Olt. Seară de teatru la Slatina: IONA, de Marin Sorescu

Publicul slătinean iubitor de teatru, a putut viziona aseară, pe scena Centrului Cultural ,, Eugen Ionescu”, piesa IONA de Marin Sorescu, în interpretarea de excepție a lui Lari Georgescu, secondat de Adrian Nour și Lucian Maxim.
Iona este o parabolă dramatică cu un singur personaj scrisă de dramaturgul și poetul Marin Sorescu, fiind publicată în 1968, pe 18 ianuarie în revista Luceafărul.
Eroul din Iona, interpretat de Lari Georgescu, este un pescar, solitar, înstrăinat de ai săi, care își pune problema cunoașterii și a destinului, pentru a descoperi absurdul.
Adaptare după piesa lui Marin Sorescu, IONA, prezentată aseară la Slatina, preia tema centrală de singurătate și o transpune în drama omului modern, înghițit de un pește metafizic, creat în subconștientul bolnăvicios al personajului pentru a-l proteja de evenimentele tragice ce i-au pus stăpânire pe viață și pe sănătatea sa mentală.
În final același pește îl va arunca într-o spirală descendentă spre autoizolare și autodistrugere.
IONA nu este Iona. Autorul folosește acronimul pentru a pune în valoare multiplele personalități ce se creează în mintea rătăcită a pescarului, pentru a-l ajuta să respingă cruda realitatea, este insula de salvare a personajului de universul înconjurător, absurd și dezolant ce-i descompune ușor viața, visurile și apoi echilibrul psihic.
Vizionând piesa, ne dăm seama despre lupta noastră interioară în replică cu realitatea, pe care uneori o depășim, iar alteori ne mințim că nu mai există. Totuși, realitatea, la rândul ei, ne va forța la final să luăm o decizie. Ori continuăm viața mințindu-ne pentru a păstra un strop din amintirea zilelor când totul era mai bine, ori învățăm să ne înfruntăm demonii, în speranța izbăvirii, pentru ca apoi să putem încerca să reclădim ce a rămas din viață, să ieșim din nou la suprafață.
De remarcat, la spectacolul de aseară a fost faptul că Lari Georgescu, cel care a interpretat personajul principal, și-a exprimat rolul printr-un dans de excepție, care a ridicat publicul spectator în picioare, gradulându-l cu minute în șir de aplauze.
Remarcabilă a fost și acopaniamentul muzical și de fond al celor doi actori Adrian Nour și Lucian Maxim.
Mai multe amănunte la VGtv Regional
Redactor Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s