Olt. Ion Anuța, DAJ Olt: Sper să continue subvențiile agricole și în acest an

Potrivit specialiștilor, în anul agricol 2019/2020, a fost cel mai secetos an dintotdeauna, fapt ce sigur afectează grav evoluția creșterii culturilor însămânțate în toamna anului 2019, respectiv, culturile de rapiță, grâu sau orzoaică. Sistemele de irigații sunt prea puține, iar animalele sălbatice, căprioarele sau mistreții produc mari pagube fermierilor din toată țara.

Ion Anuța, directorul adj. al DAJ Olt, ne-a declarat într-un scurt interviu acordat pentru VGtv Regional, că la nivelul județului Olt precipitațiile căzute în ultimele zile au salvat într-o mică măsură grâul și orzoaica. Din păcate, fermierii care au cultivat rapiță au mari pagube pentru că nu a răsărit, iar terenul trebuie întors și cultivat cu floarea-soarelui sau porumb.

Adjunctul DAJ Olt speră ca noul guvern să nu întrerupă subvențiile agricole, astfel ca fermierii să nu aibă de suferit și să poate semăna alte culturi.

După revoluție, calitatea solului a căzut foarte mult din cauza îngrășămintelor chimice, la acea perioadă având o calitate de aproximativ 70%, iar acum s-a constat că a scăzut la aproximativ 30%, potrivit unui studiu făcut de specialiștii români .

În ceea ce privește fertilitatea solului, directorul adj. al DAJ, Ion Anuța, susține că într-adevăr calitatea solului a scăzut, mai ales după revoluție, când s-a practicat o agricultură necontrolată, haotică, însă în ultima perioadă, prin comasarea terenului și prin faptul că suprafețele tot mai mari au ajuns la adevărați specialiști, terenurile, prin lucrările aplicate, au început să-și revină.

Dacă ne uităm la producțiile din ultimii ani putem vorbi despre producții agricole care cresc exponențial, iar acest lucru se reflectă și în marile cantități de cereale pe care România le exportă” a declarat Ion Anuța în cadrul interviului acordat pentru VGtv Regional.

Ion Anuța, dir. adj DAJ Olt

Referitor la producția recoltelor, acesta a precizat că în comparație cu anul 2018, pregătirea solului și semănatul s-au făcut în condiții aproape bune, deoarece au existat 3 luni de secetă în județul Olt, în lunile noiembrie, decembrie și chiar ianuarie, nu au existat decât câțiva litri de precipitații la nivelul județului, dar cu toate acestea, culturile sunt într-o stare bună.

În decursul ultimilor doi ani, lucrările de reamenajare a sistemului de irigații au luat amploare, astfel că la nivelul României se pot iriga, la acest moment, peste 1 milion de hectare, aproape jumătate din ce se iriga în perioada comunistă.

 De asemenea, Ion Anuța  ne-a mai declarat că ar fi necesar înființarea fabricilor de procesare a legumelor și a depozitelor frigorifice pentru depozitarea produselor în județul Olt.  Ministerul Agriculturii s-a ocupat ca prin programele pe care le-a adresat fermierilor să cuprindă și aceste investiții, dar fermierii trebuie să înțeleagă că trebuie să se asocieze și să acceseze fonduri europene ca să poată face aceste depozite.

La nivelul județului Olt, în momentul actual, este cultivată o suprafață de 120.000 ha. de grâu, 14.000 ha. de orz și 4.000 ha. de  rapiță.

Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

 Redactor Ionuț Cocîrlău, reporter Georgiana Sebeș, op. Imag. Ing. Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s