Olt. Ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu vor fi tăiate subvențiile legumicultorilor

oros la izbiceni - CopiePrezenți în localitatea Izbiceni din Județul Olt, ministrul Agriculturii Adrian Oros și secretarul de stat Emil Dumitru, s-au întâlnit cu peste 500 de legumicultori din sudul județului, vineri 16 noiembrie, a.c.,  cărora le-a dat asigurări că nu vor fi tăiate subvențiile din cadrul Programului ,,Tomata”, ba dimpotrivă, acestea vor crește și pe deasupra legumicultorii vor fi sprijiniți să înființeze depozite de legume și fabrici de procesare a acestora. izbiceni, ministru

Cei doi  au venit la invitația expresă a liderului PNL Olt, Liviu Voiculescu, dar și a deputatului Gigel Știrbu, pentru a dezminți zvonurile avansate în spațiul public, potrivit cărora Guvernul liberal va tăia subvențiile agricole, în special pe cele destinate cultivatorilor de tomate în sistem protejat, adică ajutorul de minimis de 3.000 euro.

Au fost prezenți fermieri din toată zona de sud a Oltului, dar și din localitățile din nord- vest respectiv  Pleșoiu, Grădinari, Strejești , speriați de zvonul  avansat în spațiul public, pe rețelele de socializare.

Președintele PNL Olt, Liviu Voiculescizbiceni liviu voiculescuu, susține că încă de acum o lună de când au apărut aceste zvonuri a luat atitudine, a cerut părerea colegilor de la nivelul central din PNL și a făcut tot posibilul pentru a-i convinge pe oameni că subvențiile nu se vor tăia.

La rândul său, primarul comunei Studinei, prim-vicepreședintele PNL Olt, Marian Vasile, a ținut să precizeze că se simte foarte bucuros că în sfârșit că legumicultorii, agricultorii și fermierii pot primi răspunsuri față de probleme cu care se confruntă în domeniu. „Se știe foarte că cel puțin în Izbiceni și în toată zona munca este la ea acasă și cu toții își doresc lucruri mai bune pentru aceste exploatații în care lucrează. Sunt convins că împreună cu ministrul agriculturii vor găsi soluții bune pentru ca în zona noastră și nu numai legumicultura să fie la ea acasă” a spus Marian Vasile.

Deputatul Gigel Știrbu a explicat că în urma plângerilor unor legumicultori a luat

izbiceni secretar de sta
Emil Dumitru, secretar de stat

legătura cu ministrul agriculturii pentru a participa la această dezbatere și pentru a lămuri problemele care se zvonesc.

Emil Dumitru, Secretarul de Stat în domeniul Agriculturii s-a declarat ferm convins că și formele asociative, și fermierii pot face politici agricole rezistente pentru agricultura României, a cincea mare putere agricolă a Europei. „Venind spre dumneavoastră mi-am dat seama că satul românesc mai are o șansă să nu dispară, ține foarte mult de modul în care vor trata următoare alocare financiară în satul românesc, iar aici domnul ministru va da mai multe detalii pentru că eu înainte de toate sunt fermier, am o fermă de familie, este un statut care indiferent de demnitățile publice, aceasta îmi va rămâne și știu foarte bine cu ce se confruntă fermierii”.

solarii izbiceni - CopieMinistrul agriculturii, Adrian Oros, a susținut în cele dintâi că principalul său partener este mediul asociativ agricol. În ceea ce privește programele de sprijin, acesta declară că toate programele, inclusiv programul tomata se vor derula și în anul viitor, fiind bugetate. În buget erau doar 50 mil. de euro, iar în necesarul pentru etapa a doua era încă o sumă de 12 mil. de euro. „Am semnat și pentru cei 12 mil. de euro pentru a pleca spre dumneavoastră. În România, din 2007, oamenii au început să producă, sunt produse bune, de calitate și producții foarte mari, dar problema principală este că nu se prea pot vinde, pot vinde doar cei mari. Eu cred că fermele mici sunt viitorul satului românesc, deoarece dacă ar exista doar ferme mari, satul românesc va dispărea în 10-15 ani, de aceea eu și echipa vom încuraja ferma de familie în care fiecare familie să-și poate dezvolta o fermă sustenabilă, care să reziste pe piață și care să fie rentabilă”.

Adrian Oros a mai declarat că mai are obligații și față de consumatori, astfel încât înministrul oros la izbiceni - Copie România să se consume produse sănătoase, la un preț corect, dar în primul rând, produse românești, de aceea în perioada următoare se va scrie programul strategic pentru anii 2020-2027. Un procent de 80% din bugetul din agricultură este din bani europeni, restul fiind bani din buget la care se adaugă investițiile fiecăruia.

Ca o paranteză la cele spuse, ministrul Oros a subliniat faptul că în fiecare an cantitatea de roșii pe care o cumpărăm din străinătate este din ce în ce mai mare, pe când producția românească rămâne nevândută. Acesta este motivul pentru care în viitor se va investi mai mult în vânzarea produselor. Astăzi, în medie avem 194 de euro la hectar, iar media europeană este de 266, în unele țări este mai mare, în altele mai mică. România este cu mult sub media europeană, cu aproape 75 de euro. România are 866 de mii de fermieri, iar față celelalte țări din Uniunea Europeană, suntem de departe locul I, dacă fermierii mici nu se vor asocia, suntem sortiți dispariției.

programul tomataPopulația activă din mediul rural din România este în momentul de față într-un minim istoric. Tinerii se retrag către zona urbană deoarece satul nu le mai oferă toate condițiile necesare, așa se pierd tinerii agricultori.

Unul dintre inginerii agronomi ai comunei Izbiceni, la rândul său legumicultor,  a ținut să precizeze faptul că toți fermierii prezenți la dezbatere sunt fermieri cu ferme mixte, pe lângă producerea de legume din toată gama produs orz, grâu, porumb, floarea-soarelui, spunând, totodată, că s-a ajuns la o aplatizare a prețului, devalorificarea produselor cerealiere. Acesta era indignat de faptul că se aduce aluat din Olanda în condițiile în care Românii produc peste 10 mil. tone de cereale.

Sper finalul dezbaterii, ministrul agriculturii a fost invitat de către organizatorul program tomata 2dezbaterii în comuna Izbiceni, în momentul în care agricultorii străbat cea mai grea perioadă și anume lunile februarie, martie pentru a vedea cum decurge munca de jos și când se fac eforturi extraordinare pentru a asigura căldura în solarii necesară creșterii plantelor.

Mai multe amănunte la VGtv Regional

Reporter Georgiana Leulescu, redactor Ionuț Cocârlău, editor imagine Georgiana Raicu, dep. Tehnic, ing. Grigore Sebeș.

–––––––––––-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s