Olt. Ionuț Cocîrlău,  elevul care a învins sistemul corupt din educație

Ionut si directoarea scoliiÎn repetate rânduri am scris despre drama elevului de la Drăgănești-Olt, Ionuț-Andrei COCÎRLĂU, actual student în anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu. După 3 ani și 6 luni de când a apelat la justiție pentru a tranșa problema sa, acesta a câștigat astăzi în mod definitiv.

Tribunalul Olt a admis cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt, Inspectoratul Școlar Județean Olt și Ministerul Educației Naționale și alte 56 de persoane fizice din cadrul acestor instituții. S-au anulat sancțiunile disciplinare aplicate, inclusiv mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și i s-a acordat despăgubiri în cuantum de 20.000 lei, cu titlu de daune morale și în cuantum de 2.231 lei, cu titlu de daune materiale, care trebuie plătite de Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt.

Contactat de reporterul nostru, Ionuț-Andrei COCÎRLĂU ne-a relatat faptul că este fericit Ionut Cocârlăupentru victorie, care nu este doar a sa, ci a întregului sistem de educație. „Soluția pronunțată de instanța de fond trebuie să facă parte din jurisprudență, pentru a fi luată ca practică judiciară de alte instanțe care au de soluționat cauze asemănătoare. A fost o luptă grea, însă adevărul nu a putut fi pentru totdeauna ascuns” a declarat elevul, actul student la Drept.

Față de persoanele vinovate trebuie să se ia măsuri disciplinare de către structurile ierarhic superioare, având în vedere soluția instanței de fond, care a rămas definitivă, în urma respingerii recursului declarat de Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt.

Ionuț Cocârlău Andrei mai precizează că inclusiv ministrul educației, Monica ANISIE, trebuie să răspundă, pentru că în calitatea de secret de stat pe învățământ preuniversitar a avizat raportul efectuat de Corpul de Control al ministrului educației naționale, în care s-a constat că are un ,,comportament grobian, că și-a făcut fețișuri de impertinență și tupeu, că elevul Cocîrlău Andrei a mers pe principiul ,,un nebun aruncă o piatră în apă și zece deștepți nu o pot scoate”.

A fost Secretar de Stat pe Învățământul Preuniversitar în momentul în care se întâmplau abuzurile de la Drăgănești-Olt și nu a luat nicio măsură, deși se cunoștea clar motivul problemelor (n.r. – administrația PSD-istă din care făcea parte și conducerea liceului, refuza să deconteze abonamentele și să oblige firmele să acorde reducerea de 50% prevăzută de lege), cică făcea parte din Guvernul tehnocrat, care a făcut numai bine țării, dar nu se vede binele. Acum e ministru al educației din partea PNL, sunt curios ce grozăvenii va face din această funcție” a declarat Ionuț-Andrei COCÎRLĂU, care este foarte dezamăgit de numirile făcute pentru Ministerul Educației în ultimii ani.

Studentul a precizat că va continua lupta cu acest sistem, chiar dacă lui i s-a făcut 78809603_2562187950532291_599389430918152192_ndreptate, în sensul că va solicitat a se lua măsuri disciplinare față de personalul responsabil pentru sancționarea ilegală a acestuia și pentru zecile de mii de lei cheltuite de conducerea liceului pentru plata avocaților din proces. „Se plâng că nu au bani de burse, de decontare a abonamentelor, de cretă, de burete, dar au avut angajați și câte 2 avocați concomitent în proces pentru a reuși prin susținerea unor non-dovezi să câștige procesul, dar nu au reuși” precizează Ionuț-Andrei COCÎRLĂU în interviul susținut pentru Semnalul Oltului, Râmnicului și Argeșului.

Acesta este sigur că odată cu instalarea noului inspector școlar general, doamna Daniela Tîrcomnicu, se va schimba în bine fața învățământului din Olt, iar în școli nu se vor mai întâmpla astfel de abuzuri. „Este un om dedicat, profesionist și muncitor. Sunt sigur că va face față cu bine noului post și va avea performanțe notabile, astfel cum a avut și în calitate de director adjunct al Liceului Metalurgic Slatina” a declarat studentul.

Studentul a ținut să mulțumească persoanelor care l-au susținut în tot acest timp, care i-au fost alături în momentele cele mai grele din viața sa, dar și magistraților, inclusiv doamnei judecător Alina GIOROCEANU, „care a judecat dosarul în fond și care a întreprins o cercetare judecătorească de 1 an și jumătate pentru a stabili adevărul și iată că l-a stabilit, având în vedere că a rămas nemodificată după pronunțarea Curții de Apel Craiova asupra recursului”.

În final, Ionuț-Andrei COCÎRLĂU a ținut să transmită un mesaj adresat atât cadrelor școlare, cât și elevilor. „Beneficiarii primari ai educației sunt elevi, iar profesorii sunt responsabili de instruirea și educarea acestora. Trebuie să lăsăm la o parte concepțiile din timpul comunismului, să existe o comunicare permanentă cu elevii privind probleme lor, iar aceștia din urmă să aibă curajul să le ceară, curaj care va exista doar în momentul în care cadrele școlare vor încuraja astfel de atitudini. Elevii trebuie să se pregătească pentru viața care va urma după școală, iar dacă în școală le este insuflată temerea cum că dacă își revendică un drept sunt sancționați, atunci acei elevi vor pleca cu un mare deficit în viață și nu vor reuși niciodată să-și înfrunte temerea, astfel încât noi, ca națiune, nu vom putea progresa. Sistemul educațional este temelia societății, motiv pentru care trebuie să se investească mai mult, pentru a susține performanța” este mesajul fostului elev care a înfruntat de unul singur sistemul educațional și a învins.

Georgia Sebeș

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s