Olt. IPJ și-a prezentat bilanțul. Nicio vorbă despre cazul Caracal!

 Potrivit unui comunicat de presă emis de IPJ Olt, pe 5 februarie a.c, polițiștii olteni și-au prezentat bilanțul,  de această dată fără prezența presei. Lucru lesne de înțeles,  devreme ce, potrivit statisticilor transmise, nu se amintește nimic despre cazul ,, Caracal”.

Așadar, OPJ Olt, arată în prima parte a bilanțului prezentat că au acordat ,, O atenţie deosebită realizării unui climat de cooperare şi încredere, atât în interiorul instituţiei noastre, cât şi în relaţiile cu cetăţenii şi cu celelalte forţe, în vederea menţinerea ordinii şi liniştii publice a comunităţii din judeţul nostru.

Gestionarea resurselor umane a reprezentat o prioritate, astfel că, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, în anul 2019, au fost desfăşurate 4 concursuri de ocupare a unor posturi de execuție vacante, prin modalitatea încadrării directe și 9 concursuri pentru ocuparea a 5 de funcții de conducere vacante din Inspectoratul de Poliție Județean Olt.

Totodată, s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel că inspectoratul are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 90,14%, din care: ofiţeri 75 %, agenţi 93,62 %  şi  personal contractual 93 %. ”

 Același bilanț mai arată că numărul infracţiunilor sesizate a crescut cu aproximativ 7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018,însă  infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, se pare că au scăzut cu 5,25% a numărului infracţiunilor de omor și o scădere cu 50% a numărului de infracțiuni de tentativă de omor, faţă de anul 2018.

Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2019 reliefează o scădere de aproximativ 3% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de perioada similară 2018.

Același material prezentat mai arată că  datorită organizării unor patrule în zona unităţilor şcolare şi participarea la întâlniri cu elevii şi profesorii, nu au fost înregistrate evenimente deosebite.  

Tot anul trecut, poliţiştii rutieri au organizat 300 de acţiuni, din care 284 numai cu efective proprii și 16 împreună cu alte formaţiuni de poliţie sau în colaborare cu reprezentanţi ai altor instituţii ori ai societăţii civile.

În urma activităților desfășurate pe această linie, au fost constatate 653 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au fost aplicate 54.195 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 3.757 de permise de conducere  şi au fost retrase 1.302 certificate de înmatriculare.

 Bilanțul IPJ Olt mai arată că, în anul 2019, s-au produs cu 10,78% mai multe  accidente grave, față de anul 2018, iar principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost indisciplina bicicliştilor – 16,18%, viteza neadaptată sau neregulamentară – 12,03 % și indisciplina pietonală – 14.52 %.

Pe lina respectării regimului armelor, explozibililor și substanțelor periculoase au fost organizate 143 de acțiuni fiind confiscate 50 de arme letale și neletale și 1467 de materiale pirotehnice.

Structurile criminalistice au efectuate 4.460 de cercetări la fața locului și deplasări pentru alte evenimente, unde au ridicat 20.679 de urme de diferite categorii, care au condus la identificarea sau probarea vinovăției a 337 de persoane.

În baza planului cadru, au fost întocmite planuri de acţiune proprii, ocazie cu care au fost efectuate 606 controale, din care 303 pe linia legalităţii transporturilor de material lemnos, 117 controale în fondul forestier, 132 controale pe linia verificării provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos în locuri de depozitare, comercializare și 54 alte controale.

În perioada  analizată, urmare a activităţilor desfăşurate în domeniul silvic, a fost confiscată cantitatea totală de 427,45 mc. material lemnos, în valoare de 149.607 lei.

 Pentru acest an, polițiștii olteni își doresc să crească gradul de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, precum şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, destructurarea grupărilor infracţionale, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

 Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s