Argeș. Activități promovate la Centrul Cultural din Ștefănești

jenica dumitru, primaria stefănesti arges
Ioana Jenica Dumitru, primar Ștefănești

Locuitorii orașului Ștefănești se vor putea bucura din nou de festivități cultural-distractive în Centru Cultural, reabilitat și modernizat complet din fonduri proprii ale primăriei, grație primăriței Ioana Jenica Dumitru.

Săptămâna trecută, autoritățile locale din Ștefănești Argeș, au redeschis cu forțe proaspete în noul an și cu profesori calificați, așa cum spune edilul localității, Ioana Jenica Dumitru, fiecare având un CV impresionant.

,,Centrul Cultural din Ștefănești este o instituție care și-a propus să promoveze activitatea culturală, în mod serios, în orașul nostru. Mai mult, dorim să promovăm artiștii talentați din Orașul Ștefănești, indiferent de domeniul de activitate pe care îl desfășoară.
Astfel, în prezent, Centrul Cultural Ștefănești oferă cursuri de limbi străine, în funcție de solicitarea cursanților (engleză, germană, greacă), cursuri de pian, centrul_cultural_stefanesti_logochitară, teatru în limba germană, pictură (două grupe diferite), cor (pentru care organizăm săptămânal preselecții la sediu instituției noastre, începând cu ora 16.00), meșteșuguri, dans modern, kin-air și suntem în curs să înființăm o trupă de teatru de amatori (actorii provin din toate categoriile socio-profesionale).
Avem parteneriate încheiate cu toate instituțiile de cultură din județ.
Proiectele de anvergură, pentru următoarea perioadă, care se vor desfășura la Centrul Cultural Ștefănești se vor desfășura în perioada 25 octombrie-3 noiembrie, Tabăra de Sculptura ,,Ion I.C. Brătianu, Ediția I, sculptori invitați: Marius Ivanovici din Argeș, Lucian Tidorache din Piatra Neamț și Mugurel Vrânceanu din Galați.” a spus primărița din Ștefănești, Ioana Jenica Dumitru.
DSC_0508Autoritățile locale din Ștefănești, aduc în fața publicului pe 8 noiembrie,  filmul  ,,Între chin și Amin”, eveniment cinematografic programat pentru ora 16.00 și 19.00. Vor fi prezenți actori din distribuție, cât și regizorul Toma Enache. Biletele vor putea fi procurate la prețul de 10 lei, iar pentru pensionari și studenți la prețul de 6 lei.
Tot la Centrul Cultural din orașul Ștefănești va avea loc în perioada 28-29 noiembrie, cea de-a doua Ediție a Festivalului Concurs de Muzică Lăutărească pentru Interpreți și Instrumentiști ”Ionică Dinu”. Prețul unui bilet va fi de 10 lei.

********

 Crâmpei de istorie al orașului Ștefănești

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Ștefănești era o comună rurală în plasa Argeșelul a DSC_0504județului Muscel fiind formată din satele Ștefănești și Izvorani, cu 1628 de locuitori. În comună existau trei biserici și o școală înființată în 1866. La acea dată, pe teritoriul actual al comunei mai funcționau și comunele Golești (reședința plășii Podgoria) și Valea Mare (în plasa Râurile). Comuna Golești avea în compunere satele Golești, Uderu și Valea Boierească, având în total 800 de locuitori. În comună se aflau casele familiei Golescu, o biserică și o școală cu 63 de elevi. Comuna Valea Mare, cu satele Câmpul, Valea Mare, Enculești și Ploscariu, avea 1172 de locuitori; existau și aici 3 biserici și o școală.

DSC_0509Anuarul Socec consemnează cele trei comune în plasa Golești a aceluiași județ. Comuna Ștefănești era reședința plășii, având 2420 de locuitori în satele Florica, Izvorani, Ștefănești și Târgu Dealului; Comuna Golești era compusă din satele Golești și Valea Boierească, cu 1063 de locuitori; iar comuna Valea Mare avea 1460 de locuitori, fiind alcătuită din satele Enculești, Ploscari și Valea Mare. În 1931, pentru a fi deosebită de  comuna Valea Mare- Pravăț, comuna Valea Mare și-a luat denumirea de Valea Mare-Podgoria.

În 1950, comunele au fost transferate orașului regional Pitești, reședința  Regiunii Argeș. În acea perioadă, la Florica, în casa confiscată de la familia Brătianu, au fost aduși primarița Stefanestirefugiați politici din Grecia, izgoniți de  Războiul Civil Grec. De aceea, satul Florica a fost numit în acea vreme Partizanii. Această denumire a ținut însă numai până în 1964, când a fost schimbată din nou în Ștefăneștii Noi. În 1968, comunele au fost transferate județului Argeș,  tot atunci comunele Golești și Valea Mare-Podgoria fiind desființate, satele lor trecând la comuna Ștefănești, organizată drept comună suburbană a municipiului Pitești. În 1989, conceptul de comună suburbană a dispărut din legislație, iar comuna Ștefănești a fost subordonată direct județului Argeș. Comuna a fost declarată oraș în 2004, cu toate satele ca sate componente.

Georgiana Raicu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s