Olt. Tradiții și obiceiuri locale în Câmpia Boianului

taditiiJoi, 21 noiembrie 2019 la Școala Gimnazială Comani din Drăgănești-Olt a avut loc Cercul metodic al coordonatorilor de proiecte și programe școlare și extrașcolare, susținut de doamna profesor învățământ  primar Marinaș Elena. La această activitate au participat consilierii școlari din 15 școli care aparțin zonei Drăgănești-Olt.

Tema propusă ,,Tradiții și obiceiuri locale” a dus la o documentare amănuțită în ceea ce privește cultura zonei, tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile locuitorilor.

Elena Marinaș a declarant că a început un adevărat maraton pe la bătrânii satului căutând obiecte vechi, macate, preșuri, etc., cu ajutorul cărora a realizat un decor rustic.

Dascălul drăgăneștean a descoperit un adevărat tezaur local material dar și spiritual al traditii 3acestei zone. ,, Nu credeam că în această eră modernă se mai păstrează atât de multe obiecte vechi, dar și tradiții. Surprinzător a fost că o bătrână din localitate, tanti Tudora Panciu, mi-a dăruit fără nici-o ezitare războiul dumneaei de țesut. Am rămas profund surprinsă de gestul dumneaei. Am mai primit multe alte obiecte: macate, preșuri, ladă de zestre, lampă pe gaz, felinar… de la localnici. Unii mi le-au donat, alții mi-au împrumutat ce aveau rămas de la bunici și astfel am putut transforma sala de clasă întru-un mini-muzeu.”

traditii si obiceiuri locale 2Copiii au fost foarte încântați de ceea ce au văzut și i-au cerut să lase clasa așa. Ba mai mult, elevii celorlalte clase au dorit să vadă și ei expoziția inedită, fiind uimiți de frumusețea obiectelor vechi lucrate cu atâta măiestrie. Erau tare curioși și se mirau când doamna profesor Marinaș le povestea cum au fost realizate aceste obiecte și în ce condiții. Cel mai mult au admirat putineiul cu care bunicii noștri scoteau untul din laptele covăsit.

 ,, În pauze veneau în clasa mea și le vorbeam despre fiecare obiect în parte, despre cât de pricepuți erau bunicii lor care au realizat aceste obiecte fără curent electric sau mașini de cusut, iar ei ascultau foarte curioși. Le-am mulțumit pentru interesul lor și le-am propus să viziteze Muzeul Câmpiei Boianului ,,Traian Zorzoliu,, din localitatea noastră unde vor vedea și vor afla multe despre cultura zonei noastre.

  M-a surprins interesul lor pentru ceea ce au văzut expus în clasă în acest timp în traditii si obicecare ei sunt atrași doar de telefoane și de tot ceea ce înseamnă tehnologie!” a mai precizat profesorul Elena Marinaș.

De această dată copii au înțeles că tradiţiile româneşti constituie una dintre valorile inegalabile şi incontestabile ale poporului nostru şi nu trebuie să lăsăm timpul şi evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Numai educându-i de mici pe copiii noştri prin diverse activităţi desfăşurate în familie şi în unităţile de învățământ să iubească limba şi obiceiurile ţării în care s-au născut ne putem asigura că tradiţiile vor avea continuitate în generaţiile următoare.

traditii cu copii  ,,Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie, ritm.

         Doresc să învăţ elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului românesc, a meşteşugurilor tradiţionale, atât de mult apreciate în ţară şi în afara ei. De aceea,  consider că este necesară evidenţierea valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin cultivarea de la cea mai fragedă vârstă a sentimentului de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român  ca o poartă  deschisă prin care se transmite şi se perpetuează tezaurul nostru folcloric în rândul elevilor.” A ținut să puncteze doamna Marinaș.traditii si obiceiuri

Cei care au participat la această activitate au fost profund impresionați de bogăția în obiceiuri și tradiții a zonei Câmpiei Boianului, dar și de faptul  că oamenii au păstrat cu sfințenie atâtea lucruri pe care mulți dintre ei mărturiseau, acum, cu părere de rău că le-au aruncat, considerându-le vechi și inutile.

Astfel activitatea de cerc s-a desfășurat într-un cadru rustic, iar prezența copiilor în costumul popular specific zonei a dat un iz strămoșesc încărcat cu semnificație spirituală și istorică.

Așadar, straiele populare sunt martore tăcute, dar mărturisitoare ale credinței poporului nostru, dar și a dragostei lui pentru tot ce este frumos, curat și înălțător. Ele rămân o emblemă a identității românești, a credinței strămoşeşti.

tradit.jpg Expoziția a constat în prezentarea unui program de activității extrașcolare desfășurate în Școala Comani, din orașul Drăgănești – Olt.

Prezentare realizată de doamna învățător Elena Marinaș a acestui proiect inedit a fost urmat de un referatului cu aceeași temă realizat de profesorul Simona Nicolescu, ocazie cu care au fost prezentate obiceiurile și tradițiile zonei  pornind de la construcția caselor, decorarea lor; descrierea portului popular femeiesc și bărbătesc, ocupații și meșteșuguri; prepararea bucatelor în țestul de pământ până la cele patru momente importante din viața omului: nașterea, botezul, nunta și înmormântarea cu toate ritualurile specifice zonei.

A urmat o șezătoare ,,Ca la noi, ca la olteni!,, prezentată de preșcolarii de la GPN ,,Elena Farago,, din Comani sub îndrumarea doamnelor educatoare Violeta  Dobre și  Maria Micu, elevii clasei a II-a sub îndrumarea doamnei prof. înv. Primar Elena Marinaș Eși elevii clasei a V-a sub îndrumarea doamnei profesor de religie Nistor Mihaela.

La sfârșitul activității elevii au fost serviți de gazde cu covrigi și mere, după cum e traditii 4obiceiul, și au primit diplome de ,,Românaș” și ,,Româncuțe” cu felicitările de rigoare.

           ,,Consider că este absolut necesar să fie cunoscute și învățate de către copii obiceiurile și tradițiile populare locale. Această cunoaștere venind în sprijinul îndrăgirii de către ei a localității natale, a culturii noastre populare; ei înșiși putând devenii purtătorii de mâine ai acestor obiceiuri și tradiții.” A conchis, Elena Marinaș.

Georgia Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s