Vâlcea. Ediție jubiliară a Festivalului ,,Luptele de la Posada- 1330”

DSC_0957  Puțină lume știe despre confruntarea decisivă dintre armata munteană condusă de Voievodul Basarab I şi oastea ungară de peste 30.000 de soldați, condusă de regele Carol Robert de Anjou, care a rămas o enigmă în ceea ce priveşte locul desfășurării și a stârnit vii dezbateri în istoriografie.

Principalul izvor referitor la evenimentele sângeroase din perioada 9 – 12 noiembrie 1330, Cronica pictată de la Viena, a apărut prea târziu în timp şi prea departe geografic pentru a putea să ofere suficiente elemente pentru o identificare exactă a câmpului de bătălie.

Totuși, cel mai probabil, teoria clasică susţine o amplasare a locului pe drumul dintre Curtea de Argeş şi Sibiu, undeva în zona localităţii Perişani. S-a calculat distanţa dintre Curtea de Argeş şi Sibiu pentru a se ajunge la concluzia că oastea maghiară avea de străbătut numai 100 km până în oraşul săsesc pentru a se pune la 7 perisaniadăpost. Cercetătorul Nicolae Constantinescu a mers şi mai departe cu precizia localizării şi a propus microregiunea Boişoara – Câineni, care aduce în sprijinul variantei sale şi o informaţie a unui călător polon din secolul al XVI-lea potrivit căruia lupta s-ar fi dat la două zile de Sibiu. Greu de crezut că putea cineva să considere Boişoara chiar aşa de departe de oraşul german, chiar şi în condiţiile deplasării în ritmul pedestrimii. După unele calcule, localitatea Câineni se afla la numai 40 km de zidurile de refugiu. În plus, zvonurile despre sosirea regelui ar fi dus la deplasarea de trupe spre trecătoare şi nu se impunea retragerea până în urbea de pe Cibin.

3 perisaniPotrivit unor teorii editate de Institutul de Cercetări Socio-Umane ,, C. S. Nicolăescu Plopșor” al Academiei Române, Basarab I a ales poziţiile dominante astfel încât propriile trupe să sufere pierderi cât mai reduse şi loviturile săgeţilor să fie cât mai precise. A folosit cu abilitate terenul prin bararea cu copaci doborâţi a zonelor mai accesibile inamicului. Răbdarea s-a dovedit a fi principala virtute a domnitorului muntean. A ales chiar ultimul loc unde putea să dea lupta, dar ostaşii maghiari nu se gândeau decât cum să ajungă mai repede la căminele călduţe, unde să petreacă o nouă iarnă lungă şi plăcută în mijlocul familiilor. 1 Perisani

Legendele spun că voievodul muntean Basarab I, ar fi  încercat o înțelegere cu Carol Robert de Anjou, aceea că-i va da anumite biruri cerute, dacă va părăsi câmpul de luptă și, totodată, Țara Românească. Acesta ar fi fost de acord, însă s-a considerat învingător și a mai cerut și alte bogății. Voievodul muntean a acceptat și acest lucru și s-ar fi oferit să îi dea călăuze pentru a-i conduce pe drumul cel mai scurt spre regatul Ungariei. Călăuzele i-au dus fix în depresiunea unde ostașii munteni, la comanda lui Basarab I,  s-au poziționat de-o parte și de alta a munților și au atacat cu tot ce aveau la îndemână: arcuri cu săgeți, sulițe dar și bolovani din piatră pe care i-au rostogolit peste oastea obosită și înfometată a trufașului rege ungar.

4 perisaniA fost un dezastru militar complet, regele abia scăpând cu viaţă după ce şi-a schimbat hainele cu ale unui supus, ucis cu cruzime de oștenii valahi ce îşi pierduseră rudele şi gospodăriile din cauza poftei de mărire a unui conducător ahtiat de putere.

Primarul localității Perișani, Ion Sandu, a adus în zonă o serie de cercetători, istorici și arheologi care au stabilit într-un procent de aproape 90% că în această zonă au fost date aceste lupte, ceea ce l-a motivat dar și obligat să marcheze așa cum se cuvine această memorabilă luptă a lui Basarab I împotriva oștii ungare conduse de însuși regele Carol Robert de Anjou.

În acest sens a ridicat o statuie impozantă voievodului valah, Basarab I, în centrul8 perisani localității și a înființat o sărbătoare numită sugestiv ,, Luptele de la Posada 1330” care, a ajuns la ediția XX, desfășurată în perioada 19-20 octombrie.

Festivitățile dedicate comunei Perișani au debutat sâmbătă, 19 octombrie, la orele 10.00 cu un concurs interșcolar cu tema ,, Posada 1330”, după care au urmat mai multe dezbateri istorice ,, Posada 1330” și ,,Primul Război Mondial- Perișani 1916”, eveniment desfășurat la Căminul Cultural cu concursul unor profesori de istorie, academicieni, istorici și oameni de cultură.

Seara a fost dedicată Festivalului Cercetășesc ,, Posada în lumina istoriei” ce se va desfășura pe Insula Posada la Centrul de Informare Turistică Perișani.

5 perisaniDuminică, autoritățile locale alături de cele județene, printre care am aminti pe subprefectul Aurora Gherghina, deputatul Cristian Buican,  precum și de localnici și invitați au participat la un ceremonial religios oficiat de reprezentați ai Arhiepiscopiei Râmnicului și de preoții locali. După parada militară, a urmat  depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor, iar după orele 13.00, elevii din localitate vor prezenta un program artistic.

Ziua s-a încheiat cu un spectacol de excepție oferit de primăria Perișani și  prezentat de 6 perisaniOrchestra ,,Rapsodia Vâlceană” și cunoscuta interpretă de muzică populară Nineta Popa.

Mai multe amănunte la VGTV Regional.

Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. Imag. Grig Sebeș, editare și motaj, Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s