfășurare a acestui important eveniment jandarmii argeșeni asigură măsurile de ordine şi siguranţă publică în zilele de 18 și 19 octombrie a.c.4568ffcd-07f3-4ecd-925a-85cf39b465d8

Ceremonia funerară de reînhumare a rămăşiţelor pământeşti ale Reginei mamă Elena, a fost organizată de Casa Regală a României – Majestatea Margareta, Custodele Coroanei şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului la Noua Catedrală Arhiepiscopală Regală din municipiul Curtea de Argeş.

regina-mama-elena-reinhumare,,Majestatea Sa Regina-mamă Elena a României, născută Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei, la 3 mai 1896, mama Regelui Mihai, a fost fiica Majestăţilor Lor Regelui Constantin I al elenilor şi Reginei Sofia, născută Principesă a Prusiei. A fost sora regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. A fost strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi stră-strănepoata Ţarului Nicolae I al Rusiei″⁣, se menţionează în  biografia postată pe site-ul Familiei Regale.

Principesa Elena s-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care avea să divorţeze la 21 iunie 1928.

În anul 1921 au avut loc mai multe evenimente în familia regală, se aminteşte în volumul 62074257″Crăciunul regal″⁣, scris de Principesa Margareta a României şi de Principele Radu al României (Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2013). Astfel, la Bucureşti, principesa Elisabeta, al doilea copil al regelui Ferdinand şi al reginei Maria, s-a căsătorit în februarie cu principele moştenitor George al Greciei. La Atena, principele moştenitor Carol, primul copil al regelui Ferdinand şi al reginei Maria, s-a căsătorit în martie cu principesa Elena a Greciei.

Regina-Mamă Elena a locuit în casa din Florenţa până în 1980, apoi s-a mutat la Lausanne. ″Ea a avut întotdeauna demnitatea să nu se plângă. Cred că nu se plângea de nimic pentru că izbutea de fiecare dată să-şi înţeleagă condiţia″⁣, spunea regele Mihai, indică volumul ″⁣Convorbiri cu Mihai I al României″⁣, autor Mircea Ciobanu, Editura Humanitas, Bucureşti, 1991.

Regina-mamă Elena a murit la Lausanne, la 28 noiembrie 1982, şi a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

„Regina-mamă Elena rămâne un simbol al Familiei Regale şi un exemplu european, nu doar prin nobleţea originii sale, ci şi prin valorile şi principiile în care a crezut întreaga viaţă″, este relatat pe site-ul Familiei regale.

Georgiana Leulescu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s