Olt. Lansare de carte la Slatina a jurnalistei Carmen Dumitrescu

Prima zi de februarie a fost una foarte frumoasă, atât din punct de vedere climatologic cât și cultural. Jurnalista teleormăneancă Carmen Dumitrescu a lansat ce-a dea doua carte, numită sugestiv ,, Cei care nu mint”, la restaurantul Senator din Slatina, la care au participat un public numeros iubitor de cultură, printre ei am aminti pe directorul Muzeului Județean, Laurențiu Guțică.  

 Amfitrionul evenimentului a fost jurnalistul și scriitorul Dumitru Sârghie, cel  care reușește de fiecare dată, când organizează un astfel de eveniment, să aducă un strop de inedit.

Folck- istul Viorel Ștefănescu, a fost cel care a deschis evenimentul cu câteva melodii vechi de pe vremea când activa la cenaclul Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu.

O altă surpriză a fost Ion Crețeanu, un interpret de muzică veche populară care a stors lacrimi cu doinele sale.

 Cea care a făcut un rezumat pertinent și elocvent al cărții lansate de  Carmen Dumitrescu, a fost prof. Elena Sârghie, care a spus printre altele: <<Convinsă fiind, din prima pagină, că „grețurile” Anastasiei provin de la o nobilă sarcină, rodul vreunei iubiri ascunse, aveam să constat, cu surprindere, că nu era deloc așa. Că, de fapt, grețurile ei aveau altă cauză. Era vorba, așa cum am interpretat eu, de frustrările sale născute din lupta continuă dintre principiile și valorile pe care le împărtășea, în raport cu realitatea pe care trebuia să o înfrunte sau, dimpotrivă, la care s-ar fi putut adapta. Am înțeles că, de fapt, era vorba de lupta cu sine, despre dorința de a se înțelege pe sine și de a se raporta la realitatea în care trăiește. Naratorul întruchipează eul, vocea sa interioară, în fapt, o luptă redată atât de frumos în expresii care, pur și simplu, m-au sedus: „Spiritul încărcat găsește întotdeauna o cale fizică de a se ușura” sau „În artă și în trecut, vei găsi cheia de interpretare a prezentului”; „Gândurile erau organizate în cuvinte de culoarea vieții.” Ce frumos! Îmi vine să strig: Doamne, ce n-am da fiecare dintre noi, ca să ne lămurim ce culoare are viața!
Pe de altă parte, dar strâns legat de acest prim aspect al cărții, este vorba de condiția jurnalistului în societatea actuală. Jurnalistul cu adevărat profesionist, ghidat de principii și repere morale corecte și bine conturate. Într-o lume în care totul se învârte în jurul vieții politice sau se raportează la politică și, ca atare, marcată de corupție și nedreptate, singura formă de supraviețuire, se pare că e minciuna. Sunt, însă, din fericire, și dintre cei care „NU MINT”. >>

Carmen Dumitrescu este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români din tânăra generație care face jurnalism de cea mai bună calitate, luptându-se cu impostura și infatuarea politică într-un județ care a ajuns ,,celebru” din cauza personajelor rău famate care au ajuns în politica de vârf și chiar la guvernare, iar altele în pușcărie.

„Frica începuse să crească în intensitate, pentru că atunci când trăiești conectat la Rău nu te poți construi Bine. Iar oamenii deveniseră nevrotici, speriați de fiecare umbră de la capătul străzii și, mai ales, egoiști. În mulțimi nesfârșite, omul modern se simțea singur și nu se mai preocupa decât de propriile nevoi, configurate de realitatea tot mai deformată pe care o vedea în micul sau marele ecran din casa lui. Iar monștrii acum nu se mai ascundeau sub pat, ca în copilărie, ci într-un monitor ținut permanent în funcțiune, de la care omul modern aștepta să afle realitatea. O realitate ca un bibelou de porțelan. Spart.”, scrie Carmen, printre altele în cartea sa.

 Fiind unul dintre personajele principale ale cărții- Anastasia, relatează cum în munca de jurnalist chiar dacă ai vrea să arăți realitatea cu prețul vieții, există cineva care te vinde fără să clipească, fără vreo explicație. Doar amenințări.

 Mie, mi s-a întâmplat de multe ori și poate am să scriu o carte despre asta! Nu se mai poate schimba nimic, dar, din poziția de jurnalist independent, voi arăta canaliile care nu acceptă adevărul despre ilegalitățile făcute.

 Pentru lupta sa împotriva susținută imposturii și imoralității din politica românească, Carmen Dumitrescu a fost premiată anul trecut de către Ambasadorul SUA la București în cadrul galei  ,,Femei Curajoase din întreaga lume”, acordându-i totodată și o bursă de studii în America. Așa că peste câteva zile, Carmen Dumitrescu va pleca în SUA, unde va rămâne patru luni și va lucra la diferite posturi de radio și ziare foarte cunoscute.

 Înregistrarea de la  această lansare de carte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. Omag. Georgiana Raicu, editare și montaj ing. Grigore Sebeș

Dumitru Sârghie, Carmen Dumitrescu, Laurețiu și Denisa Guțică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s