Olt. Interviu cu avocatul care a pus capăt calvarului elevului de la Drăgănești

Fostul elev al Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt, Ionuț-Andrei COCÎRLĂU a mai câștigat o luptă împotriva Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu”  Drăgănești-Olt, de data aceasta, spre surprinderea tuturor, prin avocat.

Liceul din Drăgănești-Olt a formulat contestație în anulare împotriva sentinței pronunțate de Curtea de Apel Craiova, prin care a soluționat cauza în mod definitiv, în luna noiembrie, anul 2019.   Pentru a afla mai multe detalii despre cum a ajuns elevul de la Drăgănești-Olt să-și angajeze avocat, precum și pentru a afla mai multe despre noua bătălie câștigată, reporterul VGtv Regional a stat de vorbă cu d-na Avocat, Corina CHILOM.

Av Corina Chilom

Este avocat definitiv, în cadrul Baroului Olt, care și-a început carieră prin studiul amănunțit de pregătire și pledare în cazuri penale, însă de mai bine de 10 ani, s-a perfecționat în litigii privind dreptul familiei, drept societar, contencios administrativ, dreptul muncii și fiscalitate. „Recunosc faptul că aceste domenii m-au ales mai mult decât am ales eu, atât prin prisma experienței proprii, cât și îndrumată fiind de  părinții mei, care sunt economiști și astfel, am înțeles mult mai bine latura economică din societatea noastră” ne-a povestit plină de entuziasm dna. av. Corina.

Când a început această profesie avem cu totul alte viziuni despre modalitatea în care avocatul poate și trebuie să ajute la înfăptuirea actului de justiție. În timp, a înțeles faptul că avocatul trebuie sa fie în slujba clientului, însă trebuie să fie un sfătuitor pentru acesta. Astfel, a început să ofere consultanță cât mai multor persoane fizice și juridice, tocmai pentru a preîntâmpina eventuale litigii, care, din păcate, nu se cunoaște cum se vor finaliza pentru client. „După 14 ani de profesie zilnică, pot spune faptul că fac ceea ce îmi place și o fac cu mare drag atât pentru mine, cât și pentru clienți” a precizat dna. av. Corina CHILOM.

Pe Ionuț-Andrei COCÎRLĂU l-a cunoscut în vacanță, după primul an de studenție, când a făcut practică la cabinetul său, astfel, a ajuns să îl cunoască atât ca om, cât și ca viitor profesionist al dreptului. „Fiind foarte ambițios, l-am încurajat să continue singur susținerea litigiului, având încredere atât în el cât și în magistrați, în sensul că adevărul va fi învingător” ne-a dezvăluit dna. avocat sfaturile pe care i le-a oferit actualului student. Totuși, în cadrul căii extraordinare de atac intentată de Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt, dna. Corina CHILOM l-a reprezentat pe fostul elev, care și-a lăsat toată încrederea în slujba avocatului, nefiind prezent la termenele fixate.

Pentru calea de atac extraordinară l-am reprezentat pe Ionuț-Andrei COCÎRLĂU, nu datorită faptului că acesta nu ar fi putut susține singur și această etapă, ci datorită faptului că se afla în sesiune, fiind student în anul III la Facultatea de Drept din Sibiu, astfel, a reușit să finalizeze atât litigiul, cât și pregătirea sa ca student, obținând rezultate excelente la examene” ne-a dezvăluit dna. av. Corina CHILOM motivul pentru care fostul elevul și-a angajat avocat, care a precizat că speța a fost una complexă și este interesantă în ceea ce privește practica viitoare pentru astfel de litigii. „Ca și Ionuț-Andrei COCÎRLĂU, mă consider o luptătoare, iar cazurile care prezintă dificultate reprezentă o provocare profesională, astfel că normal că am acceptat imediat să îl reprezint, fără a sta pe gânduri”.

În cadrul contestație în anulare, Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt nu a contestat întreaga decizie, ci numai petitul privitor la acordarea daunelor morale către fostul elev, petit în care s-au evidențiat toate abuzurile săvârșite de corpul profesoral.

După ce dosarul a fost trimis de la Curtea de Apel Craiova, în rejudecare la Tribunalul Olt, prin Sentința nr 294/2019, după administrarea unui probatoriu complex, analizând toate susținerile părților, instanța de fond a admis acțiunea fostului elev. „Cu siguranța soluția Tribunalului Olt, menținută de Curtea de Apel Craiova în dosarul nr 1170/104/2016* , reprezintă o dovadă a faptului că magistrații se „apleacăasupra problemelor de procedură cu privire la întocmirea, comunicarea și efectele actelor administrative încheiate de instituțiile de învățământ, dar și de drepturile elevilor, drepturi conferite de lege. Putem spune că această hotărâre, de 133 pagini, poate fi considerată „hotărâre-pilot”, atât pentru elevii aflați în situații similare, cât și pentru magistrați, însă, consider că cel mai important este ca instituțiile școlare, inspectoratele școlare și Ministerul Educației și Cercetării ar trebui să poarte grija și atenția ca astfel de situații să nu se repete în instituțiile de învățământ. Este inadmisibil ca un elev să fie sancționat datorită solicitărilor adresate instituției de învățământ pentru respectarea unor drepturi ale sale și/sau ale colegilor săi. Elevii trebuie ascultați, îndrumați, sprijiniți pentru că ei reprezintă viitorul. Educația este cea mai importantă atât pentru om, cât și pentru societate” ne-a povestit dna. av. Corina Chilom despre urmările acestei sentinței, precum și de profesionalismul și atitudinea magistraților olteni, care au stabilit că trebuie să fie cercetata persoanele vinovate în cazul elevului Ionuț-Andrei COCÎRLĂU: „Urmează să așteptăm demersul celor două instituții și sperăm ca acestea vor respecta prevederile  din Legea nr. 1/2011, Legea educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, tocmai  pentru a nu mai repeta astfel de conduite, aspect reținut chiar de instanța de judecată în soluția dată”.

Ca orice alt avocat, dna. Corina CHILOM respectă și se ghidează după principiile statutare, însă are și un principiu propriu după care își ghidează toată activitatea, atât ca om, cât și ca avocat. „Mereu îmi conduc activitatea după principiul propriu, respectiv, înainte de a fi avocat, în anumite cazuri, trebuie să fiu confidentul clientului, iar acest lucru l-am dezvoltat datorită hobby-ului de a citi, studiind parte din psihologia umana, o alta latura profesională care mi-ar fi plăcut să o realizez. Astfel, principiul meu de viață, dar și profesional, este de a fi un om corect, pentru a primi în viață respect!

Nu putem vorbi de ani, ci de secole întregi în care femeia s-a aflat în umbra bărbatului. Și în prezent există cazuri în care femeile sunt discriminate în privința profesiei pe care o practică, dar se pare că în avocatură, dna. av. Corina CHILOM nu i s-au ivit în cale astfel de impedimente. „Atunci când faci o meserie cu pasiune și devotament, nu contează dacă ești bărbat sau femei, contează atitudinea, profesionalismul și caracterul tău ca om. În societatea actuală nu mai există diferențe așa mari atunci când o femeie pledează în fața unui bărbat sau alături de un bărbat, contează ceea ce susține și modul în care susține cauza pentru care se află acolo. Niciodată nu am pus accent pe acest aspect în profesie, m-am aplecat asupra cauzei și ceea ce trebuia să fac pentru clientul meu”.

Cu toate că cele mai multe cauze pe care le are dna. avocat sunt legate de litigii fiscale, societăți comerciale, contencios administrativ, o provocare pentru dumneaei sunt litigiile pe dreptul familiei, datorită complexității acestora, precum și provocărilor continue în litigiile cu minori, datorită implicării emoționale, dar și necesității de a acorda sprijinul psihologic pentru părintele-client în a gestiona corect situația pentru dezvoltarea normală și armonioasă a copilului.
În finalul interviului realizat de reporterul nostru, dna. av. Corina CHILOM a transmis cititorilor noștri criteriile pe care trebuie să le aibă în vedere înainte angajării unui avocat. „În primul rând, avocatul trebuie să înțeleagă cel mai bine situația clientului și să aleagă cu acesta cea mai bună soluție pentru client, astfel încât să expună instanței soluția corectă. Un avocat bun nu numai trebuie să pledeze pentru clientul său, ci trebuie să fie și  sfătuitorul său”.

 Georgiana Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s