Argeș. Tristă aniversare la Institutul de Cercetare Viticolă de la Ștefănești

institutul de cercetare viticola de la stafanestiZona Ștefănești este dovedită arheologic ca podgorie prin descoperirile de la Stoienești, unde s-au găsit numeroase toarte și fragmente de amfore de proveniență locală. Însă prima atestare documentară datează din 20 mai 1388, când Mircea cel Bătrân (1386-1418) „întărea“ Mănăstirea Cozia cu multe vii din Dealul Piteștilor și hotarul Călineștilor. În diferite hrisoave se pomenește că Matei Basarab (1622-1654) și Constantin Brâncoveanu (1688-1714) aveau în aceste locuri vii întinse. În secolul al XVIII-lea, localitatea Ștefănești era menționată ca un târg special pentru vânzarea vinului cu ridicata. La trecerea dintre secolele XIX și XX și din cauza dezastrului filoxeric suprafața viticolă a acestei podgorii se diminuează mult. În schimb, viticultura din această zonă redevine înfloritoare pe la mijlocul secolului al XX-lea.

Ioan Jenica Dumitru, primărița din Ștefănești Argeș, a scris pe pagina sa de socializare cercetare stefanestiun comentariu amar, referitor la proasta gestionare de-a lungul timpului a acestei societăți vini-viticolă care a dus la falimentul acesteia. Vina ar aparține, potrivit edilului din Ștefănești,  politicienilor,  din zonă care au ,,pus ochii” pe terenurile renumitei podgorii, dorind să-l cumpere pe bani de nimic, așa cum s-a întâmplat cu mii de astfel de societăți agricole din toată țara.    ,,Renumita zonă vini-viticolă de la Ștefănești a încăput pe mâinile unor „manageri” înregimentați politic care au avut ordin să-l aducă la sapă de lemn și ruina pentru a-l deposeda de terenuri și a-l transforma în bani pentru băieții deștepți care au pus ochii pe el. Tehnica a fost simplă: lăsau totul paragină pentru a putea fi cumpărat pe doi lei de așa-ziși binefăcători care l-ar fi scos din ruină.

La institut s-a mers și mai departe. Cu complicitatea politicienilor, foștii șefi ai administrației locale i-au retrocedat ilegal terenurile. Până și terenul de la intrare a fost „retrocedat” unii individ care nu sta în Ștefănești și pe care nu l-a văzut nimeni niciodată.

jenica dumitru, primaria stefănesti argesVinoteca celebră a instituției a fost vândută la bucată, la prețul unui vin îmbuteliat la PET. Fiscul a pus sechestru pe tot ce putea fi valorificat. Fostul ministru Daniel Constantin, ai cărui tată și frate au afaceri cu mobila în Ștefănești, a promis ca va face o lege pentru aceste institute. Nu s-a întâmplat. Fostul ministru al Cercetării, Șerban Valeca, născut-crescut și trăit în Ștefănești și în prezent, n-a ridicat un deget ca să ajute, senatorii și deputații de la diverse partide care locuiesc aici (și nu sunt puțini!) au trecut nepăsători etc. S-a depășit de mult pragul relei voințe și s-a ajuns la complicitate penală pentru subminarea economică a acestei comunități.” A precizat Ioana Jenica Dumitru.

Primărița a mai adăugat că nu i se pare normal ca, autoritățile județene, politicienii și conducerea Institutului de Cercetare Viticolă de la Ștefănești, să sărbătorească cei 60 de ani de la înființarea podgoriei și a institutului, în condițiile în care a fost lăsat de izbeliște, iar acum în loc de frumoasa podgorie, cu vie nobilă cresc bălării.

,,Institutul de Cercetare Viticola de la Ștefănești a împlinit anul acesta 60 de ani de HORTICULTURĂ! Da, sărbătorim florile, că VIN nu mai avem de foarte mult. Mai mult, instituția zace în bălării, lăsată fără teren, iar zilierii sunt plătiți cu bani din fierul vechi valorificat. Indiferent ce politicieni au fost la conducere, toți au luat de pe el cât au putut și n-au pus nimic în loc. Niciun politician, indiferent de nuanța doctrinei, nu s-a bătut să-l dezvolte sau să-l protejeze, așa cum se bat să-și vadă fața la festivități organizate la capul acestui mort. Vă mai lipsește coliva pe care să scrieți ”La mulți ani!”, că în rest sunteți toți!”

Înființată în anul 1959, ca unitate horti-viticolă în subordinea ICHV, după câţiva ani de activitate de cercetare complexă, Staţiunea Ştefăneşti şi-a dezvoltat activitatea cu preponderenţă în viticultură şi vinificaţie aducând o contribuţie directă, esenţială, la consacrarea şi ridicarea podgoriei Ştefăneşti-Argeş în rândul renumitelor podgorii ale ţării. În anul 1969 a fost pus în funcţiune Complexul de vinificaţie, laboratoarele acestuia, dotate cu aparatură de înaltă performanţă la acea dată. Din anul 1980, unitatea s-a denumit Staţiunea de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă Ştefăneşti.
În anul 1987 au fost puse în funcţiune instalaţiile moderne pentru înmulţirea rapidă, cu devirozare a materialului biologic valoros şi s-a permis crearea Complexului de ameliorare şi înmulţire a viţei-de-vie.
Din 24 noiembrie 2004, staţiunea viticolă s-a transformat în Institutul Naţional Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s