Editorial. De ce sunt periculoase: obediența, corupția și indiferența?

DuduialăConcluzia experientelor psihologice ne arata ca evoluția omului este adaptarea la medii schimbătoare, nu un progres, iar destinul și datoria lui în viață nu sunt înscrise nicăieri. Omul poate să aleagă în baza liberului arbitru între “Regat și Tenebre”, adică poate fi împărat sau idiot.
Referitor la obedienta, cercetările ființei umane arată că dacă se asigura condiții adecvate, există o posibilitate foarte înaltă ca o persoană normala să respecte un ordin de a distruge o persoană nevinovată fără niciun alt motiv decât existența ordinului primit. Din interes meschin, un om normal fără nicio tulburare mintală sau stare de conflict, poate comite acte oripilante.
Aproape toți suntem capabili de acțiuni de o cruzime brutală împotriva altor persoane dacă acest lucru ne este cerut de figura cu autoritate. Autorii crimelor din timpul holocaustului au declarat că ei nu au nicio vină, nu au făcut decât să asculte ordinul primit.
Dacă analizăm fără patimi evenimentele din zece august 1918, se vede limpede ca acolo nu a fost niciun conflict sau dorința de răzbunare și totuși oameni nevinovați au fost bătuți cu brutalitate, gazați și a nimerit un om nevinovat. Cauza? Obediență față de autoritate.
Îngrijorător este și faptul că de la începutul secolului actual în Europa și nu numai, bântuie o fantoma greu de definit. Este vorba de adâncirea sentimentului de nemulțumire față de forțele politice, atât față de scopurile și prioritățile lor care nu vizează clar nevoia socială și interesele majorității, cât și lipsa crasă de eficienta. În plus, este vorba de corupție endemică, blocată în jurul puterii, precum și de un deficit democratic legat de puterea executiva a partidelor politice și de influența lor asupra instituțiilor care ar trebui să exercite contraputerea în stat.
În aceste condiții, împotriva degradării accentuată a vieții, se aud voci care susțin o insurecție pașnica contra mijloacelor de comunicare în masa. Acestea nu propun nimic în sprijinul tinerilor, niciun orizont, dar asigură în schimb consumul de masă al știrilor false, disprețul față de muncă, față de educație și cultură, amnezia generalizată și concurentă tuturor împotriva tuturor.
În fața tuturor primejdiilor care ne urmăresc, în loc să acționăm, noi am devenit cu toții indiferenți. Aceasta nepăsare față de copiii și nepoții noștri, față de generația tânăra, aceasta gravă indiferență este un păcat mare săvârșit față de viață și viitorul lor, este esența neomeniei.
Toate formele de guvernare au și o latură perversa: monarhia degenerează în tiranie, după cum ne arată istoria. Aristocrația degenerează în oligarhie, democrația în demagogie. Din acest motiv trebuie să primeze rațiunea atunci când alegem, dacă vrem să ne asiguram ca prin acea jumătate plus unu, nu vor fi anulate drepturile celorlalți de niciun monstru care simulează ca ar putea reprezenta ierarhia necesității umane. Gheorghe Duduială

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s