Mehedinți. Mânăstirea Schitul Tpolniței și tumultoasa sa istorie

manastirea schitul topolnitei Dacă despre Vâlcea se spune că este unul dintre cele mai frumoase locuri binecuvântate de Dumnezeu cu ape tămăduitoare, munți falnici sau păduri seculare, județul Mehedinți nu este mai prejos. Cazanele Dunării, mânăstirile, munții legendari cu  nume dacice și vestigiile istorice, aduc în zonă mii de turiști dornici să își petreacă timpul liber într-un mod cât mai autentic.

Aflată la numai 20 de km de Severin, reședința județului Mehedinți, Mânăstirea Topolnița este  o veche așezare monahală ortodoxa din Episcopia Severinului si a Strehaiei, așezată pe valea râului cu același nume din comuna Izvorul Bârzii.manastirea-topolnita

Ctitorită de boierii Craiovești, în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, Mânăstirea Topolnița a fost zidita de Sfântul Nicodim, ctitorul mânăstirilor Tismana și Vodița.

Biserica veche a mânăstirii este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit în ziua de 29 august, când Biserica face pomenire de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Mânăstirea este însuflețită de o obște monahală de călugări.

Părintele Nicolae, Schitul Topolnitei
Părintele Nicolae, Schitul Topolnitei

Și noi am fost curioși să vizităm și să aflăm istoria acestui sfânt lăcaș, cosntruit de Sf. Nicodim de la Tismana. Aici am găsit pe părintele paroh, Nicolae, alături de câțiva enoriași care pomeneau  pe fostul paroh, trecut în neființă cu câteva săptămâni în urmă, din cauza unei boli nemiloase.

Preotul Nicolae, ne-a dezvăluit într-un interviu pentru VGtv Regional, că Biserica veche a Mănăstirii Schitul Topolnița a fost ctitorita de boierii Craiovești, în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, zidită de Sfântul Nicodim, ctitorul mănăstirilor Tismana si Vodița.

niserica veche schitu toponiteiMănăstirea Topolnița a fost ctitorită imediat după Mănăstirea Vodița, înaintea construirea Mânăstirii Tismana pe care, Sf Nicodim a terminat-o în anul 1378. Construcția actualei biserici datează din anul 1646, când voievodul Matei Basarab, descendent al Craioveștilor, a donat ctitoria, aflată într-o stare avansată de deteriorare, căpitanului de Dorobanți, Lupu Buliga, pentru merite deosebite, pe 12 februarie 1646.

Noul ctitor va schimba hramul mănăstirii, cel vechi fiind Sfântul Arhanghel Mihail, pus de Sfântul Nicodim în amintirea Mânăstirii Hiladar, de pe Sf. Munte Athos, iar cel nou ales fiind Sf. Ioan Botezătorul.

Pe piatra de frontispiciu a bisericii scrie despre ctitorii actualei biserici sunt „Lupu comemorare preot schitul topolniteiBuliga, vel Căpitan și soția sa, jupâneasa Stanca”, mormintele lor găsindu-se pe partea dreapta, în pronaosul bisericii. Inscripția de pe mormântul căpitanului menționează că s-a luptat cu cazacii și cu moldovenii, la Teleajen, pe care i-a învins categoric. În partea stânga a pronaosului se află mormântul Stoichiței, fiica lui Buliga, trecută la cele veșnice în iarna anului 1653.

Părintele Nicolae, ne mai spune că după anul 1864, în urma seculărizării averilor mânăstirești, Schitul Topolnița a fot părăsit, iar chiliile construite în anul 1640 au fost distruse.

În anul 1912, Comisia Monumentelor Istorice face reparații parțiale și reconstruiește trei chilii, iar în anul 1930, Episcopia Râmnicului și Noului Severin reînființează viața monahală în vechiul schit. În anul 1943, la conducerea schitului, a fost numit stareț părintele Grațian, care, în anul 1948, a sculptat singur tot mobilierul din biserica.

De asemenea, părintele Nicolae ne-a mai spus că aici, s-au adăpostit  Ghiță Cuțui Olteanul și Simion Mehedințeanu, căpitan din oastea de panduri ai lui Tudor Vladimirescu, acest moment fiind consemnat pe o placă memorială, aflată la intrare în mânăstire, pe zidul clopotniței. Ansamblul monahal de la Topolnița cuprinde biserica cea veche din lemn, care a fost construita inițial în satul Spineni, comuna Bălești, județul Gorj, în anul 1832, iar mai apoi a fost strămutată și asamblată, după 160 de ani, între anii 1992-1993, lângă Mânăstirea Topolnita și închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, turnul clopotnița, stăreția, chiliile și biserica din lemn, cu hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Este construită în stil bizantin, în formă de cruce greacă, zidită din piatră. În curtea  bisericii vechi, se află un grup de clădiri ce aparțin vechiului Schit și reprezintă câteva chilii, o bucătărie și stăreția, fiind înconjurate de ziduri groase din piatră.

Mai multe amănunte într-un reportaj la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. Imag. Grig Sebeș,  editare și montaj  tv Georgiana Raicu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s