Argeș. Focul lui Sumedru, obicei păstrat la Câmpulung

Liviu Țâroiu, primar Câmpulung
Primar Liviu Țâroiu

Primarul  Câmpulungului Liviu Țîroiu, la sugestia organizației PNL, va organiza în acest an, în ajunul sărbătorii Sfântul Dumitru,  Focul lui Sumedru pe platoul Grui, zona dintre Bazinul de Înot și blocurile ANL pe 25 octombrie 2019, începând cu ora 18.30.

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție românească, veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii  Sf. Dumitru, apărătorul păstorilor, se aprind focuri și tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în sate din județele Argeș, Dâmbovița și Brașov.sediul-primariei-campulung

Pe vremuri, focurile se aprindeau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an.

Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este un bărbat obişnuit, păstor sau crescător de animale, care se metamorfozează în timpul nopţii în străvechi simboluri zoomorfe. Noaptea magică împarte anul pastoral al vechilor români în două anotimpuri simetrice – vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie şi iarna, între 27 octombrie şi 23 aprilie -, iar Sumedru este acum incinerat simbolic, odată cu încheierea anotimpului agrar.

focul-lui-sumedruÎn ceremonialul nocturn numit Focul lui Sumedru, eroul capătă aspectul unui brad care e tăiat din pădure şi incinerat în timpul unui ospăţ. În jurul Focului, întreținut cu lemne şi paie uscate, se mânca, se bea, se petrecea şi, din când în când, se repeta strigătura consacrată momentului: „Hai la Focul lui Sumedru!”.

Cei mai curajoși își luau avânt şi săreau prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor şi oierilor, pentru alungarea bolilor şi spiritelor rele.

Credinţe şi obiceiuri despre divinitatea precreştină peste care s-a suprapus sărbătoarea Sfântului Dumitru sunt atestate pretutindeni în România, însă ritualul ancestral este păstrat cel mai aproape de forma sa iniţială doar în Muscel, mai bine conservat în zonele montane.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s