Vâlcea.Legenda Fântânii cu leac dăruită de Sânziene

Cu toții ştim că Cetatea Buridava de la Ocnele Mari, veche de peste 2000 de ani, a fost un puternic centru religios şi militar , acropola cetăţii fiind ridicată pe un platou sub formă de potcoavă de către o căpetenie locală, un succesor al regelui Burebista.
Despre tânărul succesor al Regelui Burebista nu se stiu prea multe, timpul a ştergând multe date despre “Burii” Ocnelor Mari.
O bătrână ne-a povestit , cum la rândul ei i-a povestit un străbun de-al ei, că pe vremea Burilor , sus la Cetate oamenii trăiau în simplitate , se orânduiau singuri ca o mare familie, având grijă unul de celălalt.
Despre succesorul lui Burebista unii spun că s-ar fi numit Heike, alţii spun că s-ar fi numit Kiyomori, nimeni nu ştie exact. Acesta deşi era bine văzut de toţii Burii locului, deşi avea o soţie tânără şi frumoasă , purta în suflet o mare durere şi anume că nevasta lui nu-i putea dărui copii.
Aproape în fiecare seară, sus la Cetate, Burii cântau, dansau alături de copiii şi nevestele lor, însă Heike cobora pe colină, jos la Fântana Buridava şi se ruga Zeilor să-i dăruiască un fiu.
Într-o seară pe când se afla mai jos de Fânta Buridava, tot în zona Cosotei, începuse o ploaie cu tunete şi fulgere cumplite, însa Heike nu se adăpostea de ploaie , ci se ruga neâncetat la zei sa-i îndeplinească dorinţa.
La un moment dat în faţa lui apar nişte fete, ireal de frumoase, care cântau şi dansau în jurul lui. Tânărul Heike se sperie oarecum. Știa că aceste fete sunt sânziene şi că-l pot sluții, sau amuţii.
Una din sânziene se apropie de el, şi-l atinge pe umar. Heike observă că fata era foarte înaltă , de două trei ori mai înaltă decât el, ochii ei erau de un albastru sclipitor, părul blond –argintiu ca de mătase. Cu o voce frumoasă cum Heike nu a mai auzit, aceasta ii spune:
– “Nu te teme şi nu mai plânge Heike, rugăciunile tale au ajuns la zei. Nouă sânzienelor, nu ne plac oamenii, însă pentru vitejia şi bunătatea ta, îţi voi face un dar .

Şi acesta atinse cu toiagul locul unde se aflau. Din acel loc, ţâşnii un izvor cu apă cristalină şi rece ca gheaţa.
-Uite Heike , ii spune aceasta, adu-o pe soţia ta la acest izvor, să bea din el nouă zile la rând , apoi vei vedea că aceasta îţi v-a dărui un fiu. Să ai grijă de acest izvor , să-l îngrijeşti, pentru că el nu v-a seca niciodată şi toate femeile care vor bea apă din el, vor fi binecuvântate” .

Capetenia i-a urmat sfatul cu sfinţenie, şi în cele din urmă , soţia lui îi dăruieşte un fiu. Sânzienele s-au făcut nevăzute de atunci, iar cine le vede întâmplător râmâne năucit sau amuţit de frumuseţea lor.
De-a lungul anilor izvorul din Cosota- Ocnele Mari , nu a secat niciodată, însă a fost supraâncărcat cu saramură, apa nemaifiind bună de băut. În semn de respect pentru istoria şi legendele Ocnelor Mari anul acesta izvorul a fost curăţat şi amenajat ca fântână , apa este bună de băut, iar ca o minune saramura se pare că nu-i mai dă târcoale.

Mulţumim pe această cale d-nului primar Mihai Pătru, şi membrilor UAT Ocnele Mari, care au binevoit să redea acest izvor cu o istorie îndelungată cetăţenilor oraşului Ocnele Mari, dar şi turiştilor care trec prin zonă.

Vă așteptăm să-l vizitați, poate ca ursita sânzienelor încă este valabilă și că toate femeile care beau apă din el, vor fi binecuvântate.

CIT Ocnele Mari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s