Mehedinți: Primarul Balica investește într-un Geoparc la Izvorul Bârzii

Localitatea Izvoru Bârzii, din județul Mehedinți se află la numai 6 km de municipiul Drobeta Turnu Severin, în direcția nord.

Primar Horia Balica

Izvoarele istorice arată că este o așezare foarte veche, unde dacii locuiau înainte de Hristos,  însă primele atestări documentare precizează faptul că pe firul râului Topolnița, care străbate satele localității de la nord la sud, a trecut oastea ungurească condusă de însuși regele Ungariei,  Carol Robert de Anjou, pentru a pune stăpânire pe Țara Românească, aflată sub conducerea domnitorului Basarab I, în septembrie 1330. Vitejii ostași ai domnitorului Basarab I, au otrăvit fântânile, au pârjolit totul în calea cotropitorilor, astfel că, în noiembrie când au ajuns la Posada, aflată astăzi în localitate Perișani, Vâlcea, au avut parte de cea mai mare înfrângere din istoria lor. Din 10.000 de soldați, au reușit să mai scape câteva zeci, printre care și regele ungar care și-a schimbat hainele cu un supus.

Cetatea Grădețului

 Dar despre această incursiune a ungurilor prin Țara Severinului și a Loviștei, într-un material special dedicat monografiei localității Izvorul Bârzii.

 Revenind la zile noastre, comuna Izvorul Bârzii are un potențial turistic foarte impresionant începând cu așezământul monahal Schitul Topolniței, o bisericuță din lemn construită în jurul anilor 1290, iar mai târziu, între 1600-1611, a fost construită Mânăstirea Schitul Topolniței. Tot în această zonă se află o biserică monument istoric cu hramul ,,Sf. Mihail și Gavril”, ce datează din secolul XIX, reabilitată în întregime, atât ca pictură cât și ca structură.

Mânăstirea Schitul Topolniței

 De asemenea, tot în această zonă se află și ruinele dacice ale Cetății Grădețului dar și Peștera Schitul Topolniței, una dintre cele mai lungi din Europa.

 Primar din 2000, Horia Balica, a reușit să asigure localnicilor confortul necesar unui trai decent, însă mai sunt multe de făcut.  Acesta  ne-a declarat, într-un scurt interviu pentru VGtv Regional, că în majoritatea satelor localnicii sunt racordați la apă și canalizare, iar când timpul o va permite, vor începe lucrările de alimentare cu apă și în satul Halânga.

  Primar liberal, Balica, are foarte multe proiecte, însă cel mai important este să dezvolte economia localității. În acest sens, vrea să profite de faptul că localitatea Izvorul Bârzii face parte din Geoparcul Platoul Mehedinți, o arie protejată de interes național situată în partea sud-vestică a României, pe teritoriile județelor Gorj (5 %) și Mehedinți (95 %) și să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii, modernizarea și promovarea acestor obiective turistice.

În acest sens, primarul se bazează și pe promisiunea Ministrului Mediului, Costel Alexe care a promis că va acorda fonduri pentru dezvoltarea zonelor protejate și a geoparcurilor.

 În localitate sunt câteva societăți comerciale importante, unde își desfășoară activitatea aproape toți locuitorii. Dosare de ajutor social nu sunt decât opt, ceea ce face ca bugetul primăriei să fie folosit în dezvoltarea comunității.

Din păcate, două dintre cele mai importante societăți economice de pe raza localității, respectiv Romag- Prod și Romag- Termo, au dat faliment, iar primarul spune că datorează administrației locale, nu mai puțin de două milioane de euro.

Primăria Izvorul Bârzii

Tot aici, de ceva timp a fost înființată o nouă societate, Compania Națională de Management al Apei Grele (CNMAG), unde lucrează 100 de persoane.

Balica, spune că mai are de asfaltat ,,aproximativ 20 de ulicioare, cu o lungime maximă de 200-300 metri. Acestea sunt deja betonate, pentru că am considerat că este mai durabil decât asfaltul. (…) Acum am un proiect de reabilitare Cămin Cultural, în satul Izvorul Bârzii, din fonduri UE. De asemenea, am documentația depusă și aprobată pentru obținerea a 60.000 de euro, pentru reabilitarea dispensarului din satul Balotești. ” ne-a precizat Horia Balica.

Peștera Schitul Topolniței

Edilul din Izvorul Bârzii are mare încredere în noul Guvern Liberal și crede că va reuși să îndrepte greșelile din trecut, astfel ca această localitate, cu sprijinul ministrului Energiei, Virgil Popescu, original din zonă, să beneficieze de  gaze naturale, absolut importante pentru locuitorii comunei dar și pentru atragerea investitorilor.

Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Leulescu, redactor Georgia Sebeș, op. imag. editare și montaj, ing. Grigore Sebeș.

www.vgtvregional.ro

Peștera Schitul Topolniței
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s