Vâlcea. Sandu Ion – primarul care aduce istoria din adâncurile Țării Loviștei!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrimarul comunei Perișani, Sandu Ion, a redeschis  cea de-a XX-a ediție  a unei frumoase sărbători numită sugestiv ,, Luptele de la Posada- 1330”, dedicată luptelor de la 1330 ale domnitorului Basarab I împotriva regelui Carol Robert de Anjou, reușind să reînvie o istorie de necontestat și să o transmită, nealterată generației viitoare, așa cum a fost de-a lungul veacurilor, istorie ce a dat valoare  poporului român până în zilele noastre.

Sandu Ion susține că de mai bine de 20 de ani localitatea serbează ,,Lupta de la Posada”, cu o localizare mai recentă la Perișani, pentru că până acum 20 de ani istoricii din România, și nu numai, au încercat să localizeze locul luptei pretutindeni, discutându-se 11 locuri. În ultimii 3 ani, cercetările au fost redus asupra a trei locuri. În prezent, se știe faptul că lupta voievodului Basarab I împotriva oștii ungurești conduse de regele Carol Primaria PerișaniRobert de Anjou, de la 1330 a avut loc la Perișani și nu există nici măcar argumente logice pentru a contraargumenta acest fapt. „Am reușit prin manifestarea pe care o facem aici și prin scrierea unor specialiști în istorie, chiar academicieni de marcă, care și-au lăsat amprenta scrierii pentru a știi toată lumea că aceste eveniment nu putea avea loc decât la Perișani” a declarat Sandu Ion, primarul comunei Perișani.

Imag perisaniAcesta este motivul pentru care edilul a încercat ca conotația zilei localității să fie dată doar de un iz istoric, aducând totdeauna istorici în domeniu, organizând simpozioane anual și pentru a da o conotație mult mai aparte evenimentului, pentru omagierea acest eroi a fost adus de fiecare dată și un pluton militar, pentru paradă militară, pentru depunere de coroane, într-un moment și într-o formă cât mai festivă.

Pe lângă importanța istorică foarte mare a acestei localități. s-au descoperit și artefacteCamin Cultural Perisani importante, unele descoperite chiar de către el, care în momentul de față sunt lăsate în custodie la un muzeu, pentru că nu era voie să fie oprite în localitate, multe dintre acestea fiind descoperite chiar de primarul localității, Sandu Ion. Au fost găsite vârfuri de săgeți, un ciocan șlefuit în piatră și multe alte artefacte care au fost luate de către cei de la Muzeul Huniazilor.

crucea soldati perisaniÎn momentul actual, suntem pe ultima linie procedurală de a obține avizul pentru atestarea acestei colecții muzeale, iar către finalul acestui an, artefactele pot fi vizitate de toată lumea. Nu numai aceste artefacte ne spun că pe aici au trecut înaintașii noștri: dacii, romanii, austriecii și multe alte naționalități; am găsit și obiecte cioplite din piatră, din epoci străvechi, probabil chiar din neolitic” ne-a povestit primarul comunei Perișani.

Localitatea Perișani are în prezent aproximativ 2.400 de locuitori după ultimul imag perisani cu statuia lui Basarab Irecensământ din anul 2011, fiind un efectiv foarte bun pentru o zonă de munte. Sunt peste 300 de copii în școlile din localitate și în jur de 15-20 de căsătorii pe an.

În general, gospodarii din localitate au ca ocupație principală agricultura și zootehnia, în special ovine, astfel că numărul oilor este cel mai mare în comparație cu alte localități vâlcene. Localnicii au terenuri extinse, transmise și păstrate din generație în generație,  iar subvențiile care au apărut în ultima perioadă i-au ajutat foarte mult pentru dezvoltarea .

Primaria PerișaniPrimăria comunei a fost reabilitată și extinsă pentru că era o clădire mică, insuficientă lucrurilor administrative și a fost nevoie de continuarea găsirii unor surse de finanțare pe fonduri europene, localitatea Perișani fiind o localitate cu 10 proiecte derulate prin investiții europene, este singura localitate din centrul național al celor 5 județe din sub-vestul Olteniei care are atât de multe proiecte derulate prin acest program.

Ceea ce lipsește localității în momentul actual este canalizarea, chiar dacă avem două sisteme de alimentare cu apă, două surse diferite care alimentează toate satele localității. Am încercat de nenumărate ori să depun cereri pentru aprobarea proiectului, dar au fost respinse din varii motive. Eu am o strategie de a schimba soluția tehnică în derulare a viitoarei rețele de canalizare pe grupuri de fose ecologice, deoarece nu ne mai putem permite acum să stricăm toate drumurile asfaltate pentru a crea o rețea de canalizare, iar atunci, cu serviciu local, finanțat pe utilare de echipamente să punem funcționa” a precizat primarul comunei Perișaniimag cu cetrul de info turistica perisani pentru VG TV Regional.

Edilul susține că mai are un studiu de fezabilitate în derulare, care așteaptă finanțare, este vorba de promovarea unui drum care să unească un alt drum modern care a fost terminat acum o lună, un drum care va deveni magistrala nordului, chiar dacă este forestier, iar felul în care a fost lucrat, dimensiunile pe care le are și zona unde este poziționat creează un interes deosebit tuturor șoferilor aflați în trafic, care vor să meargă în Țara Loviștei către Râmnicul Vâlcea, nu mai merg pe Valea Oltului sau atunci când se blochează Valea Oltului toată circulația este dirijată pe acest drum.  Din acest drum se va crea unul nou, care va duce până la Cabana Cozia, va fi un drum care va dezvolta turismul local mai ales în perioada de vară.

Imasgine Perisani,Unul dintre cele mai importante obiective care nu au fost finalizate este pârtia de schi promovată în anul 2007 ca fiind primul obiectiv de acest gen, funcțional în Râmnicul Vâlcea.

În finalul interviului acordat, primarul localității îndeamnă spre vizitarea comunei Perișani, care, susține aceste, că este o localitate cu o vastă istorie și cu multe lucruri uimitoare ce pot fi admirate.

Mai multe amănunte într-un interviu la VGtv Regional, realizat de Georgiana Leulescu, Redactor Ionuț Cocârlău, op. Imag. Editare și montaj tv. ing Grigore Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s