Olt. ,,Spune NU violenței în școli!”- acțiune a polițiștilor în Drăgănești

AMZK9364 - Copie - CopieElevii de azi sunt din ce în ce mai expuşi în şcoală efectului ,,bullying”. Violenţa fizică şi verbală este un fenomen care ia tot mai mult amploare în şcolile româneşti.

Prevenirea violenţei în şcoli, a delincvenţei juvenile şi a victimizării copiilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru Poliţia Română. De peste 10 ani, Poliţia Română derulează programe de prevenire care au drept scop scăderea riscului victimal şi infracţional în rândul copiilor, şcolile reprezentând zonele către care se orientează cu precădere eforturile în activitatea de analiză şi prevenire.

Pentru că autorităţile consideră că trebuie luate măsuri, polițiști din cadrul CCQZ2320 - Copie (2)Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Olt au participat săptămâna trecută alături de elevii Școlii Gimnaziale Comani din Drăgănești-Olt la activitatea ,,Spune nu violenței!” în cadrul proiectului educativ ,,Spune nu violenţei  în  școală! ” coordonat de doamnele profesoare Marinaș Elena și Mogoș Mihaela.

La activitate au participat un număr de 70 de elevi, 20 de părinți, cadre didactice, doamna agent șef principal  Gina Stana de la Inspectoratul de Poliție Olt și domnul subinspector Ionuț- Daniel Firescu de la Secția de Poliție nr. 7 Dăneasa.

WPIV4165 - Copie - CopieScopul acestei activități a fost  promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace. Prin această activitate s-a urmărit promovarea atitudinii prietenoase, a armoniei şi a toleranţei continue, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă, formarea și dezvoltarea unei capacităţi de mediere a conflictelor spontane în şcoală şi în societate.

Violenţa umană este una din marile probleme ale societăţii contemporane. Exemple de tipuri de violenţă pot fi întâlnite zilnic, atât în spaţiul public şi privat, cât şi în cel public instituţionalizat, de exemplu, în şcoală. Din dorinţa de a se afirma sau impune, copiii şi adolescenţii se manifestă violent, iar de cele mai multe ori anturajul dezvoltă între elevi spiritul competitiv, ce poate fi dus la extreme, apărând conflicte, unele grave.

Cadrele didactice au transmis elevilor că Ziua Internaţională a nonviolenţei în şcoli este sărbătorită pe 30 ianuarie, însă mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi.

Totodată, aceştia au mai specificat că toate formele agresiunii în şcoli, de la BMJD4110 - Copie - Copieîmbrânceli şi jigniri, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale, trebuie să dispară, iar toate relaţiile elev-elev, elev-profesor, elev-părinte trebuie să se dezvolte pe bază de armonie şi toleranţă continuă.   Având ca grup ţintă elevii claselor gimnaziale şi primare, acţiunea a inclus activităţi de expunere a unor noţiuni generale despre violenţă şi colaje cu mesaje împotriva violenţei.

Printre obiectivele urmărite s-au numărat dezvoltarea sensibilităţii elevului, a capacităţii de comunicare şi de integrare în colectiv şi combaterea violenţei şi agresivităţii; stabilirea unei relații de prietenie și colaborare între elevii școlii; promovarea valorilor general umane; formarea unei atitudini pozitive față de colegi; încurajarea dezvoltării unor relaţii amicale cu toţi membrii clasei/grupului; folosirea Internetului în scop informativ…

Colaboratori   în acest proiect au fost: profesori din școală, părinți, agent de poliție Gina Stana de la Inspectoratul Județean  de Poliție Olt, subcomisar șef, Humă Daniel-Cristian de la Poliția orașului  Drăgănești-Olt, cărora le mulțumim că sunt alături de noi și ne sprijină în toate activitățile.

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de  trei săptămâni, perioadă care a început cu pregătirea materialelor pentru proiect; alegerea citatelor reprezentative împotriva violenţei unde  elevii, coordonați de învățători și diriginți,  au identificat  mesaje anti-violenţă citate de mari personalităţi ale lumii; pregătirea echipei de lucru; realizarea colajelor cu mesaje împotriva violenţei; discuţii cu elevii cu privire la actele de violenţă în şcoală; expoziţia colectivă cu materialele realizate de elevi în cadrul  proiectului și s-a încheiat cu Concursul ,,Spune ,,NU,, violenței!”

Concursul s-a desfășurat pe trei categorii. Fiecare categorie a primit premiul I, II, III, Mențiune și Premiul Special.

Elevii clasei a VII-a , provocați de doamna agent Gina Stana la o vizită anterioară în școala noastră, au prezentat o scenetă cu tema ,,Prietenia”.  Ei au urmărit promovarea respectului față de sine și de cei din jur  prin acceptarea în cadrul grupului  a tuturor elevilor și adoptarea unei atitudini pozitive față de aproapele tău.

Astfel, au spus ei,  ne putem însuși comportamente pozitive.  A urmat un moment prezentat de elevii clasei a II-a, care prin versuri i-au invitat pe toți în ,,Orașul cu iubire”, unde este numai fericire, cu condiția: ,,Cine vrea acolo să trăiască, / Trebuie doar să știe să iubească!”.  Participanții au fost impresionați de activitatea noastră și și-au exprimat dorința de a participa și la alte activități.

La final toți elevii au primit premii și cadouri din partea Poliției Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Olt împreună cu Poliția  orașului Drăgănești-Olt.

Elena  Marinaș

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s