Olt. Ministrul Mediului, Costel Alexe declară război poluatorilor din Olt

 Prezent la Slatina în cadrul unei vizite oficiale,  Costel Alexe, ministrul Mediului a vizitat societatea Alro, cea mai mare fabrică de aluminiu primar din Europa. Acesta a aflat că societatea slătineană este modernizată complet, iar gradul de poluare este aproape inexistent. În schimb, principalii poluatori își desfășoară activitatea nestingheriți, fiind tratați cu multă indulgență de inspectorii de la Garda de Mediu din Olt.

 Ministrul a spus că potrivit informațiilor sale, instalația de verificare a noxelor emise în municipiul nostru aflată pe Dealul Grădişte este de tip industrial, destul de veche și nu mai poate arăta cu precizie nivelul noxelor, astfel că va aduce una modernă, de trafic sau urbană.

„Nu-mi permit faţă de mine să trimit un corp de control şi-apoi să închid ochii la ce?! S-ar putea ca anumiţi români ca şi mine să aibă de suferit pentru că anumite autorităţi ale statului român nu-şi fac treaba sau cei care ar trebui să-şi respecte angajamentele pe care şi le-au luat prin autorizaţiile de mediu sau avizele interate de mediu să nu le ducă la îndeplinire. În urma controlului vom constata dacă aceste topitorii au reglementări şi avize şi, evident, funcţionează. Dacă nu au o reală problemă, vom vedea cum angajaţi ai statului român din Comisariatul Gărzii de Mediu Olt şi-au făcut treaba sau nu. Şi iară vor avea o problemă“, a răspuns ministrul, întrebat fiind dacă va face publice concluziile în urma controlului. Şefii celor două instituţii menţionate, Dorel Şteomlega – APM şi Gheorghe Neacşa – Garda de Mediu, sunt membri PSD şi nu pot fi deocamdată schimbaţi din funcţii pentru că le ocupă în urma promovării unor concursuri. Aceştia se află de aproape un deceniu în fruntea celor două instituţii cu atribuţii pe linia protecţiei mediului.” A ținut să puncteze, Dorel Alexe, ministrul Mediului.

De asemenea, acesta a mai vorbit și despre tăierile masive a pădurilor, despre cum ar putea opri aceste defrișări printr-o înăsprire a legislației și cât de mult înseamnă costurile reîmpăduririi, a colectării deșeurilor aruncate aiurea, peste tot, de la cursurile de apă, până la drumuri, păduri sau terenuri virane.

Costel Alexe și Gheorghe Dobra, dir. gen ALRO

 „Rolul unui ministru, chiar şi al Mediului, nu este să dea o lege care să interzică exploatarea pădurii. Să protejăm noi pădurea care în mod normal n-ar trebui exploatată, să avem noi grijă de ceea ce în mod normal exploatăm, să dăm plus valoare prin toată industria astfel încât să nu fie nevoie să exportăm buştean sau cherestea şi credeţi-mă că această resursă, regenerabilă, de altfel, pe care o apreciază şi europenii, ar da condiţii şi de mediu, şi de viaţă şi, evident, dezvoltare economică. În momentul de faţă, singura mea grijă ca ministru este ca toate aceste păduri din jurul oraşelor care în mod normal ar trebui să aibă rol de protecţie să fie cu rol de protecţie, să nu fie explotate şi, ceea ce-mi doresc iarăşi, este ca pădurea din parcurile naţionale să nu fie explotată, că aşa spune legea, şi tot ceea ce se taie ilegal să nu se mai facă“, a mai declarat ministrul Mediului.

 Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s