Dutchevici Mihail- unul din eroii Reg. 3 Olt din anul 1941

eroi- Doina eulescuFile de Istorie

Pentru cei căzuți pentru Țară, Ministerul Apărării Naționale a dat Ordinul General nr. 219 din 1 februarie 1942 pentru a fi înaintați în grad post-mortem militarii care s-au distins pe câmpul de luptă prin săvârșirea unor mari acte de vitejie.
Colonelul Coman Simion, comandantul Reg. 3 Olt înainta un ” Raport Special ” cu nr. 63 303 din 21 februarie 1942 către Divizia a – 11 -a prin care propunea înaintarea în grad post-mortem a sergentului major Dutchevici Mihail la gradul de ” plotonier „.
Faptele săvârșite au fost:
” 1. Fiind inchietor de ploton la compania a- 7-a, acest subofițer ia parte la toate luptele regimentului din Basarabia, comportandu-se în mod brav, acolo unde a avut ocazia de luptă.
2. Ia parte la atacul de la gara Karpova când cazandu-i comandantul de ploton, acest subofițer energic și brav, ia comanda plotonului în momente critice și în fruntea unității sale, inflacareaza și împinge cu toată vigoarea unitatea la atac. ( Asediul la Karpova a ținut 11 zile și au murit 900 de militari. Dumitru Bădulescu, sanitar, participant la luptele de la Odessa, susține că răniți aveau plagile infectate și pline de viermi ).
3. În ziua de 23 august 1941, pe când își conducea vitejește unitatea la atacul înălțimilor de la est de Vigoda, este lovit de un glonț dușman și rămâne mort, în momente de bravură, comportare de erou”.
Odihnă veșnică acestui erou!

Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s