Olt. Prefectul Florin Homorean asigură cetățenii de tot sprijinul său

Florin Homorean

     Florin Homorean a fost numit prefect de Olt odată cu venirea la conducere a Guvernului PNL, declarându-se o persoană competentă pentru această funcție, întrucât în trecut a mai lucrat în instituții publice, fiind implicat și în reprezentarea României la nivel european. Cu toate acestea, noul prefect se confruntă cu impedimente ivite în cadrul noii funcții pe care o ocupă de numai 2 luni.

         Noul prefect a program de audiență în fiecare de zi de miercuri, în săptămânile impare ale lunii, între ora 0900-1200. „Surprinzător, inginer fiind, nu sunt jurist, este că după 30 de ani de la Revoluție sau de la prima lege a fondului funciar, oamenii încă vin în număr foarte mare să se plângă de modul de aplicare al fondului funciar. Privesc cu părere de rău această situație, pentru că cetățenii noștri se plâng în continuare de această problemă după atâția ani” a declarat în cadrul interviului acordat pentru VG TV Regional, Florin HOMOREAN.

         Recomandarea prefectului (n.r. – în legătură cu problemele fondului funciar) a fost îndrumarea persoanelor  către Oficiul de Cadastru, deoarece multe dintre probleme țin de cadastru, de a avea titlu de proprietate, care să corespundă cu ceea ce se află în teren. „Am sfătuit cetățenii să urmeze calea justiției, pentru că este singura cale care poate duce la rezolvarea cauzelor uneori, le-am acordat tot sprijinul necesar, i-am îndrumat sub ce formă să se adreseze instanței sau Agenției de Cadastru” a precizat prefectul de Olt.

         Prefectul, prin Serviciul de Control al legalității actelor administrative adoptate de consiliile locale, consiliul județean, primar sau de președintele consiliului județean, verifică respectarea legii în adoptarea acelor documente, și în condițiile în care constată că nu se respectă legea se va solicita revocarea acelei hotărâri emisă de instituția/autoritatea publică. În anul precedent, doar 0,25% din hotărârile, dispozițiile emise de către primari, hotărârile consiliilor locale, hotărârile consiliului județean sau dispoziții ale președintelui CJ Olt au fost găsite ca fiind nelegale și au fost returnate, spre revocare. Au existat 25 de cazuri în care am fost nevoiți să ne îndreptăm cu acțiune în instanță împotriva actelor administrative nelegale emise de instituțiile/autoritățile publice, pentru că au refuzat să le anuleze de bunăvoie.

         Mai multe posturi din cadrul aparatului de specialitate al primarilor nu sunt declarate vacante, din diverse motive, unul dintre ele fiind faptul că lucrând cu o schemă de personal mai mică, angajații existenți au salarii mai mari. Situația este cunoscut de către prefectul de Olt, Florin HOMOREAN, care a constatat că legea s-a schimbat mult în ultima perioadă, anterior, prefectul avea mai multă putere decizională. „La începutul anilor 2000, secretarii erau în subordinea directă a prefectului, erau înalți funcționari publici asupra cărora prefectul făcea angajarea, le stabilirea raporturile de serviciu și avea mai multă putere de a rezolva aspectele semnalate. Între timp, legiuitorul a schimbat condițiile de angajare ale secretarilor generali, controlul acestora fiind exclusiv responsabilitatea primarului, noi neavând nicio putere” a declarat prefectul de Olt.

Mai multe amănunte într-un interviu video la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro
Reporter Georgiana Leulescu, redactor Ionuț Cocârlău, op imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj, Georgia Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s