File de Istorie. SPADA ROMANĂ de la Ocnele Mari

ocnele mari - dronaSăpăturile arheologice efectuate la Ocnele Mari sub conducerea profesorului Dumitru Berciu au dus la descoperirea unor puternice urme de locuire precum şi la identificarea în punctul Cosota -Ocniţa a unui centru militar, economic şi religios al uniunii tribale a dacilor buridavenşi.

Fragmente de vase lucrate la roată înscrise cu majuscule latine antroponime traco- dacice, ca REB şi MARK)OS, inscripţia BUR şi BUR(IDAVA) vin să confirme existenţa unui centru politic şi militar, în fruntea căruia se afla în vremea lui Augustus , un rege (basileu) al cărui nume scris cu lietere greceşti era Thiamarcus.

În anul 1973 în încăperea subterană nr. 2 de pe acropola Cetăţii 1, pe fundul unei gropi ciocanasii de la ocnele maride aproximativ 2,40 m s-a descoperit o spadă de fier rămasă în teacă, într-o stare foarte proastă de păstrare şi arsă puternic de foc. Lungimea maximă în forma actuală este de aproximativ 0,70 m apropiindu-se de tipul gladius roman , când asemenea arme puteau ajunge pînă la 0,75 mp .
În vremea împăratului Vespasian erau purtate de cavaleri: un Gladius mai mare purta numele de „spatha”.
Spada cu lamă de fier avea două tăişuri, vârful ascuţit, lama fiind montată într-un mâner scurt cu apărătoare.
spadaLungimea lamei păstrate este de 0,65 m, iar mânerul are 0,07 m. Acesta este format din două plăci de fier unite cu o garnitură de bronz prinsă cu 2 nituri tot de fier , la capătul superior cu nit tot de fier, la bază. Între cele două plăci ale mânerului era fixată limba spadei cu secţiunea dreptunghiulară.
Teaca din lemn de esenţă tare ( încă nedeterminată) s-a păstrat relativ bine.
Peste corpul de lemn al tecii s-a aplicat un înveliş din placa subţire de bronz. Spada a fost pusă într-un înveliş de protecţie din câlţi de in şi aşezată într-un loc special.
Descoperirea prezintă o importanţă deosebită, înnemele regelui ocnele maritrucât este vorba de o arma tipic romană folosită din epoca împăratului Augustus şi a regelui Thiamarcus.

Reamintim că spada s-a descoperit la un loc cu inscripţiile care redau numele şi titlul de basileu – rege- THIAMARCUS – şi numele comunităţilor dacilor buridavenşi.
Spada de tip gladius era cea mai frecventă armă de luptă a soldaţilor romani, care după al doilea război punic ( după 211 î.e.n) , a înlocuit spada de tip celtic. Spada gladius era o armă grea şi foarte eficace în lupta corp la corp.
regelePe teritoriul ţării noastre se mai cunoaşte un gladius în teaca descoperit într-un mormânt roman la Streisîngeorgiu ( jud. Hunedoara ), cu o lungime de cca. 0,70 m.
Spada de la Ocniţa ar fi aparţinut unui personaj de vază, care nu putea fi decât un nobil, dacă nu chiar căpetenia de la Buridava dacică, poate regele Thiamarcus.

Din punct de vedere cronologic, spada datează de la sfârsitul sec. I î.e.n.

Sursă: Buridava Dacica- Dumitru Berciu

Centrul de Informare Turistică Ocnele Mari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s