Argeș. Proprietarii de animale din Rucăr speriați din cauza urșilor

Primaria Rucăr.JPGSituată în Nordul județului Argeș, localitatea Rucăr se confruntă cu o problemă aproape imposibil de eliminat. Este vorba de atacurile urșilor care au devenit, potrivit primarului Ionel Dulamă, un pericol nu numai pentru animalele din gospodărie, dar și pentru oameni.

Cele mai mari probleme cu care se confruntă edilul sunt inundațiile și invaziile animalelor sălbatice, în special urșii, care distrug gospodăriile. Acesta a declarat că se află în imposibilitatea de a face ceva pentru a rezolva această problemă, deoarece sunt animale protejate prin lege. „Am Ionel Dulamă, primar Rucăfăcut memorii la Prefectură, la Ministerul Mediului, la Garda de Mediu, la garda Forestieră, dar se pare că legislația nu ne avantajează” a declarat primarul localității Rucăr.

Nu este vorba doar de localitatea Rucăr, majoritatea localnicilor din zona rurală spun că animalele sălbatice le atacă și distrug gospodăriile. A crescut foarte mult efectivul de urși, deoarece din 2007 a fost interzisă vânătoare, este important să nu se distrugă ecosistemul, dar trebuie să se aibă în vedere un echilibru și să se știe exact cât efectiv de animale încape în arealul respectiv pentru a optimiza numărul de animale sălbatice.

Ursii la rucărSituația este oarecum scăpată de sub control, deoarece animalele sălbatice pot începe să atace oamenii. Atacurile au început să devină tot mai frecvente în zona intravilană a comunei Rucăr. Primarul comunei, Ionel Dulamă, are în vedere să propune ministrului mediului relocarea acestor animale într-un alt habitat, nicidecum uciderea în masă, deoarece susține persoanele care se opun total acestui lucru.

Acesta susține că soluțiile care se vor găsi nu trebuie să fie nici în detrimentul animalelor sălbatice, dar nu trebuie nici să afecteze localnicii. În ceea ce privește creșterea animalelor, primarul își propune să valorifice mult mai bine produsele de Primaria Rucarorigine animală, folosindu-se de fondurile APIA, fără de care localnicii nu s-ar putea descurca, deoarece prețul kilogramului de lână a crescut foarte mult, pentru 1 kg de lână plătindu-se 1 leu, ceea ce nu acoperă nici măcar cheltuielile pentru tunderea oilor.

Față de asocieri, există o reticență a localnicilor, însă este necesar, deoarece va fi foarte greu pe viitor să se acceseze fonduri. „Fondurile APIA și programele sunt destul de generoase, dar mai important este să ai cadrul necesar și să poți să le accesezi la timp și să știi ceea ce îți dorești și ce proiecte ai pe viitor” a precizat edilul localității Rucăr.

Ionel-Dulama_-primar-RucarLa Ziua Localității „Expo Pastoralis”, primarul premiază crescătorii de animale cu cele mai frumoase exemplare, întrucât se dorește a stimula creșterea de animale și să stârnească dorința de competiție, de a crește animale, frumoase și sănătoase. „De aici și până la a găsi un plan de afaceri mai trebuie parcurse niște etape și din acest punct de vedere oamenii ar trebui să se implice mai mult pentru a înțelege că prin asociere se pot clădi proiecte de o anvergură mult mai mare, care să dea o satisfacție și pe viitor” a declarat primarul Ionel Dulamă pentru VG TV Regional.

Pentru turiști, edilul comunei a oferit exemple de atracții turistice ce pot fi vizitate, și anume: Zona Rucăr-Dâmbovicioara, Peștera Dâmbovicioara, Biserica cu monumente istorice, iar tot în această zonă se află mașina de spălat naturală, Vâltoarea.

Ionel Dulamă a povestit cum a rămas plăcut surprins când a primit din partea unui Biserica Rucărlocalnic, care a plecat de ceva ani din comună, o poză de pe vremea când lâna era spălată la Vâltoare. Pentru viitor, primarul își propune înființarea unei fabrici care să prelucreze produsele de origine animală.

Ca și investiții, proiectul de canalizare este terminat în proporție de 70%. În preajma sărbătorilor, edilul încearcă să schimbe fața comunei prin asamblarea unui brad în centrul localității pentru a putea primii colindători. În final, primarul localității susține că în cadrul programului de sărbători, spectatorii se vor delecta cu programul artistic al Ansamblului ,, Florile Rucărului”

Un interviu realizat pentru VGtv Regional de Georgiana Raicu, redactor Ionuț Cocîrlău, op. imag. Georgiana Leulescu, departament tehnic ing. Grigore Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s