Olt. În ciuda vremurilor, investițiile continuă la Dobroteasa

LocaliIon crăciunescu, primar Dobroteasatatea Dobroteasa este situată în nordul județului Olt, într-un cadru foarte frumos de coline și dealuri, pe care toamna își arată fructele de toate felurile și strugurii rubinii din vestita fermă Bolovanu. Locuitorii, câți au mai rămas, tineri și bătrâni, se pot bucura de condițiile unui trai decent, aproape ca la oraș. Acest lucru se datorează în mare parte primarului Ion Crăciunescu, aflat la conducerea primăriei din 1996, care a reușit să dezvolte localitatea cu investiții în toate satele comunei.

Cea mai importantă investiție a fost alimentarea cu apă deoarece, localitatea fiind Primăria dobroteasapreponderent agrară, de-a lungul timpului, în perioada comunistă dar și postdecembristă, s-au folosit foarte mult îngrășămintele chimice pentru culturile agricole, fapt ce a deteriorat grav pânza freatică. În acest sens, pe fonduri UE au fost săpate trei puțuri de mare adâncime, care asigură cu apă toți locuitorii pe o lungime de aproape 30 de km.

Primarul localității Dobroteasa, Ion Crăciunescu, poate bifa, în această toamnă,  o nouă Scoala reabilitata Dobroteasainvestiție terminată. Este vorba de Școala Generală din localitate, reabilitată și utilată complet prin PNL 2, în care învăță 130 de copii.

De fapt, acest proiect face parte dintr-un master plan în care au mai fost cuprinse construcția unui Centru de Permanență dar și asfaltarea a 7,5 km de drum.

De asemenea, în localitate se va construi și un Cămin Cultural prin CNI, despre care primarul Ion Crăciunescu spune că în curând lucrările vor fi scoase la licitație și că la începutul anului viitor, imediat ce timpul va permite, vor începe lucrările.Ion Crăciunescu 2

Astfel că, elevii care fac parte din Ansamblul ,,Junii Dobrotesei” , care au câștigat numeroase premii naționale sau județene, vor avea unde să își desfășoare repetițiile și serbările școlare.

Din păcate, natalitatea a scăzut foarte mult, în mare parte datorindu-se  plecării tinerilor părinți spre orașe, în special spre Drăgășani. Crăciunescu spune cu amărăciune că vin microbuze speciale de la Drăgășani pentru a lua copii să-i ducă la școlile de acolo, astfel că la Dobroteasa nu au mai rămas decât 130 de copii. Dacă în 1996, erau aproape 3000 de locuitori, în prezent s-au înjumătățit. Și dacă vestitul Târg săptămânal de la Câmpul Mare, n-ar mai fi funcționabil, în jurul căruia s-au înființat diferite afaceri, frumoasa localitate ar fi  tot mai tristă și mai pustie.

 

Despre Căminul Cultural, primarul Ion Crăciunescu spune că proiectul a fost depus în urmă cu șapte ani la CNI și abia acum a reușit să fie aprobat, iar pe 10 noiembrie, construcția sa va fi scoasă la licitație.

DSC_1812.JPG De asemenea, locuitorii din Dobroteasa, dar și cei care le calcă pragul se pot bucura de străzi asfaltate, urmând, potrivit primarului are un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru construire a sistemului de canalizare în satele Dobroteasa, Câmpul Mare şi Batia  și a unei stații de epurare a apelor reziduale, investiție care se ridică la 170 miliarde lei vechi.

De reținut este faptul că în primăvara acestui an,  Consiliului Judeţean, a dat ,,undă statie de pompieriverde” pentru înființarea la Dobroteasa a unui serviciu local de ambulanţă şi a unei staţii de pompieri, care vor deservi tot nordul judeţului. Terenul pe care urmează să fie construit sediul subunităţii de pompieri şi microstaţia de salvare a fost predat de Consiliul Local Dobroteasa către Consiliul Judeţean Olt şi a început să se lucreze la studiul de fezabilitate.

Toată localitatea este bine îngrijită și curată. Primarul ne-a spus că asta se datorează celor 30 de beneficiari ai Legii 416, în general oameni amărâți, cu probleme de sănătate. În rest, toți cei care sunt buni de muncă lucrează la fostul IAS a podgoriilor de la Bolovanu, sau Sâmburești și tot de aici, primăria reușește să își mențină bugetul la stadiul ,,plutire”.

Mai multe amănunte într-un interviu realizat pentru VGtv Regional de Georgiana Leulescu, departament tehnic ing.  Grigore Sebeș.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s