Vâlcea. Dovezi ale existenței Regelui Thiamarcus la Ocnele Mari

regeleRegele Thiamarcus a domnit în a doua jumătate a secolului I î.e.n şi începutul celui următor. A fost unul dintre urmaşii marelui rege Burebista, la moartea căruia (anul 44 î.e.n) împărăţia s-a dezmembrat în patru părti, după cum ne informează Strabon.

Descoperirile inscripţiilor cu numele regelui Thiamarcus vin nu numai să sporească lista regilor geto-daci dar şi să sublinieze încă o dată din punct de vedere lingvistic unitatea geto-dacă, de o parte şi de alta a Dunării. Cele 16 dovezi de scriere cu litere latine sau greceşti de la Ocniţa reprezintă deocamdată cel mai mare număr de inscripţii găsite într-o singură davă geto-dacă, făcând excepţie numeroasele litere greceşti izolate de la Grădiştea Muncenului.

În anul 1973, pe Colina Sacră s-au găsit trei fragmente ceramice din acelaşi vas de provizii (dolium), două dintre ele putând fi lipite. Cele trei fragmente s-au descoperit la adâncimi diferite împreună cu vase întregi şi numeroase fragmente de vase lucrate la roată sau cu mâna. Vasul din care făceau parte cele trei fragmente s-a spart în timpul unui incendiu, din el nemaigăsindu-se alt fragment. În anul 1980 în cursul săpăturilor, a fost descoperit un nou fragment ceramic, purtând înscrisuri greceşti, întocmai ca cele amintite mai sus completând astfel fragmentele din anul 1973. Profilul fragmentelor redă o formă de vas cu umăr rotunjit şi corpul bombat. Pare a fi vorba de o formă tip „chiup” frecvent întâlnită în aşezările geto-dace. Vasul a fost lucrat la roată. Sub buză se nemele regelui ocnele mariaflă o bandă de patru striuri paralele, orizontale făcute cu un „pieptene” cu patru dinţi. În partea de jos a fragmentului se găseşte o altă bandă din striuri paralele şi orizontale. Între cele două benzi se află decorul „în valuri” format din patru striuri. Scrierea s-a realizat pe umărul vasului, folosindu-se o ustensilă cu vârful bont, fiind făcută înainte de arderea vasului. Pe unul dintre fragmente se află cuvantul BACIA şi un rest din litera E. O oarecare stângăcie se constată în executarea literelor P şi K. Din cauza modului de aşezare a literelor de pe fragmentul al doilea, în sensul că litera A se află la o „distanţă” mai mare de litera M, s-a presupus că ar putea fi vorba de două cuvinte: Pronoia şi (Thia) Marcus. Numele regelui Thiamarcus ar fi fost în cazul genitiv, adică Thiamarkou. După 7 ani descoperirea din 1980 stabilea în mod definitiv cazul nominativ al regelui Thiamarkos prin adăugarea – (epoiei).

Centrul de Informare Turistică Ocnele Mari

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s