Regional. 60 milioane de euro pentru cultivatorii de tomate în sistem protejat

tomate Nu mai puțin de 60 milioane euro, va oferi Ministerul Agriculturii în 2020, pentru cultivatorii de tomate în sistem protejat, din toată țara.

„Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de maximum 284,97 milioane lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 60 milioane euro, şi se asigură (…) din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, arată un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul ministerului. Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 14.248,8 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, informează News.ro.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în anul 2020.Petre-Daea-despre-subventii-1 O suprafaţă de teren cultivată cu tomate în spaţii protejate poate face obiectul schemei de ajutor de minimis o singură dată pe an. Programul de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate a început în anul 2017 şi a continuat şi în anii 2018 şi 2019, datorită creşterii interesului cultivatorilor pentru această cultură, dar şi datorită interesului tot mai mare al consumatorilor pentru tomatele proaspete autohtone. În anul 2019 până în prezent, sunt înscrişi în program un număr de 15.336 producători agricoli pentru ciclul I de producţie, programul fiind în desfăşurare.”
Se arată într-unn comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii.
Potrivit aceleiași surse, solicitanţii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp. De asemenea, pentru a se asigura securitatea alimentară a populaţiei este nevoie de menţinerea capacităţilor de producţie locale şi a unităţilor de procesare, evitând dispariţia acestora.

bani pentru usturoi Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei de ajutor la cultura de tomate, solicitanţii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil; să obţină o producţie de minim 2 kg tomate/mp; să fie înregistrați în evidențele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere; să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind valorificarea producţiei.
De asemenea, solicitanţii înregistraţi în Registrul Unic pentru accesarea fondurilor din Programul de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate au obligaţia să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate, până la data de 27 decembrie 2020 inclusiv.cj olt bani

 Potrivit balanţelor comerciale, în sectorul legumicol, deficitul de producţie la cultura de tomate cultivate în spaţii protejate se înregistrează cu precădere în perioada de iarnă datorită condiţiilor climatice ale României.

 La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kg, din care tomate 38,4 kg, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.

 În Județul Olt, anul acesta au intrat în contul celor peste 5.000 de cultivatori de tomate în sistem protejat. Potrivit unui document publicat de Direcția Agricolă Județeană Olt, valoarea totală a sprijinului ridicându-se la 14.553.000 de euro, aproape un sfert din valoarea totală a schemei de sprijin pentru 10 ani. Cantitativ, legumicultorii din Olt au livrat pe piață 9.702 t de roșii proaspete, echivalând aproape cu o treime din cantitatea pe care România a adus-o din import.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s