Olt. Baldovinești – un exemplu concret de administrație publică locală

primaria baldovinest.JPGLocalitatea Baldovinești din județul Olt are cu puțin peste 1.000 de locuitori, însă primarul Ion Enescu demonstrează că din bani puțin, dar bine drămuiți, poți face o administrație de succes. Localitatea se afla în imediată apropiere cu orașul Balș, prezintă toate dotările necesare pentru a asigura confortul cetățenilor, în localitate existând canalizare, drumuri asfaltate și multe altele, prin grija și munca depusă de primarul localității și de aparatul administrativ.

Primarul care se află în prezent la al 6-lea mandat, a explicat pentru VG TV Regional că primar baldovinesti2.JPGatunci când există continuitate, poți duce proiectele începute până la capăt. „Când am venit am avut o viziune asupra dezvoltării localității, practic, un proiect de dezvoltare al localității pe care noi l-am parcurs în timp și chiar ne apropiem de finalul lui, cu succes. Am introdus apa curentă în localitate, avem și canalizare în toate satele localității, avem drumuri agricole, drumurile comunale toate sunt asfaltate, rigorile, scurgerile apelor fluviale există” a precizat edilul.

Ion Enescu
Ion Enescu

Cu toate acestea, primarul mai are un mare proiect de realizat, anume: alimentarea cu gaze a localității. „În mare, putem spune că infrastructura este asigurată în localitatea noastră, mai puțin investiția privind alimentarea cu gaze pe care ne-o dorim, lucrăm la ea, am făcut proiecte și sperăm să obținem finanțare î anul următor, iar în jumătatea a două a anului să demarăm investiția” a ținut să precizeze primarul Ion Enescu pentru VG TV Regional.p

Învățământul la Baldovinești putem afirma că este în regulă, mai ales în ceea ce privește implicarea primarului și a aparatului administrativ, care asigură toate condițiile necesare, existând un microbuz școlar care transportă elevii la și de la școală, au încălzire prin centrală, au grupurile sanitare în interior, au apă curentă, le este asigurat tot ceea ce este necesar pentru a-și desfășura activitatea în condiții foarte bune. „Avem un director care se implică, un director competent” a afirmat primarul comunei.

DSC_2373Ion Enescu, primarul cu atâta experiență acumulată în timpul celor 6 mandate, a oferit câteva sfaturi tinerilor care se gândesc să candideze pentru fotoliul de edil în mai 2020. „Important este că cel care ocupă această funcție să nu își dorească numai atât, să ajungă primar, ci să privească localitatea unde își dorește să ajungă primar din alt punct de vedere și anume: să aibă într-adevăr o dezvoltare a localității oferind posibilitatea tuturor cetățenilor să trăiască cât mai bine, adică să încerce atât cât poate să asigure infrastructura, obligatoriu, după aceea sunt ceva facilități care pot fi acordate împreună cu consiliul local”.

vice baldvinesti
Florin Popa, viceprimar

Aparatul administrativ are un rol important în dezvoltarea localității, susține edilul localității Baldovinești, deoarece efectuează o muncă comună cu primarul și consiliu local, întrucât proiectele pe care primarul dorește să implementeze într-o localitate sunt munca, în fapt, a întregului colectiv, ba mai mult trebuie să aibă și consiliul local de partea lui.  „Lucrurile acestea dacă se întâmpla, va veni și succesul, vor apărea și rezultatele astfel” spune primarul.

Când un primar nu găsește compatibilitatea necesară cu aparatul administrativ, cuprimaria- vedere către biserică consiliul local, primarul Ion Enescu spune că nu există soluții în acest caz. „Dacă nu reușește (n.r. – primarul) să aibă un colectiv bun în primărie, dacă nu reușește să aibă o înțelegere foarte bună cu consiliul local îi va fi foarte greu. Este foarte important ca primarul să fie foarte transparent, să prezinte lucrurile foarte transparent și consiliul local și/sau salariaților primăriei, pentru ca toți să aibă convingerea că ce vrea primarul se facă este în regulă”.

DSC_2353 Primarul localității Baldovinești, dl. Ion Enescu a declarat pentru VG TV Regional că și-a dorit să facă această structură funcțională, iar după aceea să facă ceva facilități pentru cei care vor să investească în această zonă. Mai mult, mai are și alte proiecte pentru localitate, după cum a precizat în interviu. „Am vrea să umblăm pe la iluminatul public pentru a-l moderniza prin proiectul pe fonduri europene deja depus și aprobat. În domeniul sportiv, avem 2 baze sportive la care lucrăm și vrem să le aducem la un stanDSC_2350.JPGdard cât ridicat, vrem să îndemnăm copiii să facă ceva sport. Dorim și un cămin cultural, avem o solicitare la Compania Națională de Investiții, în sensul acesta, avem o documentație depusă acolo și cred că vom avea și finanțarea necesară” .

Edilii localităților rurale se confruntă cu o problemă destul de grea, constând în faptul că tinerii nu rămân în sat pentru a face investiții, ci pleacă cu toții la oraș. „Este firesc ca tinerii să dorească să locuiască în orașe, e normal, alții merg la școli, unii rămân la oraș până își definitivează studiile, merg și fac studii universitare și cam greu se mai întorc la sat. Noi nu putem facem mai mult decât să le asigurăm tot confortul” a declarat primarul.

DSC_2381.JPGDacă în majoritatea comunelor populația scade, la Baldovinești, anul trecut a crescut, venind oameni care și-au cumpărat terenuri pentru a-și edifica o construcție, având în vedere zona liniștită și aproape de oraș.

Pentru sărbătorile de iarnă, primarul alături de consiliul local va oferi câte un cadou fiecărui copil, iar dacă partea financiară îi va permite, va împodobi și comuna pentru a da un aer de sărbătoare localității.

Un interviu realizat pentru VGtv Regional de Georgiana Raicu, redactor Ionuț Cocîrlău, op. imag. Georgiana Leulescu, departament tehnic ing. Grigore Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s