Olt. Gabriela Andronie: Avem nevoie de un sistem de teledetecție la DAJ Olt!

Numită de curând la conducerea Direcției Agricole județene Olt, fără să fie membră a vreunui partid politic, Gabriela Andronie este unul dintre cei mai pregătiți specialiști din această instituție. Are o vastă experiență în domeniul agricol și știe foarte bine cu ce se confruntă fermierii din Olt.

 ,, În 10 ianuarie am primit ordinul ministrului Agriculturii privind delegarea parțială a atribuțiunilor de serviciu. A fost o mare surpriză pentru mine. Totuși, această numire a venit într-un moment destul de încărcat pentru această instituție, pentru ca a fost foarte mult de lucru cu închiderea de an, dar și cu deschiderea pentru anul acesta. În județul Olt, s-a constat o creștere a vânzării terenurilor agricole, de la an, la an, însă tranzacțiile se fac în cea mai mare parte între persoanele fizice. Și, contrar celor vehiculate, nu avem terenuri vândute către străini. Sunt firme ai căror proprietari sunt străini, dar ele sunt înscrise la Registrul Comerțului din județul nostru. Iar prețurile pe metru pătrat a crescut considerabil” ne-a relatat Gabriela Andronie.

Gabriela Andronie

Potrivit șefei DAJ Olt, la nivelul acestei instituții din cele 37 de posturi sunt ocupate 28, iar volumul de muncă pe fiecare angajat este foarte mare. ,, Pe 4 februarie am avut o întâlnire cu domnul ministru, cu un secretarul de stat și cu directorii DAJ din toată țara, ocazie cu care n-au fost prezentate anumite programe printre care și cel de tomate, care va continua și în acest an”, a mai precizat Gabriela Andronie, adăugând că ministrul a mai fost informat și despre faptul că DAJ Olt, funcționează cu nouă angajați mai puțin.

Ministrul Adrian Oros, le-a cerut directorilor DAJ să ia legătura cu primarii, iar la rândul lor cu fermierii și să transmită către Direcțiile agricole problemele cu care se confruntă cât și propunerile pentru îndreptarea acestora.

Direcția Agricolă Județeană Olt

 Totodată s-a pus accent pe raportarea clară a situațiilor statistice care, potrivit Gabrielei Andronie, nu sunt primite la timp sau chiar deloc din partea fermierilor, astfel că situația este una neclară. ,, Noi trebuie să trimitem aceste date către Ministerul Agriculturii și mai departe către UE, de unde sunt accesate fondurile și tocmai de aceea nu ne putem permite să transmitem date eronate”, a precizat șefa DAJ Olt.

De asemenea, Gabriela Andronie a mai precizat că este nevoie de un sistem de teledetecție, mai ales pentru cultivatorii de tomate. Acest sistem ar putea ajuta inspectorii DAJ să detecteze corect proprietățile, pentru că, se bănuiește că unii legumicultori, ar prezenta solarii care nu le aparțin.

Ministerul Agriculturii, reduce cu 15 % personalul!

Ministrul Agriculturii Adrian Oros

 În 12 ianuarie, a..c, ministrul Adrian Oros, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că vor fi reduse 15 % din posturile din cadrul Ministerului Agriculturii dar și din instituțiile subordonate. Acesta a și explicat de ce trebuie să facă astfel de reduceri dar și pe ce criterii vor fi disponibilizați anumiți angajați.

”Suntem într-un proces de evaluare a întregului personal din Ministerul Agriculturii şi din instituțiile din subordine. În opinia noastră, cel puţin 15% din aceste posturi vor fi reduse. Sunt locuri unde procentul va fi mai mare, dar şi locuri unde va trebui să angajăm oameni, unde capacitatea lor administrativă este scăzută. În aparatul propriu avem 708 angajaţi, iar în total, la toate instituţiile şi agenţiile din subordine, avem 14.239 de angajaţi. La AFIR au fost zeci şi sute de transferuri de la entităţi private, fără concurs, foarte mulţi dintre angajaţi neavând nicio legătură cu activitatea care trebuia desfăşurată. Am găsit şi coafeze şi tot felul de ‘specialişti’ angajaţi şi mulţi miliţieni, transferaţi de la firme private, cazuri de meserii mai puţin obişnuite pentru activitatea în AFIR. Toate aceste detaşări au încetat de la 1 ianuarie 2020”, a declarat Adrian Oros, la Cluj-Napoca, citat de Agerpres.

Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Redactor/reporter  Georgiana Sebeș, op. imag. ing Grigore Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s