Olt. Dana Țîrcomnicu speră într-o redresare viabilă a sistemului de învățământ!

dana tarcomnicu2.JPG    Noul inspector școlar general de la Inspectoratul Școlar Județean Olt, Dana Țîrcomnicu, a preluat săptămânile trecute frâiele unei conduceri despre care afirmă că implică o foarte mare responsabilitate. Dana Tîrcomnicu a fost, o lună perioadă de timp, cadru didactic și director adjunct la Colegiul Tehnic Metalurgic, funcție pe care a obținută prin concurs.

În momentul de față, sistemul de învățământ este din ce în ce mai haotic, elevii își găsesc foarte greu locul în societate, nu mai dau importanță școlii și studiului pentru a-și isj_olt.jpgasigura un viitor frumos. Noul inspector școlar general consideră că totul pornește de la profesor: „Profesorul este baza, piesa de bază a sistemului de învățământ românesc. Profesorul trebuie să știe să asculte elevul, să-i gestioneze emoțiile, să-l înțeleagă, să comunice cu el, de aceea, eu cred că cel mai bine ar fi ca profesorii noștri să urmeze niște cursuri de dezvoltare personală. Cred că acesta este aspectul cel mai important, de aici pornește totul. Spun asta pentru că eu, făcând aceste cursuri, mi-am dat seamă că avem nevoie de lucruri foarte mărunte, pentru a face lucruri foarte mari”.

dana tarcomnicuDana Țîrcomnicu își propune să facă vizite de studiu în școli tocmai pentru a identifica nevoile profesorilor, nevoi care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale elevilor. Din punctul său de vedere, profesorii au nevoie de o nouă abordare în ceea ce privește procesul de predare, trebuie să adapteze vechile tehnici și să le transforme în ceva noi, iar astfel, elevul la putea fi în centrul atenției, va fi mai creativ.

Un rol important în formarea elevului îl are, bineînțeles, și familia, pe lângă școală, uneori elevii sunt îndreptați spre licee de către părinți, părinții nu sunt de acord cu opțiunile elevilor și de aici pornește totul, părintele obligă copilul să meargă la un liceul teoretic, cu toate că el are înclinații spre partea tehnică. În acest caz, consider că în cadrul școlii ar trebui să aibă loc cursuri de consiliere a elevului care să-l îndrepte spre ramura spre care acesta are înclinații” a declarat pentru VG TV Regional inspectorul școlar general.

În ceea ce privește locurile de muncă pentru elevii ce urmează un liceu tehnologic, img_4077.jpgplatforma industrială a orașului Slatina, în opinia inspectorului școlar general, oferă foarte multe locuri de muncă, dar elevii nu vor să meargă spre acestea, prima lor opțiune fiind să plece în străinătate.

O problemă cu care se confruntă învățământul este cea a psihologului, care ar trebui să fie prezent în fiecare școală, deoarece majoritatea copiilor, mai ales cei din zonele rurale nu au suportul activ al părinților, unii fiind plecați în străinătate, copiii fiind lăsați în grija părinților.

Sunt de părere că lucrurile ar merge mai bine dacă toți ne-am face datoria și dacă am respecta legea, fie elev, fie profesor sau director, fie inspector. Dacă fiecare dintre noi și-ar face datoria, lucrurile ar sta cu totul altfel” a fost mesajul transmis de către Dana Țîrcomnicu.

Sperăm că fața învățământului oltean va fi schimbată odată cu instalarea noului inspector școlar general la ISJ Olt, suntem siguri că va avea la ISJ Olt tot atât de multe realizări precum a avut ca director adjunct la Colegiul Tehnic Metalurgic din Slatina.

Mai multe amănunte la VGtv Regional.

Redactor/ reporter Georgiana Leulescu, op. imag. Georgiana Raicu, depart. tehnic Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s